shop.musicserver.cz

Máme svůj systém, říkají kluci z Vypsané fixy

Vydáno: 28.08.2000 05:00 v sekci Rozhovory - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Na letních hudebních festivalech se potkáte s celou řadou sice méně známých, přesto velmi dobrých kapel. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani, kapela s jejímiž členy jsme na jednom takovém festivalu povídali nejen o jejich hudbě.

Skupina Vypsaná fixa pochází z Pardubic a pokud jste ještě neslyšeli žádnou z jejich nahrávek, doporučuji pozorně prohledat MusicServer.cz, protože tihle kluci, tedy Márdi, Dejmal, Mejla a Pítrs, přinášejí opravdu zajímavou rockovou muziku.

Vypsaná fixa
© www.fixa.cz
Kluci, můžete se našim čtenářům nějak představit?
Mardi: Vypsaná fixa jsou čtyři lidi s věkovým průměrem 24 let, kteří se sešli před šesti lety a nikdo z nich neuměl na nic hrát. Tak se to rozlosovalo a od té doby existujeme.
Pítrs: Naše kapela vznikla proto, že jsme měli chuť něco dělat a konkrétně v mém životě to byl velmi silný moment, který zanechal své následky.
Dejmal: K tomu se nedá nic dodat. Snad jen to, že náš čtvrtý člen se jmenuje Mejla, ale ten s námi poslední dobou ze zdravotních důvodů nehraje.
Mardi: Každopádně čekáme na jeho uzdravení.

Kdo je lídrem kapely?
Dejmal: Jednoznačně Márdi. Hraje na kytaru, zpívá a řádí.
Pítrs: Hrajeme ve složení: dvě kytary, basa a bicí. Dřív s námi vystupovala i naše kamarádka Tereza, ale ta pak odešla.

Dá se vaše muzika nějak stylově zařadit? Vím, že své nahrávky nabízíte ke stažení také na našem serveru.
Márdi: Naše stylové zaměření nejlépe pochopíš, když ti povíme, jakou muziku posloucháme. U mne jsou to jednoznačně Pixies.
Dejmal: To je, myslím si, kapela, na které se shodneme všichni. Přesto, že já sám poslouchám trochu něco jiného, než kluci. Například Red Hot Chilli Pepers.
Pítrs: My jsme se vlastně sešli právě kvůli Pixies, ale já teď trochu tíhnu k taneční muzice, což se začíná projevovat i v našich skladbách. Konkrétně v rytmice. Do budoucna chceme začít využívat mašinky jako jsou samplery nebo automatické bicí a zapracovat je do muziky.

Když to slyším, mám pocit, že by se vám mohli líbit Tatabojs. Co jim říkáte?
Pítrs: Jo, to se mi líbí.
Mardi: Tam je cítit, že už spolu hrají od osmé třídy. Je to fakt dobré. Podle toho, co jsem slyšel, jsou opravdovu profíci. Pokud jsi je někdy viděl živě, určitě mi dáš zapravdu.
Dejmal: To, co si poslechneš na desce, jsou schopni zahrát i na koncertě. Paráda.

Vystupujete jenom na festivalech?
Márdi: Máme svůj systém. Vzhledem k té komediální situaci, která tady je, vystupujeme všude, kde nás chtějí. Teď máme také člověka, Vláďu Jaselského, který dělá manažera. Nic z toho nemá, dělá to spíš proto, že nám věří a že je náš kámoš. A právě on vymyslel tenhle systém. Jednou prostě řekl, že sjedeme všechno, co sežene. Takže za sebou máme některé šílené typy hraní. Od kravína až po Pražský hrad. Tím, že na sebe nabalíme určitou skupinu lidí, kterým se bude naše hudba líbit, se možná časem najde i nějaký vydavatel.
Dejmal: Ročně děláme devadesát až sto vystoupení. Díky tomu se teď už pořadatelé ozývají sami.

Z vaší webové stránky jsem se dozvěděl, že jste vystupovali také venku.
Pítrs: Byli jsme v Holandsku, Itálii a Polsku. Ta první dvě vystoupení, to byly výměnné akce tamějších družebních měst našich rodných Pardubic. V Polsku jsme zase byli s kámošema, kteří hrají blues.

Jste v případě nutnosti ochotni podřídit se požadavkům trhu? Bráníte se nějakým novým vlivům?
Pítrs: Já myslím, že se tam ty vlivy vkládají samy. To je dáno tím, co momentálně posloucháme.

Kdyby vám nějaký vydatel naznačil, aby jste udělali změny směrem k popu, podřídili by jste se?
Dejmal: To by jsme se na muziku asi radši vykašlali. Některé popové písničky jsou dobré, ale dělat to tak, že za námi bude ve studiu někdo stát a říkat, jak že to máme dělat, to ne.

Je v Čechách kapela, kterou máte jako vzor?
Márdi: Třeba Prouza, Houpací koně nebo Raven´s. To jsou takové nedoceněné kapely. Lidi je znají, ale neprosadili se. Bohužel jsou tady mnohem známější skupiny, které ale nemají zdaleka takovou kvalitu.

vypsaná fixa live
© www.fixa.cz
Co vaše webové stránky?
Dejmal: To je dobrá věc. Máme dokonce takovou příhodu, že se nám po vystoupení na festivalu v Brně, byť na vedlejší scéně, prudce zvýšila návštěvnost.
Márdi: Díky webu se také dohodla spousta vystoupení a pak taky ty empétrojky…

Na to se zrovna chci zeptat. Jak se díváte na možnosti formátu MP3?
Pítrs: Jen ať se to šíří co nejrychleji.
Dejmal: Ať ty velké firmy díky MP3 klidně zkrachují. Chtějí čím dál tím víc peněz, lidi na to nebudou mít, zbude stahování z internetu. Pro nás je důležité, že nás díky tomu bude znát více lidí a my pak nemusíme vydělávat prodejem desek, ale pomocí koncertů.
Márdi: Nám by to nevadilo ani v případě, že bychom měli nahrávací smlouvu a lidi by nás tímto způsobem v podstatě okrádali. My se víc bojíme, aby to nějakým zákonem nezačali trestat. Důležitější, než mít vlastní desku, je mít spoustu lidí na koncertě.

Co říkáte na kariéru kapely Divokej Bill?
Márdi: To je dobrá kapela, hrají, co to jde. Doufám jen, že jim to nevleze do hlavy.

Teď jste dokončili svojí novou kolekci. Natáčení si platíte sami?
Márdi: Hodně nám pomáhá pardubický Rockový klub, který to tam víceméně drží nad vodou. On je to v podstatě druhý nejstarší klub svého druhu v Čechách a okolo něj se vytvořila taková nová scéna. Díky tomu vzniklo vlastně také sdružení kapel z Pardubic a Chrudimi a na internetu jsme společně vytvořili webové stránky www.go.to/pach, kde se dozvíš mnohem víc.

Co internet a vy?
Márdi: Já to uznávám, ale nemám peníze na počítač, takže to nezvládám hlavně technicky. Na výrobu těch našich stránek jsem musel sehnat člověka, který to umí.

Máte pocit, že se česká muzika po deseti letech od revoluce konečně vyvíjí směrem k lepšímu?
Pítrs: Já to vidím pozitivně. Když si vezmeš, jak letos dopadlo udělování cen APH, musíš souhlasit s tím, že se všechno hnulo k lepšímu. To je důležité. Vezmi si, že se třeba prosadila Anna K. a prostor určitě dostává také taneční scéna.

Co vaše popularita? Máte rozdělené regiony podle toho, jak vás tam fanoušci znají?
Márdi: Znají nás zejména ve Východních Čechách, ale naproti tomu v západní části republiky o nás skoro nikdo neví.

Trápí vás, že vám vaši desku nikdo nevydal?
Márdi: Trápí, ale jedeme dál.
Dejmal: Tohle hraní nás docela zoceluje, takže až ta šance přijde, budeme lépe připraveni.

Poslední otázka. Co by jste vzkázali čtenářům MusicServeru?
Márdi: Ať se podívají na naše stránky www.fixa.cz.
Dejmal: Nebo ať si postahují naše písničky…
Pítrs: …a přijdou na nějaké naše vystoupení.

Díky za rozhovor

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Vypsaná fiXa oslavila svoje třicetiny dvojkoncertem na Střeleckém ostrově (22.08.2024 08:00)
- Fotogalerie: Druhý den Rock for People zachvátily spoře oděné hudebnice (14.06.2024 12:58)
- Video: Vypsaná fiXa v animovaném klipu připomíná třicet let "Absolutního snu" (19.05.2024 16:47)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe