Slyšeno v předstihu: The Stooges - The Weirdness

01.03.2007 12:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

The Stooges - The Weirdness
© facebook interpreta
Úspěšné návraty rockových legend pokračují. Zvládli to New York Dolls, The Who a teď do třetice... Po třiceti čtyřech letech se s čtvrtým albem ve své diskografii vrací americká zabijácká formace The Stooges s Iggy Popem v čele. Nejde však o netušené překvapení, kapela se s Iggym dala částečně dohromady už před třemi lety, kdy napsali několik skladeb na jeho sólovku "Skull Ring" a pak s ním odjeli úspěšné turné. Nicméně od posledního společného regulérního alba "Raw Power" to už je pořádně let - vydali ho v roce 1973. Na novince "The Weirdness", která je již pár dní na internetu, jsou The Stooges kompletní, krom Popa jsou ke slyšení Ron a Scott Ashettonovi, baskytarista Mike Watt a také saxofonista z albové dvojky "Funhouse" Steve Mackay. LP produkoval slovutný Steve Albini (například pracoval s Nirvanou) s přispěním Jacka Whitea z White Stripes. Nahrávalo se v říjnu 2006 v Albiniho studiu v Chicagu a míchalo na Abbey Road.

The Stooges N
© www.iggypop.com
Samotné album nepřichází s ničím, co by mělo posluchače šokovat, jsou to The Stooges, jak je chtějí všichni slyšet. Chytlavé slogany z americké frustrace ("My idea of fun is killing everyone!"), ostré riffy, stoprocentní nasazení a občas vystřízlivělé balady. "The Weirdness" už pochopitelně není tak raw jako předchozí "Raw Power", ale přesto Iggy a spol. nepůsobí ohraně. Spíš se za ty roky skupina naučila hrát a frontman pořádně zpívat. Tím pádem nové písničky nepůsobí tak autenticky - řev ze tříakordových halekaček se dal jistě čekat, ale na rozdíl od minulosti už to není, a ani nemůže být, reflexe divokého života na hraně. Je cítit spíše radost ze hraní, než že by posluchače atakovala naštvanost a tvrdé údery.

V USA album vychází už 6. března, evropští fandové si budou muset pravděpodobně počkat až do 19. března, pokud nebude vydání také uspíšeno. Tracklist bude následující: Trollin, You Can't Have Friends, ATM, My Idea Of Fun, The Weirdness, Free & Freaky, Greedy Awful People, She Took My Money, End Of Christianity, Mexican Guy, Passing Cloud, I'm Fried.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY