Karel Svoboda byl nalezen zastřelený

29.01.2007 06:41 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Karel Svoboda N
© František Ortmann
Skladatel Karel Svoboda je po smrti. V neděli 28. ledna večer ho nalezla policie na zahradě jeho domu v Jevanech u Prahy s průstřelem hlavy. Pravděpodobně spáchal sebevraždu.

Policejní vyšetřovatelé berou v potaz i možnost vraždy, přední domácí média však již citovala pozůstalé, kteří potvrdili dobrovolný odchod ze světa. Tlumočila též spekulace blízkých o důvodu sebevraždy, a sice o zhoršení zdravotního stavu či obavách z komplikací spojených se stářím. Mezi motivy by mohly být i milionové dluhy za muzikál "Dracula", pro něž devětašedesátiletému hitmakerovi hrozilo vězení.

Karel Svoboda, který s hudbou začal v šedesátých letech jako klavírista bigbeatové kapely Mefisto, se zařadil mezi nejúspěšnějších domácí skladatele populární hudby vůbec. Za svůj úspěch mu vděčí Karel Gott, pro něhož napsal hity jako "Lady Carneval" nebo "Čau, lásko", Jiří Korn, Hana Zagorová i třeba Bohuš Matuš, jemuž pomohl nastartovat sólovou kariéru. Svoboda složil hudbu pro desítky českých filmů a seriálů, počínaje všem známou baladou "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš" z pohádky "Tři oříšky pro popelku" a "Včelkou Májou", konče na svoji dobu progresivními skladbami pro seriál "Návštěvníci" či na Oscara nominovaným projektem německého Josepha Vilsmaiera "A nikdo slzu neuroní". V posledních letech se živil také jako autor muzikálů - kromě zmíněného "Draculy" má na svědomí také "Monte Crista". Jeho posledním dokonaným dílem je projekt "Golem", který nedávno otevřel zrekonstruované Divadlo Hybernia. Za více než deset milionů prodaných nosičů převzal Svoboda diamantovou desku, od Akademie české populární hudby získal tři ocenění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY