MP3 Jukebox 45/2007

14.11.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Radiohead - Unravel (cover Björk) (9/10)
Mp3 ke stažení
žánr: indie pop

Radiohead
Povyk kolem Radiohead neustává. Po internetové předpremiéře se jejich sedmé album "In Rainbows" dočká koncem roku také regulérní podoby na CD. Aby mu udělali reklamu, vypouští kapela na svém webu videocast. Minulý čtvrtek si v testovacím vysílání vystřihli coververzi skladby "Unravel" od Björk. (Podívat se můžete na .) Hlavní slovo má samozřejmě Thom Yorke za piánem, první pokus o to zpívat vysoko jako islandská zpěvačka se moc nezdaří, ale pak už je to jen lepší a lepší. Zatímco Björk na "Homogenic" píseň zpívala za doprovodu čela a elektronického praskání, živá verze Radiohead je pomalejší a smutnější.

Broadcast - Green Peter (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: electronic jazz

Různí - Binary Oppositions
Angličtí Broadcast kombinují staromilské zvuky archívních kláves s krásným vokálem Trishy Keenan. Ve skladbě "Green Peter" se ale dočkáte jen toho prvního. A také frenetického jazzového beatu. Čistě instrumentální nahrávka vznikla pro výstavu umělců z Birminghamu nazvanou The Binary Oppositions, která je momentálně k vidění v italské Brescii. Příspěvky Broadcast nebo třeba Modified Toy Orchestra či Mike In Mono vyšly na začátku října na CD "Binary Oppositions".

Josh Ritter - To The Dogs Or Whoever (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: folk

Josh Ritter - The Historical Conquests Of Josh Ritter
Dylan, Springsteen a Cohen jsou vzory amerického písničkáře Joshe Rittera. "To The Dogs Or Whoever", neboli úvodní skladba z jeho nové desky "The Historical Conquests Of Josh Ritter", je nepopiratelně inspirovaná právě Dylanem, Ritter v ní tancuje americkou historií s Johankou z Arku. Album je podle reakcí kritiků zatím nejodvázanější počin jinak docela vážného zpěváka.

Athlete - Airport Disco (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: indie pop

Athlete - Beyond The Neighbourhood
Hodně hudebních fanoušků odsoudilo jiholondýnské Athlete jakou pouhou kopírku Coldplay, a když se zaposloucháte do zpěvu Joela Potta, pochopíte proč. Sladkobolné písně prvních dvou desek jim ale přinesly dostatek příznivců, k jejich malé radosti Athlete nabrali na třetí studiovce "Beyond The Neighbourhood" (vyšla na začátku září) trochu více indie směr. Ubrali na bombastičnosti a přidali elektroniku, pořád ale zůstávají v mezích bezpečné melancholie, a když by měl frontman Pott zakřičet, raději začne šeptat. Mp3 ukázka "Airport Disco" naznačuje, že se vydali lepší ze dvou cest (ta druhá se jmenovala Keane), prodejní statistiky s tím ale nesouhlasí a "Beyond The Neighbourhood" je jejich nejhůře prodávaná nahrávka.

Sole & The Skyrider Band - Shipwreckers (7/10)
Mp3 ke stažení
žánr: hip hop, post-rock

Sole & The Skyrider Band - Sole & The Skyrider Band
Rapper Sole je jeden ze zakladatelů hiphopových avantgardistů Anticon. Pro své nové album se dal dohromady s floridskou post-rockovou kapelou Skyrider a výsledkem je "Sole And The Skyrider Band", neobvyklá fúze hip hopu s experimentálním rockem. "Shipwreckers" kombinuje rap, těkavé kytarové plochy a decentní elektroniku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY