Narozeniny se vším všudy

01.05.2007 05:00 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Jednu z mála příležitostí vidět letos Ivu Frühlingovou naživo, měli všichni její fanoušci při narozeninovém koncertu, který se odehrál v Lucerna Music Baru. Iva natáčí nové album ve Francii, a tudíž se na českých pódiích teď příliš objevovat nebude.
Iva Frühlingová, Brno, 12.4.2006 small a
© Jaroslav Robert
Poprvé stojím v Lucerna Music Baru. Po roce se opět těším na koncert češky s francouzským srdcem Ivy Frühlingové. Je půl osmé a podle programu by se za slabou půlhodinku mělo začít hrát. Jenže o půl deváté je v klubu jen spousta fotografů, fanoušků příliš ne. To se naštěstí do jednadvacáté hodiny večerní změnilo. Pod pódiem se začali srocovat lidé z různých koutů světa: narazil jsem na lidi hovořící španělsky, francouzsky, italsky či anglicky. Zpočátku jsem měl strach, že přišli jen zabít čas, ale v průběhu koncertu to byli právě oni, kdo vytvářel tu pravou atmosféru. Jenže čas plynul, na pódiu stále nikdo, přítomní začínali být lehce nervózní. Už už to vypadalo, že opustí sál a půjdou za zábavou někam jinam, načež vplula za zvuku "Intra" z desky "Baby Doll" na scénu ze dvou třetin nová kapela. O chvilku později přišla hlavní hvězda.

Iva Frühlingová, Brno, 12.4.2006 small b
© Jaroslav Robert
Hned na začátku jsem se ujistil, že Iva se bude ubírat tou cestou, která mi k ní tak nějak přirozeně sedne. Tou, ve které se představila již při svém posledním turné - rocková dračice s vyzývavými pohledy. V tomto ohledu je velmi dobře, že Iva změnila své dva spoluhráče, ti ji posouvají do rockovější polohy, pročež ona může dát průchod svým emocím. Její předchozí spoluhráči ji tlačili do alternativy a vystoupení táhla hlavně ona. Nyní, po pár zkouškách a jednom předchozím koncertu, se na pódiu odehrával rockový nářez se vším všudy. Kytarista Peter Boška totiž dával starým písním úplně jiný rozměr. Fanoušci, kteří neviděli Ivu naživo poprvé, byli asi docela v šoku: čekali pravděpodobně starou známou, ale před nimi se objevila nová tvář Ivy Frühlingové.

Ačkoli na začátku žádala zpěvačka o shovívavost - koncert totiž pojala jako oslavu svých pětadvacátin - nervozita opadla hned při prvním hitu "La Muerte". Kupodivu se zapojili i lidé, kteří si pobrukovali o smrti spolu s ní, což ji podle všeho zbavilo obav. Bohužel u dalších songů se nikdo příliš nebavil, z lehké nudy lidi dostala až česká pecka "Skládám". Ta rozehřála přítomné do správné provozní teploty, která se s každou další písní zvyšovala; svůj podíl na tom neslo také nevydržitelné vedro (z mého pohledu asi jediná špatná zkušenost s Lucerna Music Barem). Při songu "Věřím" jsem se dozvěděl pár úsměvných věcí, například že píseň byla napsána jako projev Ivina vztahu k bohu (sic!) (píseň je věnována bývalému manželovi Richardu Krajčovi - pozn.red.).

Escape Forever 2, Palác Akropolis, 23.2.2006 (Iva Frühlingová) small d
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Když se koncert posunul do své druhé poloviny, přišla po pár klidnějších písničkách jedna rychlejší za druhou. Začalo to coververzí od Lennyho Kravitze "Natural", přes první singl z desky "Baby Doll" "A párt" až k roztleskávací "Personal Jesus". Píseň, vypůjčená od Depeche Mode, zapříčinila sborové poskakování, tleskání a zpívání. Lehký oddych nastal až se song z reklamy "Ou Tu Veux Quand Tu Veux". Následoval ohlušující potlesk, který jako by ani nechtěl přestat, pak se přesunul do další vypalovačky "Harley Davidson". Skvělá atmosféra byla prostě dárkem k narozeninám. K těm ostatně přicházejí na závěr popřát manažer Lumír Mati, frontmanka kapely Nikita Chruščov a přítel Pavel Vrzák (baskytarista UDG). Sborové "Happy Birthday" se linulo celým klubem, načež Iva usedla se slzou v oku k posledním dvěma akustickým písním.

Koncert skončil a já se přes Václavák vydal vstříc nočnímu vlaku do Ostravy. Hřál mě pocit, který jsem chtěl mít: Iva mi dala odpověď na otázku, zda se posunula někam dál. Ano, posunula. Já se už teď těším na její třetí album.

Setlist:
Intro
Latinka
La Muerte
It Aint Easy
Une Histoire Sans Fin
Tu Me Manque
Nue Sous Le Soleil
Skládám
Alice
Věřím
Baby Doll
Virtuoses en voltige
Quitte Á Tout Refaire
Utíkám
Natural
A Párt
Personal
Ou Tu Veux Quand Tu Veux
Harley Davidson
Ta moje

Přídavky
La Muerte acoustic version
Quitte Á Tout Refaire acoustic version

Iva Frühlingová, 26.4.2007, Lucerna Music Bar, Praha


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY