Zemřela jazzová legenda Joe Zawinul

11.09.2007 13:08 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Joe Zawinul
© www.interregional.at
Poté, co minulý týden ztratil operní svět Luciana Pavarottiho, se něco podobného přihodilo nyní v tom jazzovém. Dnes ráno ve vídeňské nemocnici zemřel ve věku 75 let skvělý pianista a skladatel Joe Zawinul.

Joe Zawinul se narodil v roce 1932 ve Vídni a od konce padesátých let působil ve Spojených státech, kde hrál s Maynardem Fergusonem, Dinah Washington nebo s Cannonball Adderley Quintetem. Zlom v jeho kariéře přinesl konec šedesátých let, kdy ho do své kapely přizval Miles Davis. S ním a s dalšími legendami žánru, jakými jsou John McLaughlin, Herbie Hancock či Chick Corea, natočil zásadní alba jazzové historie - "In A Silent Way" a "Bitches Brew", na kterých se podílel i autorsky. V sedmdesátých letech pak společně s Waynem Shorterem a dalšími hudebníky včetně Miroslava Vitouše založil neméně proslulé uskupení Weather Report. V poslední době pak už nahrával a koncertoval se skupinou The Zawinul Syndicate, kde se inspiroval world music. Z tohoto bandu vzešel například i v Česku dobře známý Richard Bona.

Zawinul, který koncertoval i v České republice, trpěl rakovinou již delší dobu, ale nic nenasvědčovalo, že by se blížil jeho konec. Ještě při svých červencových narozeninách rozvíjel dlouhodobé plány. Poslední měsíc však již strávil ve vážném stavu v nemocnici.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY