Perfekcionismus v obrazech

18.09.2007 13:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Český trh je poměrně malý a hudebních DVD se tu moc neprodá. Je proto velkou odvahou vydat u nás zfilmovanou verzi jediného alba. Není mnoho lidí, kteří by si to mohli dovolit. Pánové Hapka a Horáček mezi ně ale patří. Jejich "Strážce plamene v obrazech" dokazuje, že to rozhodně nebyl špatný nápad.
8/10

Hapka & Horáček - Strážce plamene v obrazech

Skladby: První noc v novém bytě, Otevřete okno, aby duše mohla ven, Strážce plamene, Vidoucí, ale neviděná, Neodolatelná, Kdo by se díval nazpátek, Na hotelu v Olomouci, Díkůvzdání, Sněžná sova, Nemůžeš usnout III., Hlava kance
Vydáno: 28.05.2007
Celkový čas: 55 min.
Vydavatel: Universal
Autorské duo Petr Hapka a Michal Horáček má na české scéně výsostné postavení. Jejich písničky z dob dávno minulých stále bere jak kritika, tak i posluchači a především rádioví dramaturgové. Vůbec nevadí, když se na pět let odmlčí, jejich desky jsou i tak očekávány s velkým napětím a velmi dobře se prodávají. Díky tomu všemu mohli pánové uskutečnit na české poměry téměř unikátní projekt, kde celé album opatřili videoklipy, které posléze vydali na DVD s názvem "Strážce plamene v obrazech". Je nutno dodat, že co se týče světa, už je několik interpretů předběhlo. Kolega Balušek vzpomněl INXS a jejich "Full Moon, Dirty Hearts" a především pak "Rewired" Mike & The Mechanics.

Co se týče klipů jako takových, s výjimkou závěrečné "Hlavy kance", o kterou se režijně postaral Otakar Vávra, je natočili mladí režiséři, což se hodně blíží zmíněnému "Rewired". Nejsem sice filmový kritik a těžko mohu objektivně hodnotit jednotlivé klipy, nicméně za sebe mohu napsat, že se mi vesměs všechny líbily, samozřejmě některé více a některé o méně. Díky pestré směsici režisérů je každý videoklip naprosto odlišný, jejich náměty jsou leckdy hodně zajímavé, stejně jako hudba samotná, a liší se pochopitelně i svým zpracováním. Většinou se jedná o hrané snímky, nicméně ve dvou ("Neodolatelná" a "Na hotelu v Olomouci") si vyřádili i animátoři. A nejen v nich. Všechny klipy se odehrávají v imaginárním divadle H+H, za přítomnosti postaviček klavíristy Hapky, režiséra Horáčka, zpěváků Tobias a Nohavici a neznámého promítače. Studio SP2, které neskrytě vychází z práce Studia Jiřího Trnky potažmo Břetislava Pojara, tu odvedlo výbornou práci. Jejich klasická loutková animace patří mezi to nejlepší, co na DVD najdeme.

Technická stránka "Strážce plamene v obrazech" je trošku zapeklitá. Zvuk je sice ve třech formátech: tedy obyčejném stereu, DD 5.1 a DTS, ale nepatrným problémem může být absence audio menu (alespoň já ho nenašel). Zvuk je proto nutné volit manuálně, a tak se dá pouze odhadovat, jaká zvuková stopa je jaká. Pokud je můj odhad správný, pak jsou všechny velmi dobře smíchané; obzvlášť DTS některé písničky výrazně obohacuje.

Do této doby jsem především chválil, ovšem pokud se nyní zaměřím na bonusy, bude tomu spíše naopak. Jediným bonusem je povedený dokument z natáčení desky a DVD. Ten dává nahlédnout pod pokličku dílny Hapka & Horáček nebo, jak se natáčely některé klipy. Musím se přiznat, že vzhledem k tomu, že je to jejich první DVD, čekal jsem daleko bohatší nabídku. Minimálně nějakou fotogalerii, rozhovory s oběma pány nebo i interprety či tvůrci jednotlivých videoklipů. A jistě by se dalo vymyslet ještě pár nepříliš nákladných, ale zajímavých bonusů.

I přes chyby či spíše nedostatky a relativně krátkou stopáž, jež je celkem logicky daná délkou desky, je "Strážce plamene v obrazech" hodně povedeným dílkem stojícím za pozornost. Zpracováním klipové části pánové Hapka s Horáčkem potvrzují pověst perfekcionistů; k dokonalosti jí chybí opravdu minimum. Vezmeme-li v potaz finanční náročnost projektu bez naděje na jeho návratnost, je třeba složit pánům H+H velkou poklonu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY