Revoluce ne, kvalitativní standard ano

30.05.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R'n'b gigant R Kelly zvládl odpočívat jen jeden rok - právě vydává své osmé studiové album "Double Up". To se hemží slavnými hosty a oproti předchozímu počinu obsahuje větší než malé množství výrazně rytmičtějších skladeb, i když i fanoušci balad si přijdou na své. Účast rapových hvězd je povinná, R Kelly si ale oproti svým zvykům tentokrát pozval do studia i hostující producenty.
7/10

R Kelly - Double Up

Skladby: The Champ, Double Up, Tryin' to Get A Number, Get Dirty, Leave Your Name, Freaky In The Club, The Zoo, I'm A Flirt (Remix), Same Girl, Real Talk, Hook It Up, Rock Star, Best Friend, Rollin', Sweet Tooth, Havin' a Baby, Sex Planet, Rise Up
Celkový čas: 71:15
Vydavatel: Sony BMG
I r'n'b hvězdy stárnou. R Kelly to na obalu své nové desky "Double Up" maskuje velkou čepicí a černými brýlemi, ale poslech to prozradí. Kells stárne a ztrácí energii své fans pořád překvapovat. "Double Up" je v podstatě "TP-3: Reloaded" v bleděmodrém, jeho vydání snad ale ospravedlňuje alespoň to, že je o něco lepší. Mezi hosty nechybí zpěvačka Keyshia Cole a kolegové rappeři a r'n'b zpěváci Snoop Dogg, Usher, Chamillionaire, T-Pain, Nelly, Ludacris, Huey, T.I., Polow Da Don nebo Kid Rock. S produkcí mu pomohli Just Blaze, Dr. Dre nebo Kanye West.

Desku propaguje už od dubna klip k "I'm Flirt (Remix)". Kells v něm zveřejnil telefonní číslo - když na ně fans zavolali, mohli si poslechnout několik ukázek z alba. Zpěvák jim také prozradil, že nová kolekce se bude ze 70% skládat z rytmičtějších tracků. Jestli jste utratili hromadu peněz za volání na Kellyho linku, teď ho můžete v klidu žalovat za klamavou reklamu, protože deska je z dobré poloviny tvořená baladami. Speciálně závěrečná část desky je cukrkandlové r'n'b, které Kelly umí výtečně, které však ve vás zároveň zanechá maličko ospalý dojem. Stejně jako na minulém albu i tady Kells dokazuje, že pozorně sleduje, co se na urban scéně děje, a říká si: Když to dokázali prodat jiní, pak já taky. Postupně se dočkáte jeho verze atlanského trap/snap music ("Rollin"), crunku ("Get Dirty"), rap-rocku ("Rock star") nebo reggae ("I Like Love" - evropský a japonský bonus). Došlo dokonce i na bídný trik s vokodérem ("Leave Your Name"), díky kterému se v posledních měsících prosadil T-Pain.

Něco se přesto změnilo. Po fenomenálním úspěchu hudební soap-opery "Trapped In The Closet" teď R Kelly mnohem více pracuje s elementy okoukanými z dramatických žánrů. Miniopera "Best Friend" je například "Trapped In The Closet" v necelých pěti minutách. Netrpělivě očekávaný duet s Usherem "Same Girl" se snaží hrát na notu "This Girl/Boy Is Mine" (Jackson vs. McCartney či Brandy vs. Monica). Dva kamarádi vyprávějí o své nové holce, aby nakonec zjistili, že... pointu si snad domyslí každý. Styl nasládlé balady maličko svádí k nápadu, že nejlépe by se té holce pomstili, kdyby milostný trojúhelník dokončili a rozdali si to mezi sebou. Do stejné kategorie spadá i záznam hádky v "Real Talk" (slyšet je ale jen Kells, což je hodně neobvyklý dramaturgický počin).

R Kelly nedávno na YouTube prozradil, že album se mělo původně jmenovat "Making Babies" a mělo obsahovat jen devět písní. Každá z nich měla odkazovat na jeden měsíc ve vývoji dítěte. Potom však napsal nové písně s Young Jeezym (na desce není) a Snoop Doggem a koncept desky se mu rozbil. Nakonec přidal i další peprnější hiphopové tracky a písně z "Making Babies" se rozpustily v tradičním urbanpopovém proudu. "Double Up" se tak zařazuje mezi tradiční R Kellyho desky, někam mezi "Chocolate Factory" a "TP-3: Reloaded". Revoluce? Rozhodně ne. Kvalitativní standard? Tak.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY