Müllerova americká rozprávka

14.01.2008 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

DVD "44 Koncert", záznam bratislavského vystoupení slovenského barda Richarda Müllera z roku 2005, by samo o sobě zřejmě bylo dost výživné. Ale tady je vše pořádně ještě dokrmeno přítomností hvězdných hostů z Ameriky, kteří se na pódiu předvedli v plné parádě.
8/10

Richard Müller - 44 Koncert

Skladby: Plesový marš, Nebude to také ľahké, drahá, 2 líšky, Viera, Milovanie v daždi, Tlaková níž, Už asi nie si, Ria z Ria, Ticho a tma, Spočítaj ma, Karel z americkej Prahy, Nepoznaný, Do smrti, Cigaretka na 2 ťahy, Asi to tak musí byť, Nahý 2, Po schodech, Srdce jako kníže Rohan, Štěstí je krásná věc, Prečo sa máme rozísť?
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 152 + 54 minut
Vydavatel: Sony Music
Jakožto poněkud pohodlný člověk, co nechce opakovat věci už vyřčené a napsané, vás rád odkážu na dva články Tomáše Tenkráta, jež už na musicserveru vyšly. Müllerův pražský výlet do říše snů a Valcha u starýho Müllera totiž pojednávají o koncertě slovenského zpěváka s hvězdnou muzikantskou sestavou, respektive o záznamu téhož, jenž nedávno vyšel jako 2CD. A nyní je na řadě DVD "44 Koncert". Těší se na vás Richard Müller, Will Lee, Omar Hakim, Mike Caffrey, Clifford Carter a Hiram Bullock, kteří podnikli společné koncerty v Česku a na Slovensku koncem roku 2005.

DVD "Koncert" je záznamem toho, čemu sám zpěvák nevěřil až do poslední chvíle, než uviděl své hosty vystupovat z letadla. Vzhledem ke krátké době zkoušek je až neskutečné, jak kapela po celé dvou a půl hodinové vystoupení šlape bez zaškobrtnutí a jak ohromnou atmosféru večer má. Nebudu spekulovat, zda by totéž zvládli špičkoví domácí hudebníci (domnívám se, že ano), koncert je jednoduše výborný a pro našince má jeden podstatný aspekt: Když už tady Richard hvězdné plajery měl, nechal je vyřádit se se svými nástroji až běda, takže všechny písně jsou prodlouženy o nesčetná sóla a improvizace, nemluvě o aranžérských změnách skladeb.

Technicky vzato, zvukový záznam v DTS je na slušné úrovni (7/10). U obrazu jsem byl občas rozpačitý. Snahu o moderní střih a efekty beru, ale ostrost, barevnost a vůbec jakási filmařina spojená s obrazovou kvalitou je ještě pořád na naší průměrné úrovni (6/10) - v tomhle stále máme do světa daleko.

O tom, jak došlo ke spolupráci Richarda Müllera se špičkovými americkými hudebníky nejen ve studiu (aneb oblíbená námitka, že koupit jako nájemného muzikanta si můžete každého), ale i na česko-slovenském turné, hovoří bezmála hodinový dokument na druhém disku označeném "Film". Je výborný. Pro hudební nadšence je perfektním pohledem až do kuchyně, je velmi otevřený a odnesete si z něj dojem, že pro tyhle talentované lidi plné pokory je hudba opravdu jejich životem. Řečeno trochu pateticky, ale na závěr to sedí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY