Příliš velké šaty

22.12.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kdyby Chris Brown pozval na křest své desky "Exclusive" všechny producenty, kteří mu s ní pomáhali, a v hotelu by čirou náhodou začalo hořet, americký urban pop by během jednoho večera lehl popelem. Navzdory podpory slavných a talentovaných se ale druhá deska teenagerské senzace nijak zvlášť nevyvedla.
6/10

Chris Brown - Exclusive

Skladby: Throwed, Kiss Kiss Featuring T-Pain, Take You Down, With You, Picture Perfect Featuring will.i.am, Hold Up Featuring Big Boi, You, Damage, Wall To Wall, Help Me, I Wanna Be, Gimme Whatcha Got Featuring Lil Wayne, I’ll Call Ya, Lottery, Nice Featuring Game (Special Bonus Track), Down Featuring Kanye West (Special Bonus Track)
Vydáno: 05.11.2007
Celkový čas: 62:03
Vydavatel: Sony Music
Když otevřete krabičku s CD "Exclusive" Chrise Browna, na vnitřní straně bookletu uvidíte zpěváka převlečeného jako D.M.C. z Run DMC. Módní policie nechť se má na pozoru! Povislé kalhoty s rozkrokem u kolen mu na další fotce sluší stejně bídně jako příliš velký růžový svetr uprostřed bookletu. A chmýří na bradě v jednom detailu ve vás vzbudí otázku, jestli se holí tak špatně nebo jestli se vůbec už holí. Co tím chci říct? Osmnáctiletý Chris Brown na svém druhém albu rád nosí šaty, které patří někomu jinému. Usher se s novou deskou pořádně loudá, a jeho imitátor tak má čas posbírat nějaké chechtáky.

Eponymní debut natočil Chris Brown před dvěma a půl lety, bylo mu sotva šestnáct. I díky hitu "Run It" to byl obrovský úspěch s dvojnásobně platinovým prodejem. "Exclusive" má z teenagerské hvězdičky udělat hvězdu dospěláckou. Podle jeho managementu to znamená, že se do studia pozve kupa producentů a ti společně roztáhnou zpěvákův styl do všech myslitelných směrů, které dovolují pravidla r'n'b desky. Místo jednoho Scotta Scorche je jich tu hned dvanáct (jmenovitě: will.i.am, T-Pain, Tank, Dre And Vidal, Swizz Beatz, Sean Garrett, Jazze Pha, The-Dream, Stargate, Bryan Michael Cox, Bigg D a znovu samozřejmě i Scott Storch). Takovéhle obsazení nemá ani letadlo cestující k Michaelu Jacksonovi do Bahrajnu. Bohužel Chris Brown se v té záplavě beatů připomínajících jiné beaty ztrácí. Co osobnost, ale Chris Brown ještě nemá ani dozrálý hlas, který by kromě sladkobolných vyznání lásky zvládl i něco jiného. Dospělost? Na tu si asi bude ještě muset chvíli počkat, "Exclusive" zůstalo na půli cesty.

Deska vznikala velmi pečlivě. Víc pečlivě, než se Chris Brown stará o náznak knírku pod svým nosem. Původně měla vyjít v srpnu, ale singl "Wall To Wall" zaostal za očekáváním. Album pak mělo jít na trh v říjnu, ale teprve když americká rádia konečně zabrala na druhý singl "Kiss Kiss", vpustilo Jive "Exclusive" na pulty na začátku listopadu. Adrenalinový úprk "Kiss Kiss" je nejlepší část desky. Může za ní vokóderový muž T-Pain, který v posledních měsících sbírá hity jako na běžícím pásu. Zatímco T-Pain odvedl dobrou práci, jeho další kolegové slovutných jmen to trochu odflákli. Všechno je to r'n'b střižená podle posledního modelu, ale chybí v ní něco osobitého, něco, co jste ještě nikde neslyšeli. Nejvíc se nepovedl asi příspěvek Stargate, jejichž "With You" je vlastně "Irreplaceable" zpívaná klukem a ne sexbombou (tedy Beyoncé).

Je pozitivní, že cukrkandlové r'n'b nahradil Brown na druhé desce pokusy o přesah do drsnějšího, hip hopem střiženého soundu ("Picture Perfect", "Hold Up"). A je vidět, že pokladník Jive na rapových hostech nešetřil: Kanye West, Game, Lil Wayne, Big Boi. Jednou nohou ale pořád zůstává v dívčích deníčcích s baladami jako "Take You Down" a "I Wanna Be". V druhé jmenované to ale producenti trochu přehnali s efektem na mixáku, který se jmenuje Usher. Vrací se to znovu a zas. Stín svého slavnějšího kolegy Brown nepřekročil, stejně jako stín školní lavice, kde ještě nedávno seděl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY