Nové desky pro 35. týden

26.08.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jak se blíží konec prázdnin, novinek z hudebních vydavatelství přibývá. Novou desku vydává například Radůza, Ben Harper, jazzový pianista Jacky Terrasson, představí se vám Hukl, indie popoví Rilo Kiley, charismatický Ben Hamilton, reggaeový Gentleman či američtí Subdudes, výběrovku vydává Ringo Starr.
Pokud se v pondělí 27. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Radůza - V salonu barokních dam (Indies)
web / MySpace.com / psali jsme

Radůza - V salonu barokních dam
Radůza je tento rok neobyčejně plodná. Nejenže stačila povít potomka, ale mimo to už vydala živé CD "Vše je jedním", na něj navazující DVD "Půjdu kam chci" a nyní přichází ještě s novinkovou deskou "V salonu barokních dam". Název není nijak náhodný. Dle vlastních slov se toto období v jejích nových písničkách odráží. Album nahrané ve studiu Jiřího Stivína se bude dosti odlišovat od předchozích. Radůza odložila akordeon do kouta a k doprovodu použila jiných nástrojů, jako je spinet, klávesy, klavír, xylofon, vibrafon, foukací harmonika a mezi nimi zaslechneme ještě smyčcové kvarteto, banjo či hoboj. O tom, jak moc se změnila hudba Radůzy, se můžete přesvědčit na stránkách iDnes.cz, kde jsou ke slyšení ukázky všech písniček z desky.
Rilo Kiley - Under The Blacklight (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Rilo Kiley - Under The Blacklight
Jsou čtyři - tři kluci a jedna holka za mikrofonem, toť americká indie popová parta z Kalifornie Rilo Kiley. Ačkoliv u nás nejsou příliš známí, vydávají již své čtvrté řadové album s názvem "Under The Backlight". Autorkou většiny písniček je frontmanka Jenny Lewis, o produkci se vedle skupiny samotné staral i Mike Elizondo (Fiona Apple, Eminem či 50 Cent). O tom, že tahle skupina stojí za pozornost, se můžete přesvědčit na jejich MySpace.com, kde naleznete dvě skladby ze zmiňovaného alba.
Hukl - Reynkarnace (Indies)
web / MySpace.com / psali jsme

Hukl - Reynkarnace
Skupina poměrně krátkého a zároveň nezvyklého názvu Hukl, se zformovala relativně nedávno. Z původního dua se rozrostla až do nynější kvartetové podoby. Tvoří ji v podstatě dva kytaristé, jeden houslista, který se vypořádá i s perkusemi, a hráč na kontrabas. Jejich hudba se stylově pohybuje někde mezi folkem, jazzem a šansonem. Deska "Reynkarnace" je jejich druhým počinem a všechny texty na albu mají jediného autora - básníka Bohuslava Reynka, kterému Hukl desku věnovali a jeho poezii zhudebnili. Na stránkách vydavatelství si v krátkých ukázkách můžete poslechnout, jak to vše dopadlo.
Ben Harper And The Innocent Criminals - Lifeline (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Ben Harper And The Innocent Criminals - Lifeline
Ben Harper, představitel stylu, jemuž Američané říkají jam bands, kam patří třeba Hootie & The Blowfish, se po roce a půl vrací s novým albem "Lifeline". Harper si tímto albem splnil jeden sen - natočit desku v Evropě. Nahrávání se uskutečnilo v Paříži, kam se přesunul se svojí skupinou The Innocent Criminals. Jak zní jeho hudba založená na amerických tradicích nahraná ve Francii a zda se v ní tento vliv odráží, můžete zkoumat na prvním singlu "In The Colors", jenž je ke slyšení a vidění na těchto stránkách. Celé album pak přednedávnem akusticky zahrál jednomu belgickému rádiu.
Jacky Terrasson - Mirror (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Jacky Terrasson - Mirror
Skvělý jazzový pianista a skladatel Jacky Terrasson vydávající pod značkou Blue Note vykračuje s novinkou "Mirror" už do druhé desítky své albové diskografie. Terrasson, který je řazen mezi představitele post-bopu, si za toto album ještě před vydáním vysloužil od serveru AllMusic.com čtyři a půl hvězdičky z pěti možných. Na jeho MySpace.com najdete mimo starších nahrávek i jednu ochutnávku z "Mirror" s názvem "Caravan".
Gentleman - Another Intensity (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Gentleman - Another Intensity
Ačkoliv se zpěvák říkající si Gentleman narodil německém Osnabrücku, jeho rodné kořeny sahají daleko do Jamajky. Tím je v podstatě dán i styl hudby, jaký tento zpěvák už od roku 1998 produkuje - reggae. Deska s názvem "Another Intensity" je jeho šestým počinem a za tu předchozí si vydobyl v Německu platinu. Na svém MySpace.com nabízí Gentleman celou desku v krátkých ukázkách k náslechu.
Ringo Starr - Photograph: Very Best Of (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Ringo Starr - Photograph:Very Best Of
Fanoušci někdejšího člena The Beatles Ringo Starra se konečně dočkali ucelené kolekce jeho největších hitů. Ta dostala název podle singlu "Photograph" z roku 1973. Těžiště kompilace pak spočívá v jeho sólových albech vydaných v sedmdesátých letech. Čtyři vybrané skladby z výběru "Photograph: Very Best Of" naleznete na zpěvákově MySpace.com.
Ben Hamilton - Bull In A China Shop (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Ben Hamilton - Bull In A China Shop
A ještě jedna německá akvizice s nepříliš německým jménem se hlásí s novou deskou. Ben Hamilton, kytarista a zpěvák s velmi charismatickým a signifikantním hlasem, se narodil v Oxfordu, ale nyní už nějaký čas působí v Berlíně. Minulý rok vydal eponymní anglicky zpívaný debut, na který navazuje novinkou "Bull In A China Shop". Na jeho MySpace.com najdete mimo dvou ochutnávek z desky také několik naživo zpívaných skladeb z obou desek.
Maynard Ferguson - Message From Birdland (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Maynard Ferguson - Message From Birdland
Je tomu právě rok, co hudební svět opustil výborný jazzový trumpetista Maynard Ferguson, někdejší spolupracovník Stana Kentona. U příležitosti tohoto smutného výročí vychází dosud nevydaná deska s názvem "Message From Birdland". Ta pochází z doby excelentních let, kdy nahrával pro Roulette Records. O kvalitách této nahrávky napovídá dost už její sestava: Don Ellis - trumpeta, Slide Hampton a Don Sobesky - pozoun a za piánem Joe Zawinul.
Subdudes - Street Symphony (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Subdudes - Street Symphony
Americká kapela Subdudes hraje styl hudby, který se v poslední době stáhl hodně do ústraní. Pochází z New Orleans, což to hodně napovídá. Tato pětice se vrací ke kořenům rocku a rokenrolu a občas brousí až do bluesových vod. Pětice výborných muzikantů se zformovala v roce 1987 a jejich desky jsou velmi dobře přijímány kritikou; novinka "Sweet Symphony" je jejich osmou deskou. Kdo se rád vrací do hudební minulosti, jistě si nenechá ujít podcast této desky.
Dále vychází:

Balaclava - Retrospective (Day After Records)
Black Milk - Nechci tě trápit (Universal)
Cancer Bats - Birthing The Giant (Day After Records)
Converge - The Long Road Home DVD (Day After Records)
Count Basie - Basie At Bird (EMI)
Crystal Gayle - Greatest Hits (EMI)
D Kay - Individual Soul (Maximum Underground)
Dalmatinski Trubaduri - Ribari (EMI)
Dalmatinski Trubaduri - Marijana (EMI)
Damnation Ad - In This Life Or The Next (Day After Records)
Garbage - Absolute Garbage (DVD) (Warner Music)
Go It Alone - Histories (Day After Records)
Grails - Burning Off Impurities (Day After Records)
Hana a Petr Ulrychovi - Čtyricet nej (Universal)
Hoods - Ghettoblaster (Day After Records)
Chip Hanna - The Old Country (Day After Records)
Chinese Stars - Listen To Your Left Brain (Day After Records)
Ivan Hlas - Tip, Ta, Dyda...Karlín (Universal)
Jag Panzer - Fourth Judgement (EMI)
Jesus Lizard - Live DVD (Day After Records)
Joe Cocker - Classic Cocker (EMI)
Karel Zich - Paráda (Universal)
Killerpilze - Mit Pauken Und Raketen (Universal)
Merauder - Master Killers Complete Anthology (EMI)
Pig Destroyer - Phantom Limb (Day After Records)
Pink Floyd - Piper At The Gates Of Dawn (Limited) (EMI)
Queensryche - Sign Of The Times (EMI)
Ruiner - Prepare To Be Let Down (Day After Records)
Různí - Bravo Hits 2007/2 (Universal)
Saybia - Eyes On The Highway (EMI)
Shitmat - Grooverider (Maximum Underground)
Stan Kenton - Jazz Of Dee Barton (EMI)
Timbaland & Magoo - Under Construction Ii (Universal)
Time Flys - Rebels Of Babylon (Day After Records)
Václav Krejčík - Get In Balance-Powerjoga DVD (Universal)
Václav Neckář - Šalalalali (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY