Vydavatelství EMI se zřeklo digitální ochrany empétrojek

04.04.2007 08:04 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

DRM
© Sevens Heaven
Třetí největší vydavatel hudby na světě EMI se dohodnul s provozovatelem portálu iTunes, firmou Apple, na zrušení protipirátské ochrany DRM v rámci digitálního prodeje produktů EMI. Zástupci obou společností to oznámili 2. dubna v Londýně s tím, že tento krok zvedne cenu jednotlivých skladeb nabídky iTunes z 99 centů na 1,29 Euro či dolarů.

Podle vyjádření představitelů Apple a EMI je motivem ke zrušení Digital Right Management hlavně nepohodlnost a omezené možnosti přehrávání hudebních souborů na některých typech MP3 přehrávačů, včetně iPodů. Dle výkonného ředitele Apple Stevea Jobse se navíc DRM ve výsledku ukázal neefektivní, protože devadesát procent hudebních nahrávek se stále prodává na CD, a ta v případě EMI žádnou ochranu nemají.

Na rozhodnutí vydavatelství ihned reagoval zatím největší domácí hudební poskytovatel digitální hudby i-legalne.cz: "Jsme připraveni prodávat hudbu bez digitální ochrany DRM, pokud se na tom shodnou majitelé autorských práv, to znamená hudební vydavatelství. Nyní vyjednáváváme s českou pobočkou EMI o dalším postupu a zjišťujeme informace." Že by v případě souhlasu tuzemských zástupců EMI zvedl cenu jako iTunes, se uživatel bát nemusí.

Digital Right Management je soubor technických opatření, která kontrolují nebo omezují používání obsahu digitálních médií za účelem donutit uživatele nakládat s autorským dílem dle přání vlastníka autorských práv. Protože však omezuje poctivě platící uživatele díla třeba tím, že neumožňuje libovolný počet překopírování do přenosného MP3 přehrávače, setkává se po celou dobu své existence se silnou kritikou, a to jak od běžných spotřebitelů, tak třeba právě od Jobse, který před dvěma měsíci napsal otevřený dopis velkým nahrávacím společnostem, v němž vyzval ke zrušení DRM. Následný průzkum BBC pak ukázal, že technologie vadí také skoro dvěma třetinám ředitelů hudebních společností. Což lze brát jako jistou naději, že EMI budou následovat další velcí vydavatelé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY