shop.musicserver.cz
Bittová, Dusilová, Načeva - Jsme hodně paličaté

Bittová, Dusilová, Načeva - Jsme hodně paličaté

Vydáno: 01.10.2018 12:00 v sekci Rozhovory - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Loňské společné koncertní spojení Ivy Bittové, Lenky Dusilové a Načevy leckoho překvapilo. A protože byly koncerty hodně úspěšné a zpěvačky to spolu fakt baví, chystají se letos hned na sedmero dalších zastávek. Jak to fungovalo na začátku? A jak bude tato hudební spolupráce pokračovat? Přečtěte si v rozhovoru.

Bittová, Dusilová, Načeva
© facebook interpreta
Iva Bittová, Lenka Dusilová, Načeva. Koho napadlo vás tři spojit dohromady?

Načeva: Ten nápad přišel od Tomáše Palety, Lenčina manažera. Ale napadlo to jeho ženu Soňu.

Lenka Dusilová: Tomáš Paleta je skvělý manžel, a tak se jednou zeptal své ženy, na jaký koncert by ráda šla. Ona řekla, že by se jí líbilo jít na náš společný koncert. Tomáš mě s tím nápadem otravoval asi rok a půl. Říkala jsem mu, že je blázen. S Monikou už jsme se dříve viděly, a dokonce jsme se bavily o tom, že by bylo fajn se někdy potkat i hudebně. Ale s Ivou Bittovou jsem se nikdy předtím nesetkala. Byla pro mne taková nedosažitelná ikona, nenapadlo by mne ji oslovit, bála bych se. Ale Tomáš se ničeho nebojí, kontaktoval ji, a tak se Sonin nápad začal měnit v realitu.

Iva Bittová: Ráda sdílím umělecké cesty s jinými hudebníky a hudebnicemi, ráda improvizuji a setkávám se s dalšími lidmi. Tyto dvě ženy jsou každá svým způsobem hodně silné hudební osobnosti, a tak jsem se tomu nápadu vůbec nebránila. Naopak jsem si říkala, že se máme vždy čemu přiučit a inspirovat se. Navíc mám obě dvě ráda a sleduji jejich práci a tvůrčí cestu. Nebyl důvod spolupráci odmítnout.

Jako zpěvačky jste na jednu stranu dost rozdílné. Ale kdybych měl hledat něco, co je pro vás společné, řekl bych, že jste divoženky. Jak se dají vaše různé energie spojit dohromady?

Iva Bittová: Chybí nám možná ta tři košťata. Ale jo, je to hlavně tím, že jsme všechny tři takové nespoutané a děláme si věci, jak je chceme dělat. Nemáme sklon k tomu, aby nás někdo vedl. A každá z nás máme určité procento divokosti.

Načeva: Náš společný rys je, že jsme hodně paličaté. Od začátku, co děláme hudbu, si ji děláme po svém. Ale opravdu po svém. Nikdo nás neodvádí z naší cesty. To nás spojuje a to je v naší spolupráci hodně cítit. Stojíme vedle sebe a snažíme se ze sebe dávat to nejlepší. Takže jde o pěkné propojení třech rozdílných elementů. A je to super.

Bittová, Dusilová, Načeva
© facebook interpreta
Každá máte svůj rozdílný hudební svět. Jak se vám hledal ten společný? Šlo to snadno?

Lenka Dusilová: Na každé cestě jsou vždycky nějaké překážky. A navíc já mívám často nejvíc problémů. Ale ráda tvořím se ženami. Přijde mi, že jsme v něčem otevřenější. Naše první zkouška byla téměř bez nástrojů, jen s akustickou kytarou, hlasy a houslemi, což mi šlo dost proti srsti. Na chalupu, kde jsme zkoušely, jsem si přivezla elektroniku, ale nebylo to tam kam zapojit. Strašně jsem se zdráhala jít do takové akce, protože jsem zvyklá na určitý způsob práce. Ale Monika přišla s texty, začalo se od jejich deklamace, do toho začala Iva improvizovat. Tak jsem se k tomu snažila taky napojit. Někdy vznikaly pěkné momenty, někdy se to rozklížilo. Pak jsme si řekly, na kterých nápadech stojí za to pracovat, a našly jsme si společný směr, kterým se vydáme. A až nakonec do toho vplula ta elektronika. Rozhodly jsme se, že nevyužijeme žádného muzikanta ani aranžéra, což je dost drzý. Pokusily jsme se vystačit si se svými jazykovými prostředky samy.

Načeva: No, a to se právě krásně doplnilo. Iva je improvizátorka přes hlas, já jsem přišla s texty. Pracuji tak, že dokola deklamuju básně, až z toho vznikne nějaká zajímavá, jednoduchá melodie. A Lenka se ujala té aranžérské práce a pěkně to tou elektronikou učesala. Hezky si to dohromady sedlo.

Lenka Dusilová: Jen bych dodala, že je to spíš aranžérsky nahozené, jsou to takové nedokončené, otevřené skladby.

Načeva: A to mi právě přijde dobré. Jakoby to není dokončené, je to ta naše cesta. Hodně otevřená. To mne na tom baví. Kdyby přišel nějaký čtvrtý element, který by to takzvaně dodělal, bylo by to moc zakonzervované. Díky té otevřenosti je každý koncert jiný. Ale já to mám na pódiu nejjednodušší, já používám jenom hlas.

Lenka Dusilová: Pro mne nebylo jednoduché odehrát první dva koncerty, ale teď už vždycky vím, odkud a kam jdu. Je to organické, ale vždycky vím, jaké úkony udělat, abych se dostala do cíle.

To je pravda. Když si vybavím tvé koncerty, máš věci většinou hodně připravené. Technické problémy tě stresují, radši zastavíš písničku a jedeš ji znovu od začátku.

Lenka Dusilová: Technika je v lecčem dost svazující. Žádný učený z nebe nespadl. Milionkrát jsem se za těch sedm let, kdy se snažím vystupovat sama, vysekala, ale stává se mi to miň a míň. A když se vysekám, většinou získávám větší nadhled, už z toho nejsem tak rozbitá. Nejhorší je stres. To člověk ten nadhled lehce ztratí. Když ti o něco jde a pak někdo přijde, že je to strašně důležitá chvíle, tak je potřeba naučit se to neřešit. Být jen v těle té hudby. Je to takové celoživotní zenové cvičení.

Iva Bittová, Lenka Dusilová, Monika Načeva

Iva Bittová se jako muzikantka podílela na mnoha a mnoha nejrůznějších projektech. Na konci 70. let minulého století byla členkou Divadla na provázku. Tam řadu lidí okouzlila rolí Eržiky v "Baladě pro banditu". Vystupuje sólově jako zpěvačka a houslistka, svou autorskou tvorbu prolíná s lidovkami i klasickou hudbou, hrála s legendárním brněnským Dunajem.

Lenka Dusilová začínala v 90. letech minulého století se Sluníčkem, pak se přes Lucii, Pusu a řadu hostování nebo spoluprací (Čechomor, Daniel Landa, Michal Hrůza, Květy či Obří broskev) dostala k vlastním projektům jako Eternal Seekers nebo Baromantika.

Monika Načeva se od mládí věnuje divadlu, nejvíce je spojená s legendárním divadlem Sklep, kde také působila jako zpěvačka. Ve stejné době, jako debutovala Lenka Dusilová se Sluníčkem, nahrála Načeva svou první desku "Možnosti tu sou..", album s texty Jáchyma Topola a hudbou Michala Pavlíčka. S oběma pány spolupracuje dodnes, mezi další její časté spolupracovníky patří také třeba Justin Lavash, DJ Five nebo Tentato.

Co si navzájem dáváte? Nebo co se od sebe učíte?

Iva Bittová: O tom se těžko mluví. Jde o vytvoření toho každého momentu a propojení našich osobností v tom daném okamžiku. Z toho si vždycky něco odneseme, ale je těžké to formulovat. Určitě si máme co předávat a vidíte to i na reakcích lidí, co přijdou na koncert. Jsou většinou překvapení, že tak rozdílné a tak silné osobnosti jsou spolu.

Lenka Dusilová: Pro mne byly hodně důležité naše zkoušky. Každá z nás nějak přemýšlí a má svůj způsob práce. Když jsme třeba dělaly "Touhu", která mě někam vedla, snažila se ze mne Iva dostat nějaký zvuk nebo riff. To jsou pro mne momenty, v kterých se hodně učím. Pracovaly jsme společně ve třech, byl to vlastně takovej workshop.

Iva Bittová: Taky je důležité uchopit okamžik toho spojení a nějakým způsobem reagovat. Vždycky když člověk poznává nového človíčka, s kterým chce něco vytvořit, hodně se od něj naučí a zjišťuje sám o sobě, čeho je schopný. Zkouší věci jinak, než to dělával sám.

Budou se letošní koncerty nějak lišit od těch loňských?

Načeva: Pokaždé to je jiné. Vždycky se to vyvíjí.

Iva Bittová: Hlavní rozdíl bude v tom, že už spolu máme nějakou zkušenost a že nás to baví čím dál víc. Vše se posouvá dál. Ne že bychom to, co zaznělo v loňském roce, překopaly. Spíš jdeme dál naší cestou v rámci možností volného času a nápadů.

Na podzim odehrajete sedm koncertů. Co bude dál?

Iva Bittová: Rozejdeme se po svým a budeme pokračovat na svých projektech.

Plánujete nějakou další spolupráci?

Lenka Dusilová: To se nedá dopředu říct. Ještě máme rozpracovaný záznam vystoupení z loňského roku. Ale asi bych neříkala, že to bude oficiální live nahrávka do naší diskografie. Spíš to bude taková vzpomínka na koncert pro lidi, kteří si ji budou chtít uchovat. Nemáme s tím žádné vyšší ambice.

Načeva: Je to jenom zachycení jednoho z našich okamžiků.

Iva Bittová: Je to spíš dokument. Přibližuje, co se děje, co se stalo. Možná že nás to třeba znovu osloví k tomu pokračovat v něčem dalším. Uvidíme.

Rozpis podzimního turné Bittová Dusilová Načeva Spolu

23.11. České Budějovice, KD Vltava, od 19.30
24.11. Pardubice, KD Hronovická, od 19.30
26.11. Brno, Sono centrum, od 19.30
27.11. Ostrava, Evangelický Kristův kostel, od 19.30
28.11. Praha, Palác Akropolis, od 19.30, VYPRODÁNO
29.11. Praha, Palác Akropolis, od 19.30, VYPRODÁNO
30.11. Jablonec nad Nisou, Eurocentrum, od 19.30

Takže odjedete turné a budete pokračovat každá na svých projektech. Co to bude?

Lenka Dusilová: Ráda bych v zimě začala točit svou sólovou desku. Sólový jazyk, který jsem vytvořila, bych chtěla zkusit posunout ještě dál, pozvat si několik hostů. A ta deska by měla dospět k audiovizuálnímu projektu, který se jmenuje "Monumentum". Ten je zaměřený na ohrožené památky Sudet. Kulturní, historické, technické nebo sakrální. Na vybraných místech by pak měl proběhnout speciální koncert. Tam budeme tvořit hudbu naživo s mým kamarádem DJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat. Před vystoupením chceme návštěvníky zasvětit do příběhu toho místa, do toho, jak ho někteří nadšenci dávají do kupy. A pak by měl už za šera proběhnout koncert. Chceme těm památkám pomoci, přitáhnout na ně pozornost. Všechny potřebují finanční prostředky, za každou stojí spolek lidí, který chce, aby to místo dál žilo. Ten projekt zpracováváme už třetí rok.

Máš nějaký vztah k Sudetům?

Lenka Dusilová: Pocházím z Karlových Varů. A mé velké osobní téma je čištění a hledání rodinných kořenů. V naší rodině je silná ženská linie. Otcové tam dlouho nebyli. Pro mne je silný příběh v tom, že máma je sirotek a její maminka umřela dva roky po druhé světové válce. Děda byl kapitán ruské armády a už se s babičkou nikdy po válce nepotkali. A strašně to v tom rezonuje, protože moje máma celý život taky toužila se s dědou potkat, snila o něm. Já jsem měla podobný příběh s otcem. A tak si opravdu silně uvědomuji vykořeněnost těch sudetských míst. Cítím tam klíč k mnoha silným tajemstvím a příběhům mezi řádky.

Bittová, Dusilová, Načeva
© facebook interpreta
Tajemství je hezký slovo. To by tvou hudbu mohlo charakterizovat.

Lenka Dusilová: To dalo mé hudbě ten zásadní třetí rozměr. Nějakou dobu jsem hledala autory a témata, o čem psát, ale pak přišlo nějaké... osvícení... těžko to pojmenovat. Možná by se dalo říct, že jsem si otevřela nějaký proud emocí, kterýma jsem schopná komunikovat ke světu. A co chystají Monika a Iva?

Načeva: Já teď nic nového nechystám, budu pokračovat v tom, co už pár let dělám: zhudebňování básní. Mám to rozdělené na dvě půlky. Elektronická stránka s DJ Five z Brna a akustická s Michalem Pavlíčkem. A nově pracujeme také se slovenským Tentato. Takže v tom budu pokračovat.

Iva Bittová: Já jsem nejstarší člen tady toho tria, a tak už se jen snažím zbytnit ty zkušenosti, které jsem si nasbírala za svou dlouhou hudební cestu. A snažím se je předávat studentům. V Americe jsem otevřela soukromou vokální školu, na které chci hodně pracovat, jmenuje se Žingora. Ráda bych ji pak protáhla přes oceán i do Evropy. Také jsem založila sbor Babačka v Borech, kde teď bydlím. Chystáme předvánoční koncert, repertoár je smíchaný z mých autorských skladeb a čerpáme zase i z lidových písní i ze staré hudby. A různých spoluprací se mi teď vyskytlo poměrně dost, protože žiju jednou nohou ve Státech, takže tam mám hodně aktivit a spoustu skvělých kolegů, s těmi chystáme programy a budeme i nahrávat desky. Příští rok nebudu až na dvě nebo tři výjimky v Evropě. Chci se soustředit na vytvoření metodologie celého mého programu pro školy a třeba se mi podaří učit na některé z místních škol.

Lenka Dusilová: Jé, tam chci chodit.

Iva Bittová: Takže budu hlavně učit a předávat své zkušenosti dál. Studentů přibývá všude, a i když jsem se do toho nijak nehrnula, žádoucí studenti mne přesvědčili, že už je na to čas. A funguje to výborně. Všichni jsou po kurzu omlazeni a plni energie a mají radost ze života. Je hezké to vidět. Hudba je skvělá, jsem za to vděčná. Má blízká budoucnost se soustředí už jenom na ni, synové vyrostli a jsou nezávislí a já mám díky tomu na muziku spoustu času. Teď jsem navíc dostudovala magistra na hudební vědě, a tak se to snažím vše dát dohromady, abych mohla víc komponovat a dělat nové věci.

Takže příští rok se určitě váš společný koncert konat nebude.

Načeva: Je to tak, ale ten rok uteče strašně rychle. Umění je bezčasové.


NÁZORY
  • To je teď velký trend, (David, 01.10.2018 13:08) Reagovat

    že se dávají vyšeptalé, vyhaslé a obstarožní hvězdy za zenitem dohromady. Předloni to byla trojice Case - Lang - Veirs, tento měsíc to bude Craven - Tzuke - Fordham a příští rok se možná dočkáme i alba těchto třech uječených a nevzhledných ženštin. Pán Bůh s námi a všechno zlé pryč!

    • Re: To je teď velký trend, (Bezík, 01.10.2018 13:13) Reagovat

      Ty seš věru ryzí debil !!! :D

      • Re: To je teď velký trend, (Bezík, 01.10.2018 13:15) Reagovat

        Ale jdi ty trollí brepto :D


    • Re: To je teď velký trend, (R, 01.10.2018 16:49) Reagovat

      Aaa jéje, David je zase upřímný, vůbec se nediv, že tě tu nikdo nemá rád.

      • Re: To je teď velký trend, (David, 01.10.2018 17:15) Reagovat

        Ale jdi ty hlupáčku, já tady přece nepíšu proto aby mě měl z vás někdo rád. Nebo si snad myslíš, že mám zapotřebí někomu z vás lézt do ..............

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Načeva a Zdivočelí koně vystoupí v Kasárnách Karlín s novými písněmi z připravovaného alba "Jdem temným dnem" (22.11.2023 16:23)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Recenze: Be4eight na albu "11×13" spojuje protiklady do souladného celku (30.03.2023 16:00)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu