MP3 Jukebox 40/2007

10.10.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Most Serene Republic - Sherry And Her Butterfly Net (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: indie rock

The Most Serene Republic - Population
Asi už je to trochu nuda, ale Kanada má poslední dobou na zajímavé indie kapely skoro monopol. Další z nich The Most Serene Republic připomínají asi nejvíce Arcade Fire v tom, že jich je opravdu hodně (sedm) a jejich hudba neortodoxně splývá mezi folkem, rockem a (barokním) popem. Jejich druhé album "Population" vyšlo minulý týden a kapela se nechává na internetu slyšet v podobě monumentální skladby "Sherry And Her Butterfly Net". Chvíli trvá, než vlastně začne, jako kdyby se jim do těch bombastických melodií nechtělo, ale pak spustí. Jako by do jedné skladby chtěli dostat úplně všechno, co jim připadne zajímavé. Píseň je hodně proměnlivá, ale má svoji silnou krásu.

Battles - Leyendecker (DJ EMZ Remix ft. Joel Ortiz) (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: math-rock, rap

Battles - Tonto+ EP
Experimentální math-rockový kvartet Battles obsahovat i hodně překvapivý remix sotva tříminutové zasmyčkované skladby "Leyendecker". K překopání ho totiž poskytli newyorskému hiphopovému producentovi DJi EMZovi, který píseň příliš neměnil, ale pozval do ní ještě rappera Joela Ortise. Přiznám se, že Battles mě zas a znovu překvapili.

Black Kids - I'm Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance With You (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: indie rock

Black Kids - Wizzard Of Ahhhs
Nepopírám, že mě na Black Kids upozornil Pitchfork a jejich vysoké hodnocení debutového EP "Wizard Of Ahhhs". "I'm Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance With You" je jedna ze čtyř skladeb zmíněného EP, a když si ji poslechnete, nebudete se divit entuziasmu, který do nich hudební publicisté vkládají. Je to svěží a optimistický indie-pop s výraznými klávesami, post-punkovými rytmy a trochu temnými texty. Zpěvák Ali Youngblood drtí mikrofon stylem, který připomíná Morrisseyho nebo Smithe. Na druhou stranu, Black Kids jsou opravdu teprve začínající kapela, mají za sebou pár koncertů a čtyři písně na MySpace.com (kde jsou mimochodem všechny ke stažení). Ustojí tlak slávy? A nebo je Pitchfork rovnou pohřbil? Nechme se překvapit.

Calvin Harris - Acceptable In The 80's (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: disco, pop, electro

Calvin Harris - Acceptable In The 80s
Když na musicserveru vyšla recenze na debutové album Calvina Harrise "I Created Disco", kolega Věžník nebyl příliš nadšený. "Sedm z deseti, to je málo!," křičel jsem. Ale čas mu dal za pravdu. Harris je skvělý hitmaker, možná i skvělý humorista, ale jeho tracky jsou vlastně spotřební popové zboží na několik málo použití. Jednoduše, rychle se oposlouchají. "Aceptable In The 80's", které nabízí u příležitosti vydání desky za oceánem, byl první hit, který uvedl jeho "estetický záměr" resuscitovat osmdesátkové disco optikou současného electro popu. Vyneslo mu to dva Top 10 singly a spolupráci s Kylie Minogue (jedna jeho píseň bude i na jejím listopadovém "X") a Sophie Ellis-Bextor. Jestli jsme si na začátku mysleli, že to všechno je jen parodie, teď už to tak opravdu nevypadá.

Wu-Tang Clan ft. Dhani Harrison, Erykah Badu, John Frusciante - The Heart Gently Weeps (7/10)
Mp3 ke stažení
žánr: hip hop

Wu Tang Clan
Wu-Tang Clan samplují Beatles! A legálně. Wow! Největší hiphopová kapela všech dob a největší kapela všech dob. Nádhera! Po všem tom humbuku je vlastně "The Heart Gently Weeps", první ochutnávka z jejich nové desky "8 Diagrams", maličko zklamání. Místo původně ohlášených samplů hrají pasáže z "While My Guitar Gently Weeps" John Frusciante z RHCP a Dhani Harrison, syn George Harrisona, refrén zpívá Erykah Badu. K tomu si připočtěte Raekwona, Ghostface a Method Mana, kteří se střídají u mikrofonu a máte z toho skoro benefiční vystoupení. A nějak mi přijde, že všechny ty věci kolem píseň vlastně dokonale zadusily. Víc se mi líbila intimnější verze s "plačícím" Ghostfacem, která se nemohla kvůli autorským právům objevit na "The Pretty Tony Album" a kolovala jen na mixtapes. Snad podobně nedopadne i "8 Diagrams".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY