MP3 Jukebox 01/2008

02.01.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Magik Markers - Taste (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: psychadelický rock

Magik Markers - Boss
Magik Markers byli tuctová noise-rocková kapela, která vydávala každý rok hromadu CD-R alb a nechala se chlácholit skvělou pověstí v undergroundu. Pak jednou předskakovali Sonic Youth a zjistili, že by třeba mohli mít i na víc. Album "Boss" natočili s vizí, v níž svoji syrovou energii chtěli přetavit v sílu obyčejných písniček. Desku produkoval Lee Ranaldo ze Sonic Youth a podle ohlasů zpoza oceánu se jim to podařilo na výbornou. Naše ukázka "Taste" nabízí přímočarý rock'n'roll pod jehož povrchem se svíjí příšera psychadelického šílenství. A když k tomu ještě připočtete, že píseň zpívá krásná Elisa Ambroglio, která se čas od času na pódiu nechá polít umělou (?) krví.

Studio - No Comply (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: acid house

Studio - West Coast
Mluvit o švédské dvojici Dan Lissvik & Rasmus Hägg neboli Studio jako o internetové senzaci je trochu zavádějící, nicméně za jeden rok tihle dva chlapíci od alba vydaného na maličkém labelu kdesi na severu Evropy povýšili na klubovou senzaci s třešničkou na dortu, kterou byla remixérská objednávka od Kylie Minogue. Jejich debut "Yearbook 1" vyšel ve zbytku světa pod názvem "West Coast", chybí na něm z neznámého důvodu úvodní "No Comply". A tak ji alespoň nabídli ke stažení. Dejte si ji a vrátí vás na konec 80.let, kdy intoxikovaní raveři na pláží na Ibize snili o "solid good times" (mimochodem, jejich průlomový singl se jmenoval "Life's A Beach").

The Field - A Paw in My Face (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: microhouse

The Field - From Here We Go Sublime
Říkali vám ve škole, že opakování je matka moudrosti? Švédskému producentovi jménem Axel Willner asi tak často, až si to zapamatoval a na této jednoduché poučce postavil svoje hudební kompozice. Pod jménem The Field hypnotizoval podstatnou část minulého roku příznivce klubové hudby. Na jeho hudbě není nic složitého, možná budete mít chvíli pocit, že nekonečné smyčky uráží vaši inteligenci, ale věřte, že ta metoda je maximálně účinná. The Field jsou jako vysavač, který vás po chvíli monotónního šumu vcucne a nechá vás s cynickým úsměvem povozit se na centrifúze. Jeho desce "From Here We Go Sublime" dali na Pitchforku magickou devítku a je to stejný internetový magazín, odkud linkujeme "A Paw In My Face".

4 Hero - Morning Child (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: broken beat, pop

4 Hero - Morning Child
Od euforického drum'n'bassu, který před více než deseti lety pomáhali zakládat se londýnští 4 Hero v naší dekádě posunuli k sofistikovanému broken beatu a modernímu soulu. Přiznám, že na mě jejich třetí album "Creating Patterns" působila už trochu moc "kavárensky" usedle, což platí i o aktuální "Play With The Changes". Všechy ty smyčce a sladké melodie jsou na mě trochu příliš. Možná bych ale mohl konečně zapomenout, že je to stejná kapela, která kdysi natočila paranoidní symfonii "Mr. Kirk's Nightmare" a poslouchat třeba naši ukázku "Morning Child" s otevřenýma ušima. A prostě se jen usmívat a usmívat a usmívat. Budu na tom pracovat.

HEALTH - Crimewave (7/10)
Mp3 ke stažení
žánr: noise rock

HEALTH - Health
V americkém rockovém undergroundu na obou stranách Atlantiku zuřila horečka noise-rockových kapel. Mezi ty, kteří se nijak nepářou s tím jestli budou znít hezky a ze zvukových deformací si udělali svůj hudební manifest patří i kalifornští HEALTH. Zcela ve stylu kolegů jako jsou No Age či A Place To Bury Strangers odmítli nahrát svoji první desku (nemá název) v profesionálním studiu a dali přednost ničím nepřikrášlenému zvuku s maximální syrovostí. Zkuste nálož jménem "Crimewave" a pak zkuste přemýšlet jak asi zní v remixu osmibitových teroristů Crystal Castles. (Chvíle netrpělivého čekání.) Hodně jinak!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY