Zastřílejte si na české hvězdy!

03.10.2000 22:50 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Myslíte si, že se česká muzika nemůže vyrovnat zahraniční? Zkuste debut kapely Nana Zorin a možná zjistíte, že zajímavou elektronickou "taneční" hudbu umí i někdo jiný než Jan Muchow, Liquid Harmony nebo Ohm Square.
8/10

Zastřílejte si na české hvězdy!

Skladby: Intro, Greetings To Russia, Floris, Nana, We Are Responsible, Belief, Online, Prisoner, Arashid, Pleasure, Set Freaks Free, Never know why, Norf, Freedom, Adios
Celkový čas: 56:49

Projekt Nana Zorin vznikl asi před dvěma lety, kdy se byvší členové kapely Načeva (se kterými se Monika Načeva pouštěla do zajímavých koláží elektroniky a jejího hlasu) Karlos-T a Martin-C, osamostatnili. Ke spolupráci přizvali zpěvačku jménem Nika-B, rap obstarává Dr. Kary a dalším spolupracovníkem je DJ Tvyks. V roce 1999 jim vyšla čtyřpísňová promo deska "1714" a v létě 2000 toto dlouhohrající album.

Tolik historie a co hudba? Krátce řečeno, jde o pomalou taneční hudbu, na kterou se tancovat moc nedá. :) Neboli vezměte jednu polohu Leftfield, a sice tu dubovou, doplňte snivé melodie a ženský vokál. Aby nedošlo k mýlce, nejde o žádnou kopii, Nana Zorin hraje svou muziku, která má samozřejmě některé podobnosti s jinými, ale nutno říci, že výsledný mix je dost originální. Kromě dubu zaslechnete zřetelné vlivy reagge a ambientu. Vokály jsou ve formě poměrně krátkých opakujících se úseků, občas jsou doplněny rapem Dr. Karyho, který zní tak "jamajsko - anglicky", že se nechce věřit, že jde o místního borce. Těžko popisovat jednotlivé skladby, moc to recenzentům neulehčili :), ve výsledku působí hodně náladově a pro mě většinou optimisticky.

V jejich případě bude opravdu nejlepší doporučit ochutnávku alba, kterou si můžete dopřát na jejich dost slušně udělané stránce, kterou najdete pod logickým NanaZorin.cz. Na webu totiž najdete kromě základních informací o kapele také sekci s mp3 na stáhnutí, a to hned se šesti skladbami (tři z proma), včetně aktuálního singlu "Prisoner" nebo dost povedené skladby "Belief".

Zajímavostí, a možná i správným trendem do budoucna, je, že kapela desku vydala na nezávislém labelu Open Idea, protože není spokojena s přístupem velkých nahrávacích firem. Jedním z důsledků je, že album si můžete na stránkách objednat a to za docela neuvěřitelnou (v dobrém slova smyslu) cenu 320 Kč včetně poštovného a balného, v přímém prodeji dokonce za 270Kč.

Opravdu vydařená deska. K tomu, aby u mě dostala plný počet bodů, chybí trochu sevřenější, řekněme písničkovější charakter. Jde o velice příjemnou melodickou koláž zvuků a hlasu a možná to bylo i záměrem. Přesto jednotlivé skladby poněkud splývají a po několikerém poslechu jsem schopen skladby odlišit hlavně podle (útržků) textu. Také občasné vybočení z klidného tempa směrem k rychlejšímu beatu by nevadilo (jako na začátku singlu "Prisoner"). Ale i tak jde o album, se kterým se Nana Zorin může směle poměřovat se světovou konkurencí, těším se na následovníka.

Album: Nana Zorin - Shooting Stars
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 56:49
Skladby: Intro, Greetings To Russia, Floris, Nana, We Are Responsible, Belief, Online, Prisoner, Arashid, Pleasure, Set Freaks Free, Never know why, Norf, Freedom, Adios


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY