Rehabilitace dívčího punku naživo

22.06.2007 15:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Úspěšná písničkářka Tori Amos na koncertech právě propaguje svou novou desku "American Doll Posse". A přijela i do Prahy, kde vystoupila na Vyšehradě v Kongresovém centru. Tori zahrála skladby z novinky, které doplnila množtsvím starších písní. Více v reportáži.
Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small a
© Robert Macháček / musicserver.cz
Sice celý koncert Tori Amos v pražském Kongresovém centru provázely bouřlivé reakce publika, ale úvah nad výběrem místa se zbavit nešlo. Obrovský, rozlehlý prostor, nasáklý ne zrovna příjemnou a sympatickou historií, atmosféru možná nezabil, ale prostor, do něhož by se vešlo méně lidí, kteří by se více mačkali, dýchali zpěvaččin pot a z blízkosti vnímali její pohyby, by show, co emocionálního zážitku, posunulo ještě dál. Až do nebezpečných psychoticko-romantických rozměrů. Oželeli bychom i stylovou a elegantní světelnou show. Ale co naplat, berme, co je. Nakonec i takhle šlo o tvrdé zásahy do nervové soustavy. Lehce po deváté písničkářka přišla za obrovského řevu do středu pódia pražského kongresového centra, přes sebe hozené zeleně svítící šaty, kterými připomněla hrdinky z hodin antické literatury. Ve vzduchu visely sexuální výzvy a staré erotické idoly, jež v dnešních časopisech nenajdete, ale pokud máte vkus, tak si na ně vzpomenete. Pro přítomné (pseudo)intelektuály s vlasy do očí okamžitá, prudká a silná láska, ve chvíli osobního kontaktu až zlatá rána. Což ale nebylo nic nečekaného, řada z nich (nebo klidně nás) si pro ni na Vyšehrad přišla. Ostatní chtěli spíše poslouchat, v plné míře bylo uspokojeno ale obojí.

Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small f
© Robert Macháček / musicserver.cz
Už jen způsob, jakým zpěvačka k živému projevu a hře na piáno přistupuje, je naprosto fascinující a pro fanoušky jednoduché, hlasité muziky i omračující. Tori Amos naživo je autentická a opravdová rehabilitace dívčího (nebo ženského) rock'n'rollu - nejde o ten starý dobrý, léty prověřený punk se stylizací do riot grrrl!, plný zaručených výrazů, jako jsou modifikace slova fuck, plivání do publika, demolice aparatury a nějaké to šokování vlastním tělem. Ačkoli vzhledem k hardrockové minulosti by tohle všechno Amos pravděpodobně zvládala také slušně. V současnosti je u ní na pořadu dne obrovské nasazení, punk hraný na piáno, kytary plné řevu zpětných vazeb a ve vokálu jednou zvládnutý křik, po druhé zase tichá výpověď. V Praze to bylo o osobních příbězích, dalo se jen želet, že chyběl ten, který řeší vlastní znásilnění v písni "Me And A Gun".

Každý zpěvaččin pohyb přinášel opravdové emoce plné testosteronu, pochopení i přemýšlení. Hrály se skladby rychlé a hlasité, jež s vámi házely a motaly vám hlavu; u těch byla vypolstrovaná křesla na obtíž nejvíce. Chtělo to pohyb. Naopak u pomalejších skladeb, kdy doprovodný kytarista nechal zpěvačku samotnou, nebylo od věci se opřít a v euforii jen poslouchat; pocit popsatelný jako něco mezi spánkem a pořádně divokým mejdanem, který bude tím posledním. Ačkoliv to s koncertem, Tori Amos a tím, co se v Kongresovém centru dělo, nemá žádnou přímou a logickou souvislost, tak přes polovinu show v uších zněly slova slavné skladby Joy Division "Love Will Tear Us Appart Again". Třeba to bylo tou společnou kongenialitou nebo depresivními stavy, které obě ikony umí vyvolávat s obrovskou spolehlivostí. Na kusy roztrhané romantické ideály.

Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small b
© Robert Macháček / musicserver.cz
Po technické stránce byl koncert ukázkou naprosté profesionality - už dlouho jsem nikoho naživo neslyšel zpívat tak čistě jako Tori Amos. Kapela se držela v pozadí a odváděla přesně takovou práci, jaká se od ní čekala. Doprovodnou show obstarala světla, co po dobu jednadvaceti písních zářila ve všech možných odstínech. Amos předvedla skladby ze své novinky "American Doll Posse", k níž se aktuální turné váže, ty prokládala starými písněmi, obě části předváděného materiálu vzbuzovaly podobně vřelý ohlas. Snad největšího křiku publika se Tori dočkala u tracku "Velvet Revolution", ve kterém cituje ze slavného projevu exprezidenta Václava Havla.

Začínalo se písní "Cruel", najelo se do vrcholného kytarového nářezu "Teenage Hustling" a po dvou hodinách se končilo trackem "Hey Jupiter". Jak říkala sama zpěvačka, bylo to amazing a prý brzy přijede znovu. Příště to snad bude více osobní.

Tori Amos, Kongresové centrum, Praha, 21.6.2007

Fotogalerie:

Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small c
© Robert Macháček / musicserver.cz

Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small d
© Robert Macháček / musicserver.cz

Tori Amos, Praha, 21.6.2007 small e
© Robert Macháček / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY