Tři sestry to mydlí-to

10.12.2007 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Neúnavný stroj hospodských více či méně punkrockových odrhovaček jménem Tři sestry vypustil do světa další řadové album. Jenže je tu jeden podstatný háček. Na "Mydlovarech" chybí výrazné momenty, díky kterým byste měli důvod z jejich diskografie sáhnout právě po této placce.
4/10

Tři sestry - Mydlovary

Skladby: Mydlovar, 40, Rendlík, Balkán, Adamiti v Londýně, Koukej, Kde spí láska, Obohacenej buran, Roháče, Nakopalypsa, Nanosekunda, Robinson, Uzun Arak, Srnka, Štrozok, Frankovka, Texty o auťácích III, Dráty, Toi story - příběh sraček, Ministr dopravy, Podzim, Rendlík - part II
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 55:44
Vydavatel: Parlophone
Tři sestry to zřejmě balit ještě ani náhodou nebudou a i když jejich koncerty bývají pořád nasáklé energií a nechybí jim šmrnc, se studiovou prací už to přeci jen jde z kopce. Ač čtyři roky staré "Válce s loky" chyběl moment překvapení nebo alespoň závan starých desek, pořád na ní byly silné skladby, které se bezesporu adaptovaly do sesterského repertoáru. To s předposledním albem "Na eXX" to bylo zase o stupínek horší a vyčpělejší. Mno a zase o jeden stupínek dolů sešli Tři sestry s plackou "Mydlovary".

Po hudební stránce jsou Tři sestry na nule a vytvořit nějakou skladbu, která by byla melodicky silná, jim již evidentně dělá velký problém. Rozhodně nechci, aby měnili svůj systém Magorova kolečka nebo cokoli jiného, ale chci skladby, které budou na koncertě fungovat a těch tu je jak vlasů na Fanánkově hlavě.

I přesto, že textově má Hagen svůj standard, pod který nejde, se o žádný zázrak, který by zachránil naprostou hudební zoufalost, nekoná. Jsou zde vtipné rýmy, jako například v "Toi toi - příběh sraček", ale i s tímto materiálem si už lépe poradili Southpaw. Záleží samozřejmě na vkusu, ale Fanánkův rukopis, točící se kolem alkoholu, už je leckdy únavný. Tak dlouho se chodí se džbánem pro pivo, až se ucho utrhne. To se stalo Třem sestrám. Tak dlouho fungoval jejich systém jednoduchých, ale vlezlých melodií s Fanánkovými vtipnými a nehloupými texty, které naživo byly jako magnet, až toho všeho začalo být nějak moc.

Na "Mydlovarech" tento pohár prostě přetekl, i když jsou tu světlé momenty (Fanánkovy obraty), pár slušných kytarových partů nebo vkusné doplnění o housle či trubku s pozounem v "Balkánovi". Ovšem třeba Jaroslava Uhlíře "Nakopalypsa" je jedna z nejhorších skladeb alba. Nepochybuji, že některým fanouškům Tří sester se budou líbit i "Mydlovary", jenže objektivně je jasně vidět, že jejich tvorba má sestupnou tendenci. Bohužel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY