shop.musicserver.cz

Hudba je drahá. Ale asi jen v Česku

Vydáno: 17.09.2009 05:00 v sekci Na okraj - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Přiznám to hned na začátku - dlouho jsem patřil mezi ty, kdo říkali, že hudba není drahá, že ceny už šly dávno dolů natolik, že koupit si originální cédéčko své oblíbené kapely může úplně každý. Myslím si to pořád. Ale je taky pravda, že v jiných státech je hudba mnohdy výrazně levnější.

Lights
© iamlights.com
Hudební vydavatelství a občas i muzikanti si často a hlasitě stěžují, že Česko je bašta hudebního pirátství, kde se až na pár výjimek muzika v podstatě neprodává. Mají pravdu, slova stáhnout a vypálit jsou ve slovníku mladých lidí jistě frekventovanější než třeba vole. Ale peníze jim neutíkají jen těmito kanály. Unikají jim také u lidí, kteří do nákupu muziky dávají velké peníze. Jen to nedělají v Česku.

Před pár dny jsem se rozhodl na základě poslechu několika skladeb na MySpace.com napsat do Radaru, tedy seriálu musicserveru o nových interpretech, článek o kanadské zpěvačce jménem Lights. Věděl jsem, že prozatím oficiálně vydala jen šestiskladbové EP, a protože nejsem úplně zběhlý pirát (jdou přese mě všechna cédéčka z vydavatelství pro recenze, takže ani nemám důvod), nelegálně jsem ho na internetu nesehnal. "Dám mladé a začínající zpěvačce vydělat," rozhodl jsem se.

Má první volba vedla na jediný v Česku použitelný obchod s hudebními soubory, tedy na i-legálně.cz. Přiznám se, že mi téměř vyrazilo dech zjištění, že zmíněné ípíčko v nabídce mají. Že se do jejich katalogu dostane i šestitracková specialita, která na CD v Česku nejde koupit, mě opravdu potěšilo. Cena 199 Kč za download už méně.

Nainstaloval jsem si proto iTunes a zjistil, že tam bych stejnou kolekci pořídil za necelých 6 dolarů, v přepočtu (beru dolar za 18 Kč) tedy za 107 Kč. Jenže iTunes pro Česko nefungují. Do třetice všeho dobrého jsem vyzkoušel známý obchod 7digital, kde EP stojí necelé tři britské libry, tedy pouhých 87 Kč (libra = 29 Kč). Chci podporovat české obchodníky, ale více než stoprocentní rozdíl v ceně akceptovat nehodlám. A tak v mém počítači za pár minut po velmi jednoduché a příjemné transakci přistálo v zazipovaném souboru šest empétrojek ve vysokém datovém toku.

Mika - The Boy Who Knew Too Much
© facebook interpreta
Nedalo mi to a začal jsem srovnávat ceny v Česku a zahraničí, a to jak v obchodech s cédéčky, tak s počítačovými soubory. A zjistil jsem, že EP (prozatím) obskurní kanadské pěvule je jen vrcholkem ledovce. Pokud třeba máte stejně jako já rádi Miku, na 7digital šest remixů jeho nového singlu "We Are Golden" koupíte za 116 Kč. Na i-legálně za 299! Nehledě na to, že v českém obchodě se nedozvíte ani názvy remixů. A jak to je s celou novou deskou "The Boy Who Knew Too Much", která oficiálně vychází 21. září? V britském obchodě by mě stála 232 Kč (v akci v předprodeji dokonce jen 145), v českém opět 299 Kč. Poněkud ironicky pak vyznívá fakt, že fyzické cédéčko v regionální edici stojí v Bontonlandu o dvacet korun méně.

Malá i-legální odbočka

Jak už jsem napsal výše, nové album Miky má oficiální datum vydání 21. září 2009. Na i-legálně jsem ho však bez problémů koupil už 15. září, a protože jsem do poslední chvíle nevěřil, že by tam opravdu měli takový bordel nepořádek, nechal jsem celou transakci dojet až do konce. Testování pro účely tohoto článku mě tak stálo 299 Kč. Samozřejmě netuším, jestli je chyba na straně i-legálně nebo vydavatelství Universal, ale chyba to je poměrně velká. A pak že za včasný únik desek na internet můžou novináři...

Podobně jako downloady jsou na tom většinou i cédéčka. Samozřejmě z německých či britských obchodů zaplatíte o něco vyšší poštovné, ale ten rozdíl při koupi více kusů není tak velký. Aktuální fajnšmekrovský hit "The Beatles Stereo Box", který obsahuje šestnáct CD a jedno DVD, stojí na britském Amazonu 4930 Kč, na německém Amazonu dokonce jen 4680 Kč, zatímco ceny v Česku (Vltava - 6748 Kč, Bontonland - 7299 Kč) jsou někde úplně jinde.

Je škoda, že když už se v Česku najdou lidé, kteří jsou stále ochotni za hudbu utrácet a ne ji jen pirátit, podobné porovnání jim vezme chuť nechat své peníze v domácích obchodech. A může jim být úplně jedno, proč tomu tak je. Když mám možnost koupit stejné nebo lepší zboží (mp3 v 320 kbps jednoznačně vyhrává nad wma ve 192 kbps) za výrazně nižší cenu, je přece úplně normální, že tak učiním. A můžu být patriot, jaký chci.

Malá 7digitalní odbočka na závěr

Na 7digital mají pravidelně na nová alba akční ceny, takže kupříkladu nové Muse, Jay-Zho a mnohé další tam pořídíte i za 5 liber (145 Kč). A stejně jako mají CD své bazary i tam najdete speciální slevy na starší nahrávky - kupříkladu všechny desky Robbieho Williamse za 3 libry (87 Kč). A asi by vás stejně jako mě překvapilo, kolik tam najdete českých interpretů od Tata Bojs, přes Priessnitz po Wohnout.


NÁZORY
  • Nesnesitelné ceny (qualana, 17.09.2009 07:21) Reagovat

    Máte pravdu, české ceny jsou nesnesitelné. Už dříve jsem věděla, že jsou u nás ceny alb vyšší než v zahraničí, ale naivně jsem se domnívala, že jde rozdíl pár korun. V momentěm, kdy jsem zjistila, že alba mohu koupit v zahraničí a i při přičtení poštovného ušetřím někdy i stovky korun, jsem s českými obchody s hudbou nadobro skončila.

  • soubory nemaji zadnou cenu (jozka cerny, 17.09.2009 07:34) Reagovat

    Nechapu nekoho,kdo da ty penize za nejake zazipovane soubory.kdyz uz se rozhodnu podporit umelce koupi jeho hudby,tak jedine v hmatatelne podobe, ktera voni.

    • Re: soubory nemaji zadnou cenu (Honza Balušek, 17.09.2009 08:03) Reagovat

      Taky jsem to dřív nechápal. Ale postupem času jsem zjistil, že naprostou většinu cédéček rozbalím, nagrabuju, prohlídnu booklet a zařadím do sbírky. A pak za rok z nich utřu prach. A navíc spousta věcí, hlavně remixů a singlových věcí na CD už ani nevychází.

      • Re: soubory nemaji zadnou cenu (jozka cerny, 17.09.2009 10:23) Reagovat

        Ja vim.taky jsem koupil cd,pretahl do pc a na disk uz temer nesahl. Ale to cd ma sberatelskou hodnotu.koupi ho,se ti nabizi neco navic. a ty bonusy si uz klidne stahnu z netu zadara

    • Re: soubory nemaji zadnou cenu (SCHMEYD, 19.09.2009 16:26) Reagovat

      Souhlas s tebou. Taky to nechápu. Já bych si osobně hudbu ve formátu mp3 nebo i jiném nikdy nekoupil. Není na plnohodnotné CD,které má vše. Booklet = texty + další informace. A tu mp3 si z toho udělám taky! :-) Tady jde spíš o to,že já chci koupené album poslouchat i za 10 let! A mám větší záruku v lisovaném CD než v mp3 někde na hardisku počítače,který mi během 3let již 2x odešel do kopru... A to byl ještě v záruce a nebyl to žádnej shit... Vždyť hudba je umění,nejde o spotřební věc!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- Mika nahrál své první francouzsky zpívané album (28.10.2023 15:23)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu