Temnota obyčejnosti

24.11.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Představte si, že jste úplnou náhodou sbalili úžasnou holku, do které jste se bezhlavě zamilovali. Pak ale musela na pár měsíců odjet a vrátila se s jinou barvou vlasů, s divným přízvukem a večer jste zjistili, že je i po plastické operaci. Přesně takhle na mě působí nové album Turin Brakes "Dark On Fire".
6/10

Turin Brakes - Dark On Fire

Skladby: Last Chance, Ghost, Something In My Eye, Stalker, Other Side, Dark On Fire, Real Life, For The Fire, Timewaster, Bye Pod, Here Comes The Moon, New Star
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 48:45
Vydavatel: Parlophone
Jejich minulou řadovku "JackInABox" jsem si poslechl v podstatě náhodou, načež se pro mě stala jednou z nejoblíbenějších desek nejen roku 2005, ale vůbec. Jejich křehké písničkářství s moderním šmrncem, kde je ale na prvním místě vždy samotná písnička, mě uchvacuje dodnes. A chtěl jsem samozřejmě víc. Novinková kolekce ale mou touhu uspokojila jen z malé části.

Hudební vývoj je něco, s čímž se fandové kapel musejí smířit, i když mnohdy chtějí, aby skupina zněla stále stejně. Na "Dark On Fire" se Turin Brakes rozhodli zúročit zkušenosti ze živého hraní, kdy s nimi na pódiu vystupovala kapela, a právě takto - celokapelově - desku i nahráli. Pryč je intimní folková nálada, nějak se nedařilo ani při skládání. Hudební vývoj je hezká věc, ale když od unikátního a snadno rozpoznatelného zvuku směřuje ke snadné zaměnitelnosti s tisíci podobných kapel, není to úplně v pořádku. Je to spíše škoda.

Olly Knights a Gale Paridjanian (a nyní už i spol.) se přiblížili na jedné straně britpopovým formacím, na straně druhé si hodně berou i ze šedesátých let. Taková "Ghost" či "Real Life" jsou svou kvákající kytarou až otravné, ale mezi podobně znějícími kousky se naštěstí najde i několik, které upomenou na jejich nejlepší skladby. Titulní "Dark On Fire" je postavena na akustických kytarách a smyčcích a zbytek nahrávky převyšuje svou krásou až nechutně. Na jejich dřívější hity v rychlejším tempu pak odkazuje třeba otvírák "Last Chance" (se sólem na elektrickou kytaru). A vypíchnout bych chtěl i závěrečnou smuténku "New Star", při níž si můžete snadno představit, že ji kapela hraje jen se španělkama u vás v obýváku.

Novinka Turin Brakes patří mezi ta alba, která nejsou vlastně špatná, jen v porovnání se svými předchůdci je slyšet, jak moc jsou slabší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY