shop.musicserver.cz

Takový dost zvláštní koncert

Vydáno: 10.03.2007 12:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na prstech jedné ruky bychom mohli spočítat, kolik opravdu velkých country hvězd přijelo koncertovat do České republiky. Ve čtvrtek se do tohoto malého okruhu zařadilo další jméno - Kris Kristofferson. Jeho písničky jako "Sunday Mornin' Comin' Down" tady byly slavné už za totality. Teď je představil osobně.

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Jeho vlastní písničky Krise Kristoffersona v České republice (potažmo Československu) předběhly o hezkou řádku let. Zpívali je tu ti nejlepší z nejlepších, mezi které Michal Tučný, Pavel Bobek či Greenhorns bezesporu patří. Ve čtvrtek 8. března konečně své největší hity v Česku dostihl i sám zpěvák a jejich autor.

Měl jsem trošku obavy, kolik lidí si přijde nakonec poslechnout Krise Kristoffersona. Avšak davy, které se valily do pražského Kongresového centra, stejně jako davy u šaten, jakékoliv pochyby rozprášily. Navíc kdo čekal, že se přijdou podívat jen starší ročníky, ten se taky mýlil - v podstatě vyjma nejmladší generace nechyběla snad žádná věková kategorie. Do sálu společně proudili přestárlí trampové ve stenstonech, pánové v sakách, slečny v blůzách i důchodci. Ti všichni se v osm hodin pohodlně usadili do křesel a čekali na slavného obyvatele Country Music Hall Of Fame, jehož dosud mohli pravidelně vídat jen na plátnech kin (třeba ve filmech "Blade" nebo "Planeta opic").

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Zhruba deset minut po osmé hodině se rozhrnula opona a Kris Kristofferson vstoupil na velké jeviště potemnělého sálu. Došel k osamělému mikrofonu, jenž doplňoval pouze malý pultík, připojil si kytaru a prostě spustil první písničku - "Shipwrecked In The 80's". Sám přišel a sám také celý koncert zůstal. Žádné další nástroje, žádné podpůrné vokály, zkrátka jen on sám, jeho jediná kytara a foukací harmonika. Pražský koncert byl součástí evropského turné k desce "This Old Road", ze které představil velkou část písniček. Samozřejmě by ale jen z těch celý koncert neposkládal, takže se dostalo i na starší věci: na ty méně známé a pochopitelně i na největší hity jako "Me And Bobby McGee", která zazněla hned v úvodu. V něm ostatně Kristofferson zažertoval na svůj filmařský účet, když vzpomenul na druhý díl trilogie "Blade": "Když jsem byl naposled v Praze, byl jsem tu jako upír." Poté sáhl do strun a zahrál další písničku.

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Publikum sice jeho nejnovější věci moc neznalo, ale přesto každou písničku náležitě ocenilo. Ovšem ve chvíli, kdy se rozezněly první tóny hitů typu "Help Me Make It Through The Night", publikum evidentně "ožilo". Sám zpěvák občas některou pecku doprovodil kratším proslovem, z nichž bylo poznat, že zrovna velkým patriotem není: asi nejlépe pobavily narážky na angličtinu Američanů. Naopak bylo zřejmé, jak hluboký vztah má k rodině - často o ní mluvil a písničky "The Heart" a novinku "From Here To Forever" věnoval svému otci, respektive svým dětem.

Koncert příjemně plynul, poklidnou atmosféru doplňovalo přiměřené nasvícení pódia, které se jen zřídkakdy měnilo. To vše platilo až do chvíle, kdy začala čtvrthodinová přestávka, kterou sice Kristofferson dopředu ohlásil, ale již pořadatelé nezvládli. Po "Loving Her Was Easier" totiž Kris Kristofferson z pódia odešel se slovy "good night", avšak světla v sále zůstala potemnělá. Obecenstvo tudíž nevědělo, co se děje, jestli má zpěváka vytleskávat, nebo odejít na sodovku. Jak Kristofferson odešel, tak nečekaně přišel a začal opět hrát. Poslední diváci se do hlediště vraceli ale až s koncem "první" písničky.

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Musím se přiznat, že jsem nikdy nezažil podobně zvláštní koncert, jako byl právě tento. Kris Kristofferson od počátku nepůsobil moc jistě, a to jak při zpěvu, tak ve hře na kytaru. V průběhu vystoupení se to zlepšilo, ale i tak je zřejmé, že tenhle člověk sice umí napsat výbornou písničku, ale neumí ji pořádně ani zazpívat, ani zahrát. Přesto jeho show byla jednou z nejzajímavějších, které jsem měl možnost vidět. Kristoffersonova síla je v celkovém podání, jeho spjatost s jednotlivými písničkami je při koncertech takřka hmatatelná, jako by je přímo na pódiu prožíval. I přes svou nedokonalost probouzí umělcův zpěv v člověku ty nejniternější pocity; jeho hudba se už dávno nepřekrývá s tím, co dnes nazýváme country. Je to spíše takové countryové písničkářství s jemnou dávkou bluegrass. S trochou nadsázky bych si to dovolil nazvat moderním trubadúrstvím.

Atmosféra pražského koncertu byla ještě umocněna tím, v jakém prostředí se nacházel. Zkuste se si představit pódium, kam se normálně vejde pohodlně filharmonie, na němž stojí jako kůl v plotě jediný člověk a zpívá "Sunday Mornin' Comin' Down". Je to velmi zvláštní pohled. To vše bylo pro mě osobně podtrženo ještě tím, že coby novinář jsem byl usazen na balkon a na vše se díval z "ptačí perspektivy". Tenhle obraz mi asi nikdy nevymizí z paměti a dovolím si tvrdit, že nejen mně. Když po "Love Is The Way" opouštěl Kristofferson podruhé pódium, strhl se v sále velký potlesk. Kristofferson na sebe nenechal dlouho čekat a přidal ještě tři písničky, které si společně s lidmi řádně vychutnal. Část obecenstva nevydržela na místě a shlukla se přímo u pódia. Když potom hudebník dozpíval poslední písničku, došel si s nimi potřást rukou a po dlouhé děkovačce odešel do zákulisí jako zpěvák, který má lidem stále co říct.

Setlist koncertu:
Shipwrecked In The 80's
Darby's Castle
Me And Bobby McGee
Best Of All Possible Worlds
In The News
Here Comes The Rainbow Again
They Killed Him
Help Me Make It Through The Night
Casey's Last Ride
Nobody Wins
The Heart
From Here To Forever
The Hero
Loving Her Was Easier

Přestávka
Billy Dee
Come Sundown
Just The Other Side Of Nowhere
Jody And The Kid
The Pilgrim - Chapter 33
To Beat The Devil
The Last Thing To Go
Chase The Feeling
Pillgrim' Progress
This Old Road
The Promise
Final Attraction
Sunday Mornin' Comin' Down
Silver Tongued Devil And I
For The Good Times
Love Is The Way

Přídavky
A Moment Of Forever
Don't Let The Bastards Get You Down
Please Don’t Tell Me How The Story Ends

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007

Fotogalerie:

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kris Kristofferson, Kongresové centrum, Praha, 8.3.2007 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • zpev (fool, 21.03.2007 00:02) Reagovat

    kris je fantastickej zpevak!!! nechapu jak nekdo muze napsat ze neumi poradne zpivat

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- K nedožitým pětaosmdesátinám Pavla Bobka vychází reedice jeho debutu "Veď mě dál, cesto má" (11.09.2022 15:16)
- Audio: Nová interpretace Mobyho "The Lonely Night" je opravdovým hudebním skvostem (18.04.2021 09:06)
- Recenze: Jelen přetvořil skladby na "Půlnočním vlaku Michala Tučného" nejlépe, jak mohl - po svém (10.06.2019 12:10)
- Video: Hit Michala Tučného "Abych tu žil" ožívá v podání kapely Jelen (09.06.2019 08:40)
- "Snídaně v trávě" Michala Tučného se dočkala rozšířené reedice (01.03.2019 17:41)
- Jelen poctí Michala Tučného znovu. Kromě turné vyjde i speciální album (25.02.2019 19:40)
- Jelen vzdá na podzimním turné hold Michalu Tučnému. Na koncertech vystoupí i jeho dcera (22.06.2018 09:12)
- Oznámení o zrušení koncertu Michal Tučný, přátelé a Anka Chřestýš (16.04.2018 20:01)
- "Báječná ženská" Michala Tučného zazní po 36 letech opět v pražské Lucerně (08.04.2018 12:55)
- Na koncertě Michal Tučný, přátelé & Anka Chřestýš zahrají i Kateřina Marie Tichá, Ondřej Ruml či František Nedvěd (15.03.2018 13:35)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu