"Operation: Mindcrime" živě. A dvakrát

29.11.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Živá alba jsou od doby, co se hudební DVD stala oblíbeným vánočním dárkem, na pultech hudebních obchodů spíše výjimkou. U Queensrÿche a záznamu jejich dvojdílného opusu "Operation: Mindcrime" je ale logické, že kromě DVD verze vzniklo i 2CD. Je to přece jen rekapitulace jejich uměleckého vrcholu.
7/10

Queensrÿche - Mindcrime At The Moore

Skladby: CD1 - I Remember Now, Anarchy-X, Revolution Calling, Operation: Mindcrime, Speak, Spreading The Disease, The Mission, Suite Sister Mary, The Needle Lies, Electric Requiem, Breaking The Silence, I Don't Believe In Love, Waiting For 22, My Empty Room, Eyes Of A Stranger / CD2 - Freiheit Ouverture, Convict, I'm American, One Foot In Hell, Hostage, The Hands, Speed Of Light, Signs Say Go, Re-Arrange You, The Chase, Murderer?, Circles, If I Could Change It All, An Intentional Confrontation, A Junkie's Blues, Fear City Slide, All The Promises, Walk In The Shadows, Jet City Woman
Vydáno: 13.08.2007
Celkový čas: 70:55 + 74:38
Vydavatel: Warner Music
Nápad oživit původní koncepční dílo "Operation: Mindcrime" a natočit loni po téměř dvou dekádách podobně epické pokračování, se mohl zdát jen jako snaha kdysi slavné kapely obnovit svůj úspěch tou nejjednodušší cestou. Možná to tak i bylo, výsledek v podobě "Operation: Mindcrime II" však nakonec předčil všechna očekávání a jedničce se bez problémů vyrovnal. Skupina následně vyrazila na turné, kde přehrávala kompletní příběh, a ve svém domovském městě Seattlu, konkrétně v The Moore Theatre, se rozhodla živou verzi obou operací během tří po sobě jdoucích vystoupení zaznamenat a následně vydat na CD i DVD.

Audiopodoby živých koncertů mají v poslední době velkou nevýhodu v tom, že si člověk díky spoustám dévédéček stejně představuje i to, co se odehrávalo na pódiu. A pokud existuje i verze na DVD, jeví se pak pouhé cédéčko jako nedomrlý sourozenec. Ne vždy je ale možnost pouštět si koncert s obrazem, tudíž i samotná zvuková stopa má smysl. A u progresivních metalistů, jako jsou Queensrÿche, kde je hudební složka na živých vystoupeních stále tím nejdůležitějším, tuplem.

Kapela samozřejmě přehrála obě desky písničku za písničkou v téměř nezměněné podobě jako na studiovkách, ale živá podoba dává celému projektu další, či spíše jiný rozměr. V roli sestry Mary se opět představila Pamela Moore, což sice potěšilo fanoušky, bohužel její zpěv naživo má už značné trhliny. Bezchybný výkon nepodává ani Geoff Tate, ovšem vzhledem k tomu, jak náročné party během čtyřiatřiceti písniček musí zvládnout, není se co divit. Kapela šlape perfektně, ostatně na instrumentálních výkonech si Queensrÿche vždy dávali záležet.

Vzhledem k tomu, že by nemělo smysl nechat se na přídavek vytleskat a zahrát konec celého příběhu, bonusem vystoupení byly dvě skladby mimo svět "Operation: Mindcrime". "Walk In The Shadows" a hlavně "Jet City Woman" z jejich komerčně nejúspěšnější desky "Empire" tak byly příjemnou tečkou za celým vystoupením.

Dvojcédéčko "Mindcrime At The Moore" je fajn suvenýrem ze speciálního koncertu, který jsme v Česku nemohli vidět. Obrazová podoba ale, jak už to tak bývá, bude určitě mnohem záživnější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY