Hrůza sám? Autentický a jednoduchý

09.11.2007 12:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

"Krasohled II". Takto krátce by se dal charakterizovat sólový debut Michala Hrůzy, aniž bychom nějak zásadně přeháněli. "Bílá velryba" totiž na třetí řadovku Ready Kirken navazuje v mnoha směrech. Je podobně smutná, má podobný zvuk a hlavně - obsahuje podobně dobré písničky.
7/10

Michal Hrůza - Bílá velryba

Skladby: Magnetická energie, Jsi má baletka co tančí, Bílá velryba, Nic v Chemnitz, Nevyslovuj to, Kulka, Píseň kovbojská, Sbohem a šáteček, Déšť, Stopařka, Noční letci.
Vydáno: 22.10.2007
Celkový čas: 40:36
Vydavatel: Universal
Od vyhazovu Michala Hrůzy z Ready Kirken uběhl rok. Protože během té doby nezahálel jak bývalý frontman, tak jeho ex-spoluhráči, jsme letos na podzim svědky dalšího pikantního střetu někdejších kamarádů: na pultech obchodů se objevily "Světy Ready Kirken" a zároveň "Bílá velryba", první sólový projekt Michala Hrůzy. Ten předznamenal už na jaře stejnojmenný titulní singl, který se stal jednou z nejhranějších písní v českém éteru a dodal chystané desce velká očekávání. Podařilo se je Hrůzovi naplnit?

Je zřejmé, že vznik "Bílé velryby" silně poznamenal, nebo spíše silně urychlil, právě vyhazov z Ready Kirken. Nemusíte se ale bát písniček plných hořkosti a pláče nad rozlitým mlékem. Rozchod s kapelou řeší Hrůza jenom v písni "Nevyslovuj to", v níž kopíruje piano basovou linku z "1+1", velkého hitu Kirkenů. Tahle píseň, ve které Hrůza bez větších emocí zpívá "Srdce ti zkamení / uhoříš v temném plameni / bylo to jinak, milý příteli", je vedle titulní "Bílé velryby" asi nejsilnější částí desky. Desky, která navazuje na to nejlepší z tvorby Ready Kirken a ještě ji rozvíjí. Jako by Hrůza navázal na své zřejmě nejpropracovanější dílo "Krasohled" a rozhodl se pokračovat v podobném duchu. "Kulka", "Stopařka" či "Baletka" se mohou klidně postavit vedle krasohledích "Neboj" či "Jiskry". Na rozdíl od své dřívější produkce Hrůza nově zapojil klávesy, které v podání Karla Heřmana dostaly na desce výrazný prostor. Novinkou je také humor – duet s Lenkou Dusilovou "Píseň kovbojská" je v dobrém slova smyslu vtipná odrhovačka.

Bílá velryba je vyrovnaná deska, jež nese typický Hrůzův rukopis. Stavba písniček, texty (ano, i tady mají občas tendenci sklouzávat k říkánkovosti), to všechno je Michal Hrůza (nebo, chcete-li, Ready Kirken na prvních čtyřech deskách), jak jej znáte. Dokazuje, že jeho síla je v relativní jednoduchosti a zároveň autentičnosti. Jestliže ho máte rádi, potěší vás. Jestli ne, cestu si k němu tímto albem nenajdete.

PS: Malý tip na závěr - zkuste porovnat "Sbohem a šáteček" s "Crystal Ball" od Keane...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY