Nové desky pro 40. týden

30.09.2007 05:00 - Tomáš Parkan a Karel Veselý | foto: facebook interpreta

O záplavu novinek v obchodech se tento týden postarají takové hudební esa, jako například Bruce Springsteen, Herbie Hancock, Emmylou Harris, Annie Lennox, Lucie Bílá či John Fogerty. Sekundovat jim pak budou Amy MacDonald, Ewa Farna, Misha, Paul Potts, The Checks, Babyshambles, Kate Nash nebo Milburn.
Pokud se v pondělí 1. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Herbie Hancock - River: The Joni Letters (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Herbie Hancock - River: The Joni Letters
Herbie Hancock, americký jazzový pianista a legenda tohoto žánru, jde s dobou. V poslední době si zve na svá alba velké hvězdy popu a rocku a fúzuje s nimi jazz. Na jeho novince "River: The Joni Letters" si ale přijdou na své nejen fanoušci jazzu, ale především fanoušci Joni Mitchell, které tímto vzdává hold. A i zde je kumulace hvězd velmi vysoká. Vedle samotné Joni jeho pozvání přijali tentokrát neméně slavný saxofonista Wayne Shorter, Tina Turner, Norah Jones, Luciana Souza, Corrine Bailey Rae či Leonard Cohen. Na Hancockově MySpace.com můžete okusit čtyři skladby z tohoto alba.
Bruce Springsteen - Magic (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Bruce Springsteen - Magic
Není to tak dávno, co jsme se v Nových deskách zmiňovali o stále ještě novém DVD Bruce Springsteena "Live In Dublin". Boss ovšem pro své fanoušky připravil na tento rok i studiovou novinku s názvem "Magic". Pro příznivce rockového Springsteena je dobrou zprávou fakt, že tuto desku natáčel s E Street Bandem a o produkci se postaral Brendan O'Brien, jinak producent skupin, jako jsou Aerosmith, Korn, Velvet Revolver a řada dalších. Oficiálně je z tohoto alba k dispozici pouze první singl "Radio Nowhere", jenž si můžete poslechnout na Bossově MySpace.com.
Annie Lennox - Songs Of Mass Destruction
web / MySpace.com / psali jsme

Annie Lennox - Songs Of Mass Destruction
Čtyři roky po desce "Bare" a dva po krátkém reunionu Eurythmic se vrací Annie Lennox se čtvrtým sólovým albem. Prvním singlem je píseň "Dark Road", která hraje na jejím MySpace.com. Klip najdete zde. Všichni už ale upírají zraky k chystanému prosincovému singlu "Sing", který s Annie nazpívalo třiadvacet ženských pěveckých hvězd. V písni z autorské dílny Glena Ballarda se objevují jen namátkově třeba Céline Dion, Anastacia, Dido, Fergie, Beth Gibbons, Faith Hill, Madonna, Pink, Shakira, KT Tunstall nebo Sugagabes. Glen Ballard (Alanis Morrisette, Anastacia) produkoval celé album. Desce jsme věnovali samostatný článek v rubrice "Čerstvě (ne)staženo".
Emmylou Harris - Songbird: Rare Tracks And Forgotten Gems (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Emmylou Harris - Songbird: Rare Tracks And Forgotten Gems
Osminásobná držitelka Grammy a jedna ze stálic americké country scény Emmylou Harris připravila pro své fanoušky opravdovou lahůdku. Osobně sestavila výběr "Songbird: Rare Tracks And Forgotten Gems", pod nímž se skrývají hned čtyři CD a jedno DVD s jejími hity. Jak je z názvu patrno, oplývá i raritními a polozapomenutými nahrávkami, často jiných a dosti známých autorů. Mezi pestrou squadrou hostů pak nechybí Mark Knopfler, Beck, Sheryl Crow a řádka těch největších country hvězd. Dvě ukázky z tohoto exkluzivního titulu a další dvě písničky jsou k dispozici na MySpace.com Emmylou Harris.
Christian Scott - Anthem (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Christian Scott - Anthem
Dalším jazzovým umělcem, který na své desce vzpomíná na hurikán Katrina, je mladý americký jazzový trumpetista Christian Scott, absolvent Berklee College Of Music. Na své druhé desce "Anthem" pohybující se na hranici cool a fusion se nevěnuje Katrině jen tak z plezíru. I on jakožto obyvatel New Orleans zažil tuto katastrofu na vlastní kůži. Čtyři ukázky z "Anthem" jsou k dispozici na jeho profilu na MySpace.com.
Kate Nash - Made Of Bricks
web / MySpace.com / psali jsme

Kate Nash - Made Of Bricks
Anglická zpěvačka Kate Nash je prý "letošní Lily Allen", k úspěchu jí také pomohl portál MySpace.com. Průlomový hit "Foundation" vynesl debutovou desku na číslo jedna britského žebříčku a do dnešního dne už má na ostrovech zlaté ocenění za prodej. Album, které s mírným zpožděním vychází nyní i u nás, produkoval zkušený Paul Epworth (Bloc Party, Futureheads). "Foundation" si můžete poslechnout a na klip se podívat na jejím MySpace.com, kde najdete i píseň "Dickhead". Kate zde ke stažení také nabízí píseň "We Get On", která je výhradně na britské verzi alba. Kate Nash jsme už na musicserveru věnovali samostatný článek v rámci rubriky Radar.
Misha - 13000Krat (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Misha - 13000Krat
Slovenská zpěvačka Misha posledních několik měsíců cestovala po celém světě a dávala dohromady materiál na svoji v pořadí třetí desku. Cesty ji častokrát zavedly do New Yorku, kde se inspirovala tamější klubovou a jazzovou scénou. Na albu "13000Krat" obsahující patnáct skladeb, z nichž sedm je slovenských, se pak podíleli například Richard Bona nebo Monkey Business. Žánrově by se měla novinka opět nést v nestálém soukolí soulu, r'n'b, jazzu, popu a hip hopu. První singl "Čiarky", jenž momentálně boduje na Slovensku, si můžete poslechnout na Mishině MySpace.com.
Babyshambles - Shotter's Nation
web / MySpace.com / psali jsme

Babyshambles - Shotter's Nation
Druhé album nové kapely někdejšího frontmana Libertines a oblíbené postavičky britského bulvárního tisku Petera Dohertyho přichází dva roky po debutu "Down In Albion". Desku produkoval Stephen Street (The Smiths, Blur, Kaiser Chiefs) a do jedné skladby prý přispěli i kytarista Albert Hammond, Jr. z The Strokes a skotský písničkář Bert Jansch. Prvním singlem je skladba "Delivery", jejíž klip nabízí YouTube.com. Na jejich MySpace.com si můžete stáhnout demoverzi písně "Crumb Begging" a poslechnout si závěrečnou píseň alba "The Lost Art Of Murder" (ke stažení zde po registraci).
Vladimír Václavek & Miloš Dvořáček - Život je pulsující píseň (Indies)
web / MySpace.com / psali jsme

Vladimír Václavek & Miloš Dvořáček - Život je pulsující píseň
Vladimír Václavek je bezesporu jedním z nejlepších českých hudebníků a nyní vydává nové album, tentokrát ve dvojici s dalším neméně dobrým muzikantem, bubeníkem Milošem Dvořáčkem. S ním se potkal v téměř jazzovém uskupení Ivy Bittové Čikori. Základem alba stále zůstává Václavkova kytara, lehce dokreslující základní melodii, a téměř recitativní, klidný způsob zpěvu s důrazem na význam a souznění s hudbou. Jeho zemitý melodický základ pak živelně rozvíjí a obohacuje talentovaný hráč na bicí Miloš Dvořáček. Ukázky z desky "Život je pulsující píseň" si můžete poslechnout na webu vydavatelství.
Paul Potts - One Chance (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Paul Potts - One Chance
Zatímco Američané si v reality show "America's Got Talent" zvolili za svůj talent mladičkou, teprve jedenáctiletou, ovšem velmi nadanou zpěvačku Biancu Ryan, Britové si ve stejné soutěži vybrali Paula Pottse, který měl jediný sen - zpívat operu. Ve chvíli, kdy předvedl svoji verzi árie "Nessum Dorma", bylo rozhodnuto. V jeho domovině debut už nějaký čas bourá albový žebříček, nyní se "One Chance" dostává i k nám. Dvě skladby včetně zmíněné "Nessum Dorma" jsou k náslechu na Pottsově profilu na MySpace.com.
The Checks - Hunting Whales (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

The Checks - Hunting Whales
Že vám kapela jménem The Checks nic neříká? Z toho si nic nedělejte, teprve debutují, ale zanedlouho může být téhle pětičlenné party z Nového Zélandu všude plno. Na svém MySpace.com, kde můžete začít poznávat jejich debut "Hunting Whales", se vedle jejich jména objevují žánry jako blues, rock a bigbeat, wiki přihazuje ještě soul. A v jejich muzice, která zaujala Michaela Stipea z R.E.M. a která je přirovnávána k The Hives, všechny tyto vlivy najdeme. Desku navíc produkoval Ian Broudie, jinak frontman britských Lightning Seeds.
Lucie Bílá - Woman (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Lucie Bílá - Woman
Ačkoliv se nové album Lucie Bílé jmenuje "Woman", nemusí mít její příznivci strach, že se budou muset začít honem učit anglicky. I přes cizojazyčný název zůstává Lucie Bílá především českou zpěvačkou. "Woman", již má autorsky na svědomí manželský tandem Soukup - Osvaldová, se prý vrací atmosférou k desce "Missariel". První singl z novinky "Miluji Tě" je už k slyšení v rádiích a krátká ukázka i na oficiálních stránkách Lucie Bílé.
Amy MacDonald - This Is The Life (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Amy MacDonald - This Is The Life
Po KT Tunstall na hudební scénu přichází další skotská písničkářská akvizice v podobě zpěvačky a skladatelky Amy MacDonald. Její debutové album "This Is The Life" vyšlo v Británii již na konci července a nyní se dostává i k nám. Stejně jako KT Tunstall i Amy MacDonald se pohybuje ve vodách folku, akustického popu s lehkou příměsí indie. Jak moc či zda vůbec jsou si obě Skotky podobné, můžete posoudit pomocí profilu MySpace.com Amy MacDonald.
Ewa Farna - Ticho (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Ewa Farna - Ticho
Nebýt skupiny Gipsy.cz, nejspíš by se Ewa Farna stala objevem minulého roku. Debutové desky "Měls mě vůbec rád" se prodalo dvacet pět tisíc kusů a Ewa Farna nyní přichází s jejím pokračováním. To dostalo název "Ticho" a podle vydavatelství ji představuje již jako "dospělou" zpěvačku, což je vzhledem k jejím čtrnácti rokům dosti odvážné tvrzení. "Ticho" by se mělo odehrávat ve dvou polohách - ostré rockové a klidné baladické. Český éter již brázdí první singl, titulní skladba desky. Několik dalších ukázek pak naleznete na webu Ewy Farné.
Milburn - These Are The Facts
web / MySpace.com / psali jsme

Milburn - These Are The Facts
Kapela bratrské dvojice Carnallů je ze Sheffieldu a tisk je často srovnává s kolegy z Arctic Monkeys, kterým předskakovali na turné a v jejichž klipech se občas objeví. Jejich druhé album vychází jen rok po debutu a propaguje ho singl "What Will You Do (When The Money Goes)". MySpace.com kapely nabízí vedle singlu samotného i klip k němu a několik ukázek z předchozí desky.
John Fogerty - Revival
web / MySpace.com / psali jsme

John Fogerty - Revival
Americký písničkář na pomezí country a rocku a někdejší člen legendárních Creedence Clearwater Revival vydává nové album "Revival". Děje se tak po tříleté pauze. Pilotní singl "Don't You Wish It Was True" i jeho video můžete zkusit na jeho webu. Silueta na obalu desky přímo odkazuje na Fogertyho první album "The Blue Ridge Rangers".

V krátkosti

S blížícími se Vánocemi se pozvolna rozhýbává i trh s hudebními DVD:

  • V červenci se konal vzpomínkový koncert pro tragicky zesnulou princeznu Dianu, na němž vystoupila řada umělců. Záznam tohoto koncertu, který se konal v novém Wembley, nyní vychází na dvou DVD pod názvem "Concert For Diana".
  • Po loňském úspěšném debutu "Costello Music" se skotští The Fratellis rozhodli potěšit fanoušky i koncertním DVD "Edgy In Brixton". Krátkou upoutávku na tento titul naleznete na těchto stránkách.
  • S dalším živým DVD přispěchala také rocková pětice z Finska Sunrise Avenue. Jejich příspěvek "Live In Wonderland" se v názvu odkazuje na jejich první a zároveň zatím poslední desku "On The Way To Wonderland".

Dalším prodejním artiklem jsou výběry hitů, mezi nimiž se najde i pár velmi zajímavých titulů.
  • Skotští Texas vyplňují pauzu mezi deskou "Redbook" a dalším albem sbírkou nahrávek pro BBC, které se tam za poslední roky nashromáždily. Na dvoudiskovém "The BBC Session" naleznou příznivci Texas akustické verze jejich hitů v neobvyklých aranžmá. Tři ukázky je možné poslechnout na MySpace.com kapely.
  • Sotva umlkl humbuk kolem Rolling Stones, už se hlásí o slovo Mick Jagger sólo. Jeho výběr nese název "The Very Best Of Mick Jagger" a vychází ve dvou verzích - klasické a s DVD. Naleznete na něm vše podstatné, včetně tří dosud nevydaných skladeb a spoluprací s Johnem Lennonem, Davidem Bowiem, Bonem či Lennym Kravitzem.

Dále vychází:

Amy Grant - Amy Grant (EMI)
Beach Boys - Hits Of The Beach Boys (EMI)
Bill Evans - Everybody Digs Bill Evans (Universal)
Bob Dylan - Dylan (Sony BMG)
Celine Dion - These Are Special Times (Sony BMG)
Depeche Mode - Exciter (EMI)
Depeche Mode - Ultra (EMI)
Frank Sinatra - Jolly Christmas 50Th (EMI)
James Brown - #1's (Universal)
Jimmy Heath Orchestra - Really Big (Universal)
Lafee - Lafee Erst Recht (EMI)
Ledisi - Lost And Found (Universal)
Maria Joao - Joao (Universal)
Mick Jagger - The Very Best Of Mick Jagger (Warner Music)
Otis Redding - Dreams To Remember (Universal)
Pavel Roth & Iva Hajnová - Lůžko z trávy (B.M.S)
Priestess - Hello Master (Sony BMG)
Prouza - V otrhaném domě & Ve dne v noci (Indies)
Různí - A Rob Zombie Film Halloween (soundtrack) (Universal)
Různí - Acoustic Alternativ Album (EMI)
Různí - Blue Note Trip Teasy Volume 1 (EMI)
Různí - Bravo Black Hits 2007 (Universal)
Různí - Concert For Diana (Universal)
Různí - Grey's Anatomy (soundtrack) (EMI)
Různí - Smooth Jazz Christmas (Universal)
Různí - Sunshine Arabia 2007 (EMI)
Různí - Swinging Christmas (Universal)
Různí - Yalla Dance 2 (EMI)
Samael - Eternal (EMI)
Samael - Passage (EMI)
Sturm Und Drang - Learning To Rock (Sony BMG)
Sunrise Avenue - Live In Wonderland DVD (EMI)
Texas - The Complete BBC Sessions (Universal)
The Fratellis - Edgy In Brixton DVD (Universal)
Zap Mama - Supermoon (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY