shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (1/2008)

Měsíc v taneční hudbě (1/2008)

Vydáno: 04.01.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

S koncem roku 2007 nadešel čas na řádnou rekapitulaci. Co se v uplynulých dvanácti měsících stalo zásadního na klubové scéně? Kdo podle nás natočil nejlepší singly, alba, kompilace a remixy? Jaké byly nejzásadnější vlny a fenomény roku? A kdo nás roztančil a vytočil?

Fenomén Daft Punk
Daft Punk
© daftpunk.com
Před dvěma lety natočili nepovedené album "Human After All" a vypadalo to, že se po nich slehla zem. Jenomže Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo jsou zpět. Na čtvrtou desku jsme čekali marně, bohatě nám to nahradili monstrózním světovým turné, které vstoupilo do historie. Střední Evropě se bohužel vyhnuli, a tak máme k dispozici jen velmi povedený záznam "Alive 2007". Do kin šel jejich odvážně experimentální film "Electroma" a v rádiích si ruce podával Westův hit "Stronger" (s jejich samplem) s kapelami, které vycházejí z jejich soundu (Justice, Digitalism). A to ještě robotí hoši odmítli povolit použití samplu z "Around The World" pro remix "I Got It From Your Mama" od Will.I.Am (ten si byl tak jistý souhlasem, že dokonce už k písni natočil i videoklip.) Na konci roku dokonce vyšla kompilace skladeb, které Dafts vysamplovali. Žádný bootleg, jak je to obvyklé, ale oficiální release! Obviňte mě z nadržování dinosaurům, ale tohle byl rok Daft Punk.

Casio Rock
Punkeři v 70. letech říkali, že k tomu, aby vznikla píseň, je potřeba jen kytara, zesilovač a tři akordy. O třicet let později si heslo přivlastnila nová punková generace, která ale vyměnila dávno trapné kytary za levné syntezátory. Přístup "dvakrát řež a jednou měř" jim zůstal. Muscles, Midnight Juggernauts, Crystal Castles, Dan Deacon nebo White Williams dokázali, že elektronická hudba se nemusí nutně rovnat programování složitých algoritmů.

Electro nářez
Justice
© Warner Music
Zdálo se, že po velmi povedeném roce 2006 bude sláva pařížského labelu Ed Bangers jen stoupat. Mr. Oizo, SebastiAn nebo DJ Mehdi vydali vloni slušné nahrávky, ale největší globální dopad měli Justice. Těžko najdete letos zásadnější klubové singly než "Phantom" či "Waters Of Nazareth" (vyšly už v roce 2006) a album "". Boys Noize, Digitalism nebo MSTRKRFT šli v jejich stopách v míchání hlučných kytar a house.

Post-disco
Na první pohled to zní děsivě, ale návrat blyštivé disco music byl i v roce 2007 velmi vítaným osvěžením klubových parketů. Ať už mluvíme o jeho inteligentní podobě (Prins Thomas, Lindstrom, Metro Area, Studio, LCD Soundsystem) nebo o té spíše živelnější (Calvin Harris, Muscles), čirá slast značky post-disco (či nu-disco) zůstává jedním z tahounů klubové scény.

Chilský atak
Ricardo Villalobos
© outlar.com
V polovině 90. let se v Santiago de Chile zformovala kolem klubů Sense a Encuentros con la Technocultura místní scéna, která se ukázala být zásadní pro vývoj současného techna. Ricardo Villalobos, Dinky nebo Luciano už v Chile dávno nežijí, přestěhovali se do Evropy, stále ovšem v jejich hudbě zaslechnete jednoznačné vlivy latinskoamerické hudby, která znamená pro aktuální vývoj na techno scéně kreativní infúzí číslo jedna.

Dubstep - krok vpřed
Je moc dobře, že dubstep zůstává i nadále v undergroundu a zatím nenabral směr vyprodání se, který před deseti lety zabil drum'n'bass. Pravda, někteří producenti trpí nadprodukcí, jež sráží kvalitu jejich nahrávek (Skream), ale ještě pořád vznikají mimořádně silné počiny, které posouvají hranice žánru vpřed. Dubstepu navíc prospívá i nová konkurence žánrových bratříčků funky house a bassline house.

Alba roku: Karel Veselý

1. Burial - Untrue (Hyperdub)
Burial - Untrue
Anonymní producent z Londýna dokázal nemožné - překonal svůj povedený bezejmenný debut a zasadil do své sbírky druhý diamant v podobě skvělé desky. Dub a 2-stepové rytmy skvěle spojil s náladotvorný ambientem a hlubokými emocemi.

2. Justice - (Warner Music)
Justice - †
Mohutný electro buldozer nenechal nikoho na pochybách, že francouzská klubová scéna tu má po letech velké talenty. (Více viz naše recenze.)

Ricardo Villalobo - Fabic 36 (Fabric)
Ricardo Villalobos - Fabric 36
Chilský producent přepsal dějiny klubových mixů. K dokonalosti dotáhl myšlenku, že v oficiálním mixu by měly být jen DJovy nejoblíbenější skladby tím, že ho kompletně sestavil z vlastního materiálu.

Další alba bez udání pořadí:
Chloe - Waiting Room
Basteroid - Upsets Ducks
The Field - From Here We Go Sublime
Luciano - No Model No Tool
Gui Borrato - Chronophobia
Skull Disco - Soundboy Punishments
Pinch - Underwater Dancehall
LCD Soundsystem - Sound Of Silver
Studio - West Side
Dan Deacon - Spiderman Of The Rings
Boys Noize - Oi Oi Oi
Soulwax - Most Of The Remixes
Prins Thomas Presents Cosmo Galactic Prism
Chromatics - IV
Belbury Poly - The Owl's Map
Mordant Music - The Tower
Ben Frost - Theory of Machines
Arp - In Light
Stars of the Lid - And Their Refinement of the Decline
Klimek - Dedication
CoH - Strings
Pan Sonic - Katodivaihe Cathodephase

Singly roku: Karel Veselý

1. Justice - D.A.N.C.E. (Ed Banger/Warner)
Justice - D.A.N.C.E.
Nejhranější, nejchytlavější a nejvíce remixovaná skladba roku. Pařížská dvojice ji věnovala Michaelu Jacksonovi a dětský sbor v ní zní jak od Pink Floyd. Když ji pak Justice předvedli v jedné americké televizní show naživo, nebylo pochyb o tom, komu patřil rok 2007.

Další singly bez udání pořadí:


The Bug - Skeng
Ricardo Villalobos - Primer Encuentro Latino-Americano
M.I.A. – Jimmy
T2 - Heartbroken
Supermayer - Two Of Us (Kompakt)
Luciano - Fourges et Sabres (Perlon)
Benga & Coki - Night
LCD Soundsystem - All My Friends
King Midas Sound – Surround Me
Skream - Lose Control
Digitalism - Pogo
Caribou – Melody Day
Calvin Harris - Girls
Muscles – Sweaty
Kathy Diamond – All Woman
ZZT - Lower States Of Conciousness

Remixy roku: Karel Veselý

The Bug ft. Flowdan - Jah War (Loefah Remix)
Shackleton - Blood On My Hands (Ricardo Villalobos Apocalypso Now Mix)
Cortney Tidwell - Don't Let Stars Keep Us Tangled Up (Ewan Pearson's Objects in Space Remix)
Junior Boys - Like a Child (Carl Craig Remix)
Jamie Woon - Wayfaring Stranger (Burial remix)

Alba roku: Dan Hájek

1. Robosonic - Sturm Und Drang
Robosonic - Sturm und Drang
Žlutý obal a v bookletu komentář ke každé skladbě, tak zkraje vypadá debut projektu Robosonic (MySpace.com). "Sturm Und Drang" je nápaditou cestou napříč styly a kuchtěním v mash-upovém odéru. Zábava tu střídá momenty zamyšlení nad současností, co skladba to jeden příběh. Během poslechu narazíte na několik trefně vybraných samplů, Henning Labuhn a Sacha Robotti vědí kam hrábnout, více v naší recenzi.

2. Cepia - Natura Morta
Cepia - Natura Morta
Cepia alias Huntley Miller je citlivý hráč na poli mikrosymfonií. Jeho "Natura Morta" je přesně opsanou definicí člověka, který si vyhrává s každým detailem a perfektně jej posadí do dějového vývoje podle vlastního scénáře. Toto album není extrémně dlouhé a sound dlouhohrající prvotiny pod značkou Cepia je emocionálním tréninkem vaší mysli, zevrubnější pohled hledejte v recenzi.

3. Burial - Untrue
Burial - Untrue
"Untrue" ke mě dorazilo celkem nedávno, získalo si mě však svou atmosférou a tím, jak Burial pracuje se zvukem. Ambient, 2step a dubstep s mnoha vokálními linkami mě uhranul a je mi celkem fuk, kdo to vlastně je. Deska se tak spanile zařadila mezi mé letošní nejoblíbenější, které z přehrávače jen tak nevypadnou. Zásahy do černého jsou tracky "Archangel", "Ghost Hardware" a titulní "Untrue", více podrobností najdete na tomto místě.

4. Uusitalo - Karhunainen
5. Justice -
6. The Orb - Orbsessions Volume 2
7. The Future Sound Of London - From The Archives Volume 1-3
8. Kim Hiorthoy - My Last Day
9. Matthew Dear - Asa Breed
10. Chloé - The Waiting Room

Kompilace roku: Dan Hájek

1. M.A.N.D.Y. - 12 Greatest Remixes For 11 Greatest Artists: 2000-2007
M.A.N.D.Y. - 12 Greatest Remixes For 11 Greatest Artists: 2000 - 2007
Loňský rok byl bohatý na remixové kompilace z rukou jednoho autora. Ta, která nejvíce naplňuje chuťové buňky zmlsaného hudebního fandy, je od dvojky M.A.N.D.Y.. Jejich dvanáct remixů pro jedenáct interpretů je skutečná jízda pro labužníky, která co se týče nápadů a spádu, nemůže omrzet. Na některé verze se ani nedostalo, možná se letos dočkáme pokračování, o tomto počinu něco více objevíte zde.

2. Röyksopp - Back To Mine
"Back To Mine" je, dá se říci, mou oblíbenou řadou a Röyksopp ji uchopili po svém. Vytvořili neskutečně ulítnutý koktejl pro každý mejdan, stačí jen neohrnovat nos nad diskem a funky let sedmdesátých, recenze tady.

3. Jose Padilla - Café Solo 2
Rozjel řadu kompilaček "Café del Mar" a v pravou chvíli tento vlak opustil. Nyní se věnuje vlastnímu počinu "Café Solo" a po předloňské jedničce na dvou discích na pokračování servíruje užší výběr, který pasuje do jakékoliv rozpoložení nálad lounge music, prostě pohoda.

4. Trentemoller - The Trentemoller Chronicles
5. Ewan Pearson - Piece Work

Remixy roku: Dan Hájek

1. The Knife - Marble House (Booka Shade Polar Light Remix)
The Knife - Marble House
"Silent Shout" je geniální deska, která mě stále fascinuje a letos ji The Knife vydali v luxusní edici. V únoru vypustili čtvrtý singl "Marble House" a jeden z remixů udělali i Booka Shade. Ti se výtečného originálu chopili originálně, vokálu moc nezbylo a hutná zvuková mašinérie vás rozhýbe a uhrane zároveň. Samotný maxáč nabízí vícero povedených verzí, ale tato u mě vede na plné čáře.

2. Kraftwerk - Aerodynamik (Intelligent Design Mix by Hot Chip)
Singl o dvou položkách "Aerodynamik/La Forme" nabízí možná neslučitelné spojení Kraftwerk a Hot Chip, ale funguje to! Svěže pulsující úprava "Aerodynamik" mě však baví více, ale Kraftwerk ji na koncertě v budoucnu určitě nedají.

3. Nathan Fake - You Are Here (Four Tet Remix)
Nathan Fake - můj osobní objev na loňském Summer Of Love a samotný track pochází z alba "Drowning In Sea Of Love". Four Tet nijak zásadně neodbočili od původní úpravy, ale vdechli jí poklidnější klima, které snadno nalezne zalíbení.

4. Robyn - With Every Heartbeat (Tong And Spoon Wonderland Remix)
5. Justin Timberlake - LoveStoned (Justice Remix)

Nejočekávanější desky v roce 2008

Benga - Diary Of The Afro Warrior (leden)
Hot Chip - Made In The Dark (4.2.)
Atlas Sound - Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel (18.2.)
Goldfrapp - Seventh Tree (26.2.)
Portishead - TBA (březen/duben)
Miss Kittin - BatBox (únor)
Massive Attack - Weather Underground (TBA)

NÁZORY
  • Tiesto:Elements of life (Visio, 07.01.2008 17:16) Reagovat

    A kde si nechal Tiesta?jeho album Elements of life patri medzi to najkvalitnejsie a najpremakanejsie co sa v roku 2007 zrodilo...

    • Re: Tiesto:Elements of life (MUDDLE, 07.01.2008 20:22) Reagovat

      sa zobut a vytiahni ruku z nočníka .......toto je rok 2007 .....dj tiesto je to iste ako asi scooter v roku 2007.....pre tupeckou

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tohle bude "Hyperdrama"! Justice v dubnu vydají čtvrtou řadovku, v pilotní ochutnávce hostují Tame Impala (30.01.2024 16:14)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Nové desky 1/2022 - od The Weeknda přes Davida Bowieho po RuPaul (12.01.2022 08:00)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Audio: Gaspard Augé z Justice to zkouší sólově. Singlem "Force majeure" ostudu neudělá (23.04.2021 10:43)
- Justice obvinili Justina Biebera z neoprávněného užití loga (21.03.2021 10:29)
- Daft Punk končí (22.02.2021 23:25)
- Dva dny před vystoupením na Super Bowlu vydá The Weeknd kompilaci svých hitů (04.02.2021 14:23)
- The Knife chystají narozeninový dort ke svým dvacetinám (29.10.2020 08:53)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu