Slyšeno v předstihu: Travis - The Boy With No Name

24.04.2007 16:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Travis - The Boy With No Name
© facebook interpreta
Skotsko je známé svou deštivou atmosférou. Lépe řečeno: sukní pro pány (ano, kiltem) a k tomu deštivou atmosférou. Když potom jdete Glasgowem a čas od času potkáte chlápka v sukni a do toho vám v kuse prší, nemůžete se vůbec divit, že skotská formace Travis chrlí jednu melancholickou baladu za druhou (tou nejznámější je pochopitelně tématická "Why Does It Always Rain On Me?"). Travis vzešli z míst, kam chodí dobrou noc dávat místo lišek Thom Yorke z Radiohead, sami pak inspirovali nespočet současných softrockových kapel (minimálně Coldplay a typickou britskou kytarovku bez kytar Keane určitě). A Travis na toto jaro přichystali novou desku "The Boy With No Name", která před několika málo dny utekla na net.

Alba "The Man Who" a "The Invisible Band" přinesla kapele uznání jak fanoušků, tak kritiků. Poslední studiovka, mnohem vážnější a politicky angažovaná "12 Memories", to už ale aspoň v některých médiích schytala.
Fran Healey
© www.rollingstone.com
Možná i proto si po ní Travis střihli čtyřletý odpočinek, během kterého vypustili do světa singlovou výběrovku, jež jim udělala nemalou službu - mohli vyrazit do studia s čistým papírem. Jakoby jim už nic nestálo za zády, udělali tlustou čáru za minulostí. Asi kvůli tomu se od nich čekalo, že vykročí do neznáma; vždyť již dříve dokázali, že se změn nebojí. Při prvním poslechu "The Boy With No Name" tak může docela překvapit, že se kapela vydala spíše směrem zpátky. Do dávno probádaných končin, kde je nemůže potkat nic zlého. V některých písničkách se vracejí až na úplný počátek "svého bytí", k rockovému debutu "Good Feeling", jindy zase naopak utíkají k téměř folkovým aranžím z "The Invisible Band". Na albu opět nechybí jak hity, tak skladby vhodné jako soundtrack k vaší poslední promarněné lásce. Jednotlivé tracky mají nápad, jsou chytlavé a v konkurenci ostatních se vzájemně dokáží odlišit. Zároveň ale kvůli tomu působí album jako celek lehce roztěkaně a nesourodě. Na velké soudy je ale ještě čas. Potenciál má deska obrovský.

V každém případě lze říct, že Travis za sebou mají nejdůležitější první krok, který udělali singlem "Closer". Ten chová jednoznačné hitové ambice a nabízí přesně to, co bylo třeba: od prvních tónů je totiž patrné, že to jsou klasičtí Travis, že jsou zpátky a že jsou ve formě. Oficiální vydání alba "The Boy With No Name" je naplánováno na 7. května, tracklisty se liší, ale vyjděme z toho, který vyšel na oficiálních stránkách skupiny: 3 Times And You Lose, Selfish Jean, Closer, Big Chair, Battleships, Eyes Wide Open, My Eyes, One Night, Out In Space, Colder, New Amsterdam.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY