shop.musicserver.cz

Vyznání hodné klasika

Vydáno: 14.11.2005 00:00 v sekci Recenze - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Mám takový pocit, že tady není co psát. Co ještě chcete dodat k Madonně? Její "Confessions On A Dancefloor" bylo očekáváno s napětím, jako každé její album, a rozhodně nezklamalo. V Madonnině diskografii je to určitě nejlepší album nového tisíciletí a jedno z nejlepších vůbec. Ale proč? Dozvíte se tady.

8/10

Madonna - Confessions On A Dancefloor

Celkový čas: 56:28

Skladby: Hung Up, Get Together, Sorry, Future Lovers, I Love New York, Le It Will Be, Forbidden Love, Jump, How High, Isaac, Push, Like It Or Not

Vydavatel: Warner Music

Jednoho krásného dne se sejdou kulturologové, žurnalisté a historici a budou se snažit stvořit vědecký diskurs, který bude popisovat naši dobu. Dlouho budou tápat nad tím, co všechno do něj zařadit, zda lze dnešní epochu pojmenovat jako postmodernu (o které neví nikdo nic), budou se přít o epochální události a osoby, ale v jednom bude jisto. Madonna v něm bude zastávat jasnou a neotřesitelnou pozici, daleko před Salmanem Rushdiem, Billem Clintonem, Britney Spears či Bradem Pittem. Madonna sama tvoří valnou část dnešní pop-kultury a hýbe a hýbala módou, společností, hudbou, médii. Je jedinou umělkyní (a možná umělcem vůbec), která dokáže dokonale kontrolovat sama sebe a řídit každý směr, kterým se ubírá. A je svá, nikdy se nezpronevěřila své vizi a na "Confessions On A Dancefloor" se vrací ke svým kořenům.

Obvykle to nedopadá moc dobře, když se umělec ke svým kořenům vrací. Obvykle to značí nedostatek nové vize. Obvykle neplatí pro novou Madonnu. Těžko najít nějaké obvykle, které by na Madonnu platilo. Když se objevily před časem první zvěsti o jejím novém albu, hned se vyrojily spekulace, kterak se Madonna chce svézt na vlně hyperpopulárních retro kytar a pustit své odvěké směřování na taneční parkety k vodě. Můžeme si oddechnout, nestalo se tak. Leckdo sice tvrdí, že taneční scéna je mrtvá, rozhodně lze říct, že je teď udýchaná z překotného běhu, stojí na místě a rozmýšlí se jak dál, ale Madonna na tohleto neslyší.

Pravdou je, že na to šla oklikou a opustila cestu ultraprogresivních a neskousnutelných beatů a rytmů, které byly na "Music" a hlavně na "American Life". Deska se vrací do období konce sedmdesátých a začátku osmdesátých let uplynulého století. Proto upozadila (ale nezatratila) svého dřívějšího spolupracovníka Mirwaise Ahamdzaie a přizvala si Stuarta Price, známého též jako Les Rhytmes Digitales aka remixéra Jacques Le Conta. Společně vytvořili zvuk, který je sice těžce retro, ale díky vývoji na newyorské scéně zároveň neskutečně in. Co načali už před čtyřmi lety Daft Punk na "Discovery", dnes úspěšně rozvíjí třeba newyorští producenti DFA nebo Scissor Sisters. Každý ovšem trochu jinak. Na "Confession On A Dancefloor" se podařil lahůdkový mix electra, boogie/disca, trance i house a kdovíčeho ještě, co je mým uším neznámé.

Úvodní nostalgickou "Hung Up" nemá cenu komentovat, hned následující "Get Together" je skvělou záležitostí, která jako by unikla někdejším Daft Punk, kdyby zkoušeli dělat trance. Zní jako něco, co vždycky chtěla udělat Kylie, ale nikdy se jí to nevyvedlo. Výborná "Future Lovers" začíná zasněnou syntezátorovou plochou a la Jean Michel Jarre, pokračuje ve stylu skladby "Ray Of Light" a je to opravdový nářez, který skvěle a plynule (tracky na celé desce jsou namíchány do sebe jako DJ mix) přechází v ódu na Madonnino oblíbené město "I Love New York", která na krátké stopáži dokáže udělat práci za všechny desky Fun Lovin' Criminals (no dobrá, srovnávám nesrovnatelné). "Let It Will Be" uzavírá výtečnou první polovinu desky zvukem ne nepodobným tvorbě DFA s přidáním trochy smyčců. "Forbidden Love" dost připomíná "Comfortably Numb" v předělávce Scissor Sisters, Madonnu z přelomu osmdesátek a devadesátek zas připomene houseová "Jump", klasický vokál i klasický sound, jak to máme rádi - člověk zamáčkne slzu v oku nad "Vogue". Změnou oproti tempu na nahrávce nastolenému je už předem kontroverzní "Isaac". Následující "Push" a "Like It Or Not" jsou pak už jen pomalým dojezdem po neskutečné jízdě, kterou na parketu "Vyznání" přineslo.

Je pravdou, že Madonna nikdy nepřinesla něco zcela nového na poli zvuku a vývoje hudby. Ale vždycky razila cestu jiným, dokázala odhadnout směr a tempo vývoje a za pomoci špičkových producentů zvládla vlny, které přinesli jiní, zvednout do výšky cunami a razit jimi cestu. "Confessions On A Dancefloor" je výborné album, někdo tvrdí (a klidně se pod to podepíšu), že je dokonce lepší než "Ray Of Light" (byť jen o ždibec), rozhodně je výtečným počinem, který se vyplatí pořídit. Návyková jízda od začátku až do konce, má své špičky i dojezdy, jako správná droga. Ale neškodí.

NÁZORY
  • Confession on a Dancefloor (Jindra Kunc, 14.11.2005 09:50) Reagovat

    Dosud nejlepší deska Ray of Light byla dnešním dnem překonána. Nové Madonnino albu je víc než skvělé a je to opravdu to nejlepší, co jsem od ní kdy slyšel. Kdyby takhle vypadala každá její zpověď, tak to si nechám líbit. Já osobně 10/10.

  • No nejlepší (Zhuba, 14.11.2005 11:04) Reagovat

    album to určo není, ale kvalitní je dozajista. Pro mě bude vždy Erotica to nej nej. Confessions je dobrý, ale sprominutím vše sem již někde 100x slyšel, jen bez madonina zpěvu.

  • madonna (andrej, 14.11.2005 11:11) Reagovat

    Neviem čo sa vám na tej žene páči. Je pekná asi ako kosačka na trávu a spievanie jej nikdy nešlo, preto musí zaujať niečím iným. Jej albumy (až na Ray of light) boli vhodné akurát tak pod hrnček na kávu. Bolo by najvhodnejšie keby sa venovala svojmu manželovi a dvom deťom. A pevne verím, že toto bol jej posledný album a nebude zaťažovať svet s ďalšími brakmi. A dúfam, že pred kamerou sa už tiež neobjaví. So srdečnými pozdravmi Váš Andrej

  • Návrat královny popu!!! (Marek, 14.11.2005 15:11) Reagovat

    Nové album Madonny jue prostě a jednoznačně vynikajíci.

  • Neni co dodat (Jelly, 14.11.2005 15:13) Reagovat

    Nejsem uplne hardcore fan tehle pani ale opet musim uznat ze ONA umi a jednoznacne zabodovala i s touhle deskou, klobouk dolu, deska povedena a velmi kvalitni

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 17. ročník festivalu Groove Brno zahušťuje program a vedle Electro Deluxe přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte (22.03.2024 15:22)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)
- Video: Kylie Minogue v "Tension" ukazuje, jak vypadá klubové nebe (04.09.2023 16:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu