Zralejší zpěvačka, uhlazenější deska

06.01.2008 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Jedním z velmi očekávaných alb loňského roku bylo "As I Am" zpěvačky Alicie Keys. Čtyři roky od vydání předchozí studiové desky se vrátila mimo jiné za pomoci lidí jako Linda Perry nebo John Mayer. Zároveň na novince ukázala o něco soulovější tvář než na dvou předchůdcích.
7/10

Alicia Keys - As I Am

Skladby: As I Am (Intro), Go Ahead, Superwoman, No One, Like You'll Never See Me Again, Lesson Learned (featuring John Mayer), Werckless Love, The Thing About Love, Teenage Love Affair, I Need You, Where Do We Go From Here, Prelude To A Kiss, Tell You Something (Nana's Reprise), Sure Looks Good To Me
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 56:04
Vydavatel: Sony Music
Alicia Keys za pár dní oslaví sedmadvacáté narozeniny. V tomto věku už má na svém kontě devět cen Grammy a před sebou nepochybně další nominace. Svými deskami "Songs In A Minor" a "The Diary Of Alicia Keys" si kromě zmiňovaných sošek získala především pevnou základnu fanoušků a respekt v hudebním průmyslu. Po zmiňovaných albech vyplnila čekání na další řadovku koncertním "Unplugged", až nyní po čtyřech letech od "The Diary Of Alicia Keys" přichází s novinkou, která kromě čtrnácti nových skladeb slibuje i hvězdné spolupráce.

Desku poslouchám už přes měsíc a mám z ní stále rozporuplný pocit. Na jednu stranu se dá říct, že se Alicia snažila vzdálit od komerční scény. Natočila CD, které je daleko náročnější a méně přístupné než předchozí "The Diary Of Alicia Keys". Dokonce v sobě nemá žádný megahit na první poslech, jako byly "If I Ain't Got You" a "Fallin'", stejně tak už to není album tak barevné. A druhá strana? Vše drží neuvěřitelně pohromadě, od začátku až po poslední skladbu se nedá mluvit ani o silnějších, ani o slabších momentech. Zkrátka silná, vyrovnaná kolekce. Posun se dá vypozorovat ve zpěvaččině pěveckém projevu - její hlas se za uplynulé čtyři roky posunul do hlubší polohy a nabral jakýsi zralejší tón, což bylo slyšet už singlu "No One".

Zárukou kvality jsou přizvaní spolupracovníci. Kromě zpěvaččina stálého hudebního partnera Kerryho "Krucial" Brothers a spousty dalších spoluautorů se na "As I Am" objeví i několik všeobecně známých jmen: u tří skladeb se přičinila Linda Perry, která si tak může na svůj účet připsat další talentovanou zpěvačku. Očekávaná byla spolupráce s Johnem Mayerem, za jehož asistence vznikla píseň "Lesson Learned".

Netroufnu si říct, zda-li Alicia Keys natočila lepší či horší desku, než byly dvě předchozí. Můžu napsat jedině to, že "As I Am" je velmi povedené album a prodejní čísla naznačují, že posluchači jeho krásu objevili a ocenili. Sice dle mého názoru není tak podbízivé, jak by se možná dalo čekat, ale kompenzace ve formě propracovaných skladeb je rozhodně uspokojující.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY