Řádně prokvašené hitparády

29.03.2007 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Uplynulý týden patřil jednoznačně hráčům naší fotbalové reprezentace. Některým víc, některým míň. A česká pobočka IFPI jim rozhodně nehodlala ukrást ani ten nejtenší paprsek z mediální záře, takže zůstala přesně tak, jak byla minulý týden. Čili nejhranější Nelly Furtado a nejprodávanější "Kvaska".
Česká fotbalová reprezentace má za sebou dva těžké souboje, z nichž sice nevyšla s hlavou vztyčenou, ale úplná katastrofa je prozatím odložena. Ten nejtěžší souboj ale kluky teprve čeká po návratu domů a v něm už asi na výhru pomýšlet nemohou. Nu což, mládí a prachy na krku a život je přece jedna velká párty, ne? Takže poučení? Neotvírejte hotelové dveře fanynkám, které si chodí pro podpis o půl páté ráno. Jo, a nedoufejte, že se v prodejní a rádiové hitparádě české pobočky IFPI stalo něco zásadního. Vše je totiž při starém - to jen Snow Patrol se pořádně vetřeli do vkusu tuzemských rádií. Konečně.

Nelly Furtado - Loose
© facebook interpreta
RÁDIA - Nelly Furtado si může ve svém týdenním plánu odškrtnout chlíveček obhájit vítězství v české rádiové hitparádě, neboť její singl "All Good Things" si i tento týden poradil s hitovkou "U & UR Hand" od Pink, kterému tak opět musí vystačit alespoň dvojka. To poslední volné místo na bedně rádia už ale odťukla minule deváté severoirskoskotské formaci Snow Patrol a po čtyřech albech jí tak konečně věnují zaslouženou pozornost. Ono kdyby se to nepovedlo ani s takovým excelentním kýčem, jako jsou "Chasing Cars", tak už asi s ničím. No, a to znamená, že pan Kryštof bude muset se svým "Svědomím" čekat i tento týden na bramborách. Sic se mu minule třetí singl "Snow" od Redhotů podařilo odsunout až na pětku, těžil z toho holt ten třetí vzadu. No nic, jdeme na druhou půlku a i nadále zůstaneme u elektrických kytar. Šestka je tu pro všechny svaté, U2 a Green Day, na sedmičce nás přivítají v černém odění My Chemical Romance a na osmičce zase v nachovém Kaiser Chiefs - "Ruby". Pořádně to rozjel také Mika, který to vzal z dvaadvacítky sprintem a momentálně relaxuje na devítce. A je naprosto v klidu. Stejně jako Shakira s Carlosem Santanou. I přesto, že to na desítce silně zavání něčím ilegálním. Díky Kaiserům a Mikovi se tak z první desítky musela poroučet nejen Beyoncé, ale také Divokej Bill, což pro jejich "Čmeláka" znamená první letošní trefu mimo hlavní terč. Naopak hodně blízko už lítá střela s nápisem "Sweet Escape" od Gwen Stefani - zvládla další čtyři stupínky vzhůru a je už dvanáctá. Urodilo se nám také solidní sousto novinek (číslem šest) a některé jsou pro rádia opravdovými chuťovkami. Například ta nejúspěšnější ze všech, osmačtyřicátá "Girlfriend" od Avril Lavigne nebo třiadevadesátý Divokej Bill s "Váhou muší". Jinak se nám do první stovky poprvé podívali ještě Scooteři ("Behind The Cow"), Petr Cmorík ("Dážď"), J-Five ("Find A Way") a UDG ("Předměstí").

Daniel Landa - Kvaska
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Na obchodních pultech to vypadalo naprosto totožně jako minulý týden. Jen pan Kryštof z Havířova něco vydělal na marketingovém lákadle "Tři andělé v kapse" a z šestnáctky se vrátil přímo do ohně na pětku (a jsme zase u fotbalu...). Jinak je stále první "Kvaska", následovaná pětašedesáti hity Karla Svobody, Kabátovic "Corridou" a "Loose" od Nelly Furtado. Na šestce máme dalšího Karla Svobodu ("Nechte zvony znít") a hnedle za ním už zase o příčku výše stráží maják Hapka s Horáčkem. Osmičce to v jazzovém hávu extrémně sluší díky Norah Jones a albu "Not Too Late", devátá je muzikálová "Angelika" a desátá pro změnu muzikální Ewa Farna - "Měls mě vůbec rád?". Z desítky nám tedy na úkor Kryštofa a "Angeliky" vypadli kluci z Tokio Hotel a živá Radůza. Stejně jako v rádiové hitparádě, i v té prodejní se urodilo šest novinek. Tu nejvyšší mají (i v novinkách rádiových zastoupení) UDG s albem "Buď a Nebe" na třiadvacítce, o čtyři místa níže "Nech si to projít hlavou" Aleše Brichty a o pět míst níže DVD "Holubí dům" od Jirky Schelingera. A i zbylé tři ryby budou z domácích vod - Nerez ("... a bastafidli! + DVD"), Tři sestry ("Platinum Collection") a Waldemar Matuška ("Sbohem lásko"). Mně padla, Rosovi a spol. držím palce, ať vše hbitě vysvětlí a s vámi se těším zase příští čtvrtek u českých hitparád napočtenou. Howgh!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 13. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY