Svěží disco místo akademické systematičnosti

12.11.2007 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Stuart Price a Seal - jde tato dvojice dohromady? Nebude se Stuart opakovat, když něco podobného udělal i pro Madonnu? Páté album Seala "System" v záři diskotékových třpytek vzneslo několik otázek a nemalou zvědavost. Výsledek je hodně povedený a je to svým způsobem návrat starých dobrých časů.
8/10

Seal - System

Skladby: If It's In My Mind, It's On My Face, Amazing (Thin White Duke Edit), Just Like Before, Loaded, Wedding Day (duet with Heidi), System, Dumb, The Right Life, Rolling, Immaculate, Amazing
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 47:37
Vydavatel: Warner Music
Od poslední řadovky "Seal IV" se toho v životě sympatického obra změnilo požehnaně. Většina novinek se ale týkala jeho soukromí a očekávat novou desku byl trochu běh na dlouhou trať. Když prosákly první informace o jeho kolaboraci se Stuartem Pricem, tak se na povrch vyškrábal očekávaný opar nejistoty. Seal si byl vědom, že jeho poslední tvorba zaváněla sterilitou a akademickým nádechem, i když vzniklo několik nadmíru povedených písní. Trevor Horn je mistr ve svém oboru a neočekávalo se, že by došlo k nějakému harakiri talentu Seala. Stuart si pro změnu podobnou věc vyzkoušel s Madonnou; "System" je však jiné.

"Confessions On A Dancefloor" byla dravá jízda a efektní podívaná, kdy hromadně explodovala dvě velká ega na jednom místě. Seal si více prosadil popový charakter a příklon k použití akustických kytar nebo smyčcových aranžmá, Price tedy nemohl až tolik experimentovat. Důsledkem je ale snížení počtu slaďáků, vrcholem je "Immaculate" a fandy potěší i duet s jeho manželkou Heidi Klum "Wedding Day".

Diskotékový rytmus a chytlavé melodie svědčí Sealově chraplavému barytonu. Stuart je pro změnu zručný alchymista, který hned od úvodní "If It's In My Mind, It's On My Face" jasně diktuje směr. Na "Amazing" by v rádiích mohla navázat a zafungovat pecka "The Right Life", v které prošel jeho hlas vokodérovou lázní. "Just Like Before" nebo "Loaded" taktéž nejsou žádným šlápnutím vedle, v tomto seznamu se určitě vybere i následující singl. "System" je poctivý taneční pop, který má čitelnou tvář a kouzlo Sealova nadání napsat chytlavou písničku.

"System" je střetem dvou světů, v kterém má možná trochu navrch nevyřknutý kompromis mezi nimi. Seal měl tuto změnu udělat mnohem dříve, takto má drobet zpoždění. Přesto natočil album, které jen tak z přehrávače nevytáhnete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY