Soukromá vidina pekla

12.06.2007 15:00 - Jiří Kubalík | foto: facebook interpreta

Thema Eleven. Jedna z kapel, která více koncertuje v zahraničí než v Česku. Jedna z kapel, která má co říct. Jedna z kapel, co umí dělat skvělé desky. Jedna z kapel, na jejíž koncert stojí za to jít. Jedna z kapel ve vrcholné formě. Jedna z jedinečných.
9/10

Thema Eleven - The Great Misanthrope

Skladby: Lamb Of God, Soft Is The Skin, The Impact, Cash For Rockin, The Marvel, Private Vision Of The Hell, The Tempest, In Dark Awake
Celkový čas: 40:10
Vydavatel: Insane Society Recs
Thema Eleven a její nová deska. Společně s teplými letními dny přišlo parné peklo. Nevím, jestli tahle věta dokáže alespoň z části vystihnout sílu došlápnutí, která nastoupí ve chvíli, kdy se rozezní první akord "Soft Is The Skin". Čistý, tvrdý zvuk kytar a k nim lehký, vyčkávací činel, jenž ale nedokáže odvrátit sílu a intenzitu nárazu přicházejícího s vokálem. Jenže tohle je teprve začátek. S každou další skladbou Thema dokazuje, jak dlouhou cestu má za sebou od "Choose Your Beast". Skladby jsou mnohem komplikovanější a klenutější s nápaditě vystavěnou atmosférou.

Neumím si představit, jak moc musí být Hradec Králové temné místo. Ale zřejmě tam musí fungovat něco jako polární noc. Jinak si nedokážu vysvětlit, jak by se tam mohlo zrodit něco, jako je "In Dark Awake" nebo "The Impact". K dokonání díla načatého zajímavými riffy přispívají dva vokály, které dodávají brutalitu (Honzova část), případně naléhavost (David). Jo, asi se nevyhnu parelele s Lvmen, ale chci na tohle téma říct jen to, že Thema jde k cíli jinou, kratší cestou. Nutně to neznamená, že je to ta lepší, jen je zkrátka rychlejší, údernější a punkovější.

Tuhle cestu vyšlapala Kylesa a vedou po ní zkratky, které si občas najdou Neurosis. Jenže "Great Misanthrope" není přesné odlévání sádrových stop vzorů. Každý otisk inspirace, který ve skladbách objevíte, Thema pořádně obrousila hrubým pilníkem a sestavila z nich svůj nezaměnitelný zvuk. Výborná koncertní sehranost spojená poměrně silnými texty a olověnou atmosférou desky. To je současná Thema Eleven. Kapela na vrcholu sil, která umí vydat skvělou desku s výborným zvukem. Teď už jen krátká úklona Ondřeji Ježkovi a Alexu Newportovi a jdu zjistit, jak je na tom dneska moje "Private Vision Of The Hell".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY