Rihanna vede v Británii jen díky internetu

20.05.2007 22:30 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

"Umbrella" dancehallové zpěvačky Rihanny je třetím singlem v historii britského žebříčku, kterému stačil prodej přes internet na číslo jedna. Rihanna se dočkala po třech singlech na čísle dvě a neohrozil ji ani nový singl Maroon 5. V albech suverénně vládnou Linkin Park s "Minutes To Midnight". Rufus Wainwright je druhý, Funeral For A Friend třetí.
Rihanna - Umbrella
© facebook interpreta
Dobrá zpráva letí do Barbadosu, místní kráska Rihanna debutuje na čele britského žebříčku se skladbou "Umbrella". Je to teprve třetí píseň v historii žebříčku, která se dostala na vrchol jen na základě downloadů (po "Crazy" a "Grace Kelly"). Po třech číslech dva ("Pon De Replay", "S.O.S." a "Unfaithful") se tak Rihanna konečně dočkala. Na začátku písně uslyšíte Jay-Zho, který se britského čísla jedna dočkal počtvrté, vždy ovšem jen jako hostující rapper (dvakrát s Beyoncé, jednou s Mariah Carey). Ještě dodám, že po internetu si skladbu koupilo přibližně 34 tisíc lidí. Na dvojku poskočili z devatenáctky Maroon 5 s "Makes Me Wonder". Skladba se stala jejich nejúspěšnější skladbou v britském žebříčku, "This Love" bylo třetí. "Beautiful Liar" dvojice Beyoncé a Shakira klesá na trojku. Čtyřka patří novému singlu Snow Patrol "Signal Fire" a ačkoliv kapela už měla vloni velký hit "Chasing Cars", takhle vysoko ještě žádný jejich singl nebyl. Skladbě určitě pomohlo spojení s třetím dílem "Spider-Mana". Na pětku poskočila americká kapela Hellogoodbye s "Here (In Your Arms)". Do desítky doputoval i singl projektu Booty Luv "Shine". Odpadlá členka Sugababes Mutya Beuna je s druhým sólovým singlem "Real Love" zatím na jedenáctce, v pondělí vychází na CD singlu, čekejte posun. Sedmnáctí jsou rockeři The Cribs, kteří se svým osmým singlem "Men's Needs" konečně prolomili hranice Top 20. Skotská kapela Biffy Clyro boduje s "Living Is A Problem Because Everything Dies" na devatenáctce a je to pro ně druhý nejúspěšnější singl kariéry. Pro zajímavost, McFly spadli s "Baby's Coming Back"/"Transylvania" z jedničky až na číslo 20, což je historicky největší pád z vrcholu. Lepší výsledek možná čekala Sophie Ellis-Bextor, jejíž "Me & My Imagination" to dotáhlo jen na číslo 23. Ukrajinský příspěvek k letošní Eurovizi, nezapomenutelný transvestita Verka Serduchka dokázal proniknout i do britského žebříčku. "Dancing Lusha Tumbai" je díky downloadům na čísle 28 a je to vůbec poprvé, kdy se v UK Chart objevuje singl, který cenu Eurovize ani nevyhrál, ani nebyl britským zástupcem. Na iTunes se prodávali všichni finalisté, zástupce Řecka a Turecka jsou v britské stovce, vítězná Marija ze Srbska zatím na čísle 112. A aby nebylo mezinárodních zástupců dost, na čísle 39 jsou brazilští Cansei de Ser Sexy s "Let's Make Love And Listen To Death From Above". Singl vychází v Británii už podruhé, v Top 40 je ale poprvé, a to hlavně díky spojení s reklamou na seriál "Ugly Betty".

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Linkin Park - Minutes To Midnight
© facebook interpreta
Albový žebříček podle očekávání ovládli Linkin Park s "Minutes To Midnight". Je to už podruhé v jejich kariéře, podařilo se to i předchozí desce "Meteora". "Minutes To Midnight" si koupilo 94 tisíc Britů. I zbytek Top 3 obstaraly novinky. Druhý je trochu překvapivě Rufus Wainwright s "Release The Stars", za 28 tisíc prodaných kusů. Kanadsko-americký zpěvák zatím bral maximálně číslo číslo 21 za "Want Two". Třetí jsou domácí rockeři Funeral For A Friend s "Tales Don't Tell Themselves". Obě předchozí desky udělaly dvanáctku, novinka tedy značí velký průlom. Po třech týdnech vládnutí klesají Arctic Monkeys na čtyřku. Devítka patří díky "Hymn For My Soul" Joe Cockerovi. Americký veterán nebyl v Top 10 už třináct let. Re-edice posledního alba McFly "Motion In The Ocean" je čtrnáctá, novinka zpěvačky Amerie "Because I Love It" sedmnáctá. Nejlepší album v dekádě zaznamenali Megadeth, "United Abominations" patří číslo 23. Velký objev indie scény The Maccabees jsou s "Colour It In" o příčku níže.

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY