Opáčko s roboty pod pyramidou

09.01.2008 13:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Daft Punk jsou pro současnou taneční generaci zřejmě nejvlivnější studna inspirace a jejich letošní návrat na vrchol asi nikoho nepřekvapil. "Alive 2007" je vzpomínkou na jejich triumfální světové turné, které odehráli pod obří pyramidou. Staré skladby na něm dostaly nový kabát.
8/10

Daft Punk - Alive 2007

Skladby: Robot Rock/Oh Yeah, Touch It/Technologic, Television Rules The Nation/Crescendolls, Too Long/Steam Machine, Around The World/Harder, Better, Faster, Stronger, Burnin'/Too Long, Face To Face/Short Circuit, One More Time/Aerodynamic, Aerodynamic Beats/Forget About The World, The Prime Time Of Your Life/The Brainwasher/Rollin' & Scratchin'/Alive, Da Funk/Daftendirekt, Superheroes/Human After All/Rock'n Roll
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 73:55
Vydavatel: Parlophone
Když klubová kapela vydává živák, je to trochu jako přímý přenos baletního vystoupení v rozhlase. Daft Punk je to jedno, na konci loňského roku vydali svůj už druhý. Budiž jim odpuštěno, že "Alive 2007" v žádném případě nejsou znovu vydané staré verze jejich skladeb s vřískajícími fanoušky. Homem-Christo a Bangalter vzali svůj písňový archív (tři desky, pár remixů) a skladby po dvou či třech spářili do podoby mash-upů. Pak si nechali postavit obří pyramidu posetou LED displeji a vydali se na triumfální světové turné. "Alive 2007" zaznamenává jejich vystoupení ze 14. června v pařížské Bercy.

Jestli si někdo myslel, že po rozpačitě přijatém albu "Human After All" se propadnou do šedi průměru (kde už léta dlí jejich kolegové z 90. let Chemical Brothers, Moby, Underworld nebo Prodigy), šeredně se mýlil. Vliv Daft Punk na současnou elektroniku je silnější než kdy předtím (psali jsme o tom zde) a DJové v robotím převleku vědí, jak udělat show. Jejich loňské turné bylo možná největší událostí na klubové (stadionové?) scéně za poslední roky. A hlavně, katalog kapely ani deset let po "Homework" jako kdyby nestárl. I skladby z nepříliš povedeného "HAA" v nových mash-upových spojeních fungují skvěle.

Když nedávno Ricardo Villalobos vydal DJ mix "Fabric 36" namíchaný jen ze svých skladeb, omluvně to vysvětloval: "Chtěl jsem mít v mixu jen ty nejlepší skladby. Můžu za to, že všechny byly moje?" Daft Punk jsou na tom stejně, znají svoje tracky do poslední nanosekundy a moc dobře vědí, kde přidat a kde ubrat. Někdy pustí tracky za sebou a můžete obdivovat, jak do sebe splynou ("Burnin'/Too Long"), jindy ze dvou či tří skladeb slepí novou ("Robot Rock/Oh Yeah"). Samozřejmě si nenechali ujít vtípek se smícháním instrumentálky Busty Rhymese "Touch It" a jejího originálu "Technologic", který pro rappera vysamploval Swizz Beatz. Škoda, že stejný trik neprovedli i se "Stronger" Kanye Westa a "Harder Better Faster Stronger". V červnu ale ještě Westova verze nebyla oficiálně vydaná. Další zábavný moment přijde, když se spojí hesla deklamovaná robotickými hlasy a vytvoří nový slogan "television rules the nation around the world".

Je to sedmdesát minut euforického elektra a pokud máte Daft Punk rádi, není co řešit. Jediné mínus je fakt, že na regulérní edici CD chybí přídavek ("Human After All" / "Together" / "One More Time (Reprise)" / "Music Sounds Better With You"), který se vešel až na bonusové DVD luxusnější verze (je tam ještě promo videoklip k "Harder Better Faster Stronger (Live)". Dafts tvrdohlavě odmítají vydat z koncertu DVD, takže jestli jste neměli to štěstí a nebyli na koncertě, "Alive 2007" je jediný způsob, jak můžete nasát atmosféru. I když si v pokojíku rozsvítíte všechna světla, tu obří pyramidu ale bohužel ničím nenahradíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY