MP3 Jukebox 26/2007

28.06.2007 12:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Digitalism - Pogo (8/10)
mp3 ke stažení (xlr8r.com)
žánr: dance

Digitalism - Pogo
Debut německé electro dvojice Digitalism (myspace.com byl očekávaný stejně netrpělivě jako třeba první placka jejich francouzských kolegů Justice. Po třech singlech bylo jednoduché si z nich udělat nové spasitele klubové hudby a výtečné album "Idealism" (vyšlo na začátku června) svádí k podobným soudům. Digitalism jsou méně electro a o něco více pop, což by jim mohlo přidat body mimo dancefloory. Zkuste třeba aktuální singl "Pogo", který úspěšně navazuje na přelom 70. a 80. let, a přesto zní absolutně moderně.
Savath & Savalas - Era Tu (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: latino

Savath & Savalas - Golden Pollen
Guillermo Scott Herren se proslavil hlavně v triku experimentálního hiphopového projektu Prefuse 73, ale jeho hudební touhy jsou podstatně širší. Tak například Savath & Savalas je jeho folkové alter-ego, používá v něm výhradně akustické nástroje a hraje velmi důmyslný latino pop. Na právě vydané novince "Golden Pollen" uslyšíte i hosty jako Mia Doi Todd nebo Jose Gonzalez, v ochutnávce "Era Tu" ale zpívá (s pomocí efektů) sám Herren. Ten teď žije v Barceloně a hudba Savath & Savalas dostává nový rozměr jako zhudebněná jihoevropská pohoda charakterizovaná slovem "maňana". "Ani v "Era Tu" se nikam nespěchá, na všechno je čas a melodie se převaluje jako sangria na patře.
Maps - Elouise (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: shoegazing, indie elektronika

Maps - We Can Create
Nějak se nám to tento týden sešlo, ale i Maps, one-man-band Jamese Chapmana z Británie, se vznáší na oblacích zasněných ploch, které by se daly popsat jako elektronická verze shoegazingu (My Bloody Valentine). "Elouise" je jedna z písní právě vydaného alba "We Can Create", které se, myslím, dobře hodí na značku Mute. Třeba nikdy nezjistíte, stejně jako Chapman, že "love is suicide", ale docela pěkně se o tom poslouchá píseň.
Mochipet - Justin Timberlakecore (7/10)
mp3 ke stažení (xlr8r.com)
žánr: breakcore

Mochipet - Girls Love Breakcore
Před taiwanským remixérem jménem Mochipet se třese kdejaká hvězda popu, protože breakcoreový producent s klidem nechává melodické nápady hitových šlágrů rozmašírovat svými hyperrychlými breakbeaty. Neunikl ani Justin Timberlake, kterého si Mochipet podal v "Justin Timberlakecore", ale spíše než na samoúčelné masakrování popového idolu to vypadá na poctu Justinovu producentovi - Timbalandovi. Ve skladbě najdete typické znaky jeho produkce - stop-start rytmy, divné samply (dětské hlasy jako v "Are You That Somebody?") a pompézní syntezátorové plochy. Pokud chcete více Mochipetových remixů, stahujte tady.
Figurines - Hey, Girl (7/10)
mp3 ke stažení (Pitchfork.com)
žánr: dream pop

Figurines
Stejně jako podobným severským formacím, i dánské kapele Figurines chvíli trvalo, než je v angloamerických zemích objevili. Jejich druhé album "Skeleton" si muselo počkat rok na vydání na západě, zajistilo jim ale dostatečnou proslulost, aby mohli do studia pozvat Smoga nebo Jima O'Rourkeho. S nimi natočili novinku "When The Deer Wore Blue", která vychází v Dánsku v červenci, ve zbytku světa až na podzim. "Hey, Girl" svádí už názvem k tomu, aby to byl nenáročný popěvek, ale někde pod povrchem chytlavého refrénu je ukrytý smutek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY