Jak Josh Groban ukradl v Americe Vánoce

13.12.2007 10:46 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vánoční alba bývala v posledních letech obvykle prodejní tragédie, teď ale přišel Josh Groban a všechno změnil. Jeho "Noel" už překročil hranici druhého milionu a možná mu zbývající čas bude stačit k tomu, aby se stal nejprodávanějším albem roku. V singlech je znovu v čele Alicia Keys s "No One".
Alicia Keys - No One
© facebook interpreta
V předvánoční době mají dramaturgové amerických stanic asi jinou práci než dramaticky měnit playlisty, a tak se vrchol hlavního singlového žebříčku příliš nemění. Alicia Keys to už s "No One" asi doklepe až do konce roku, ale její náskok oproti "Apologize" se týden od týdne tenčí. OneRepublic a Timbaland se tento týden vrátili na dvojku a znovu velmi posilují. O jednu příčku vzhůru se vyhoupl i rapper Flo Rida s "Low", který pořád prodává nejvíce singlů na internetu a už je bronzový. Znamená to, že Chris Brown a T-Pain s "Kiss Kiss" padají na čtyřku. Musel bych opravdu dlouho přemýšlet nad tím, kdy T-Pain chyběl v Top 3. Jinak se v Top 10 singly různě přeskupily, třeba Rihanna s "Hate That I Love You" postoupila na sedmičku. Po čtyřech dlouhých měsících opouští Top 10 Soulja Boy s "Crank That", čímž otevřel cestu mezi elitu pro Jordin Sparks a "Tatoo". Novinkou ve dvacítce je rapper Plies, jehož "Hypnotize" postoupilo na šestnáctku, a také "Like You'll Never See Me Again" Alicie Keys na devatenáctce. Na nižších příčkách se postup přes tři desítky příček podařil Chrisu Brownovi s "With You" (40.) a Snoop Doggovi se "Sensual Seduction" (51.). Absolutní novinky máme tradičně ke konci stovky, rockeři z Bostonu Boys Like Girls bodují s reedicí loňského singlu "Hero/Heroine" na čísle 84.

    Top 10 - singly:
  1. Alicia Keys - No One
  2. Timbaland ft. OneRepublic - Apologize
  3. Flo Rida ft. T-Pain - Low
  4. Chris Brown ft. T-Pain - Kiss Kiss
  5. Fergie - Clumsy
  6. Colbie Caillat - Bubbly
  7. Rihanna ft. Ne-Yo - Hate That I Love You
  8. Finger Eleven - Paralyzer
  9. Kanye West ft. T-Pain - Good Life
  10. Jordin Sparks - Tatoo

Josh Groban - Noel
© facebook interpreta
Ve statistikách amerického albového žebříčku i necelé dva týdny před Štědrým dnem vede Josh Groban s "Noel". Za minulý týden přidal dalších 581 tisíc kusů a celkově už překročil hranici dvou milionů prodaných kusů. Groban dokonce vyrovnal rekord v počtu týdnů na čísle jedna pro vánoční album, který do dnešního dne držel Elvis. Skoro to vypadá, že zpěvák z Los Angeles vrátím skomírající tradici vánočních desek lesk, "Noel" je mimochodem první kolekce na čele amerického žebříčku po dvanácti letech. Na dvojku se vrátila Alicia Keys a stejně jako Eagles na trojce nebo "Hannah Montana 2" na pětce šplhá k hranici druhého milionu. Jediná novinka na vyšších příčkách je na desítce "Audio Day Dream" Blakea Lewise, poraženého finalisty poslední sezóny "American Idol". Další novinky jsou hiphopové - rapper Scarface je s "Made" na sedmnáctce, "Gangsta Grillz: The Album" od DJ Drama o devět příček níže, novince Wyclefa Jeana "Carnival Vol. II: Memories Of An Immigrant" patří číslo 28 a Ghostface Killah bude zklamán z čísla 41 pro "The Big Doe Rehab". Největší hity Trace Adkinse jsou na příčce 22, hitům Godsmack patří příčka 35.

    Top 10 - alba:
  1. Josh Groban - Noel
  2. Alicia Keys - As I Am
  3. The Eagles - Long Road Out Of Eden
  4. Various Artists - Now! 26
  5. Různí/Miley Cyrus - Hannah Montana 2/Meet Miley Cyrus
  6. Různí - High School Musical 2 (OST)
  7. Carrie Underwood - Carnival Ride
  8. Garth Brooks - The Ultimate Hits
  9. Taylor Swift - Taylor Swift
  10. Blake Lewis - Audio Day Dream

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY