shop.musicserver.cz

Historie českého popu

Vydáno: 29.12.2013 09:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Málokterý skladatel si v české kotlině zaslouží takovou úctu, pokoru a respekt jako Karel Svoboda. 19. prosince by se dožil pětasedmdesáti let, nebýt jednoho osudného výstřelu z revolveru. Kompilace, která k tomuto výročí vychází, má velký důvod být nazývána zlatou.

9/10

Karel Svoboda - Zlatá kolekce

Vydáno: 8.11.2013
Celkový čas: CD1: 64:14, CD2: 60:01, CD3: 67:10

Skladby: CD1: Lady Carneval, Depeše, Caruso mi zpívá, Dobrá zpráva, Paganini, Gvendolína, Hej, hej, baby, Jsem tvoje včera, Dám tisíc dukátů, Návrat Gemini, Tajuplnej hráč, Pláču, pláču sůl, Tisíc nových jmen, Pojď a měj mě rád, Hrom aby do tě, lásko má, Yvetta, Zimní království, Tenhle bílej měsíc, Láska bláznivá, Vzdálený hlas, Nechte zvony znít / CD2: Lásko má, já stůňu, Beatles, Bílé tulipány, Holka v domě, Do věží, Což takhle dát si špenát, Mám zlatej důl, Studánko stříbrná, Hádej, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, Obrázky, Mistrál, Jsi prostě nejlepší, Kdybys uměl to, co saxofon, A ty to víš, Jdi za štěstím, Medové dny, Vchází bez vyzvání, Kam se schoulíš?, Létající Čestmír, Včelka Mája / CD3: Ještě že tě, lásko, mám, Dlouhá bílá žhnoucí kometa, Čau, lásko, Léta bláznivá, Musíš být jenom má, Jsi můj pán, Říkej mi..., Krev toulavá, Návštěvníci, Vorrei (S láskou má svět naději), Náš song, Ó Monte Christo, Proč nejsi tam, kde já, Půlnoc v motelu Stop, Žít, Sbohem všem láskám dej, Přísahám, Já se tiše odporoučím, Tři oříšky, Stín katedrál,

Vydavatel: Supraphon

Tvrzení, že Karel Svoboda = český pop, nebylo několik desetiletí daleko od pravdy. I když tvrdošíjně odmítal označení hitmaker, tento kompilát dokazuje, že žádný jiný skladatel u nás nesložil tolik známých melodií a popěvků, z nichž se valná většina dodnes hraje v rádiích a ještě dlouho hrát bude.

Neměl jednoho svého koně, ale v podstatě skládal muziku pro celou špičku české populární hudby šedesátých až osmdesátých let. Nejčastěji spolupracoval přímo s tím nejpovolanějším. Karlu Gottovi napsal téměř sto písní a zhruba pětina z nich se objevuje i na "Zlaté kolekci". Tu otevírá patrně nejslavnější píseň "Lady Carneval". Jak zmiňuje Miloš Skalka v průvodním slovu obsáhlého bookletu trojalba, jen u nás se s původní verzí této písně prodalo na tři sta tisíc desek a byla přezpívána do mnoha cizích jazyků.

Začátky muzikantské kariéry Karla Svobody jsou ale neodmyslitelně spjaty s kapelou Mefisto, od které mohou posluchači slyšet na prvním disku tři písně - instrumentálku "Návrat Gemini", hit Marty Kubišové "Nechte zvony znít" a nakonec skladbu, ve které si - jako v jedné z mála - zazpíval i sám Svoboda. Jedná se o duet s Václavem Neckářem "Tenhle bílej měsíc".

Už v sedmdesátých letech začínal se svým bobtnajícím muzikálním talentem pokukovat po rozsáhlejších kompozicích, které nabízel film, muzikál či seriály. První muzikál, který Svoboda opatřil svojí muzikou, byl ten s názvem "Byl jednou jeden", ale slávy těch úspěšných, které napsal o dvacet let později, s ním rozhodně nedobyl. Jiné to bylo s filmovou hudbou k pohádce "Tři oříšky pro Popelku" nebo komedií "Což takhle dát si špenát?"

V letech osmdesátých napsal několik hitů i pro italskou zpěvačku Annu Rusticano, jeho hudba se objevila v kultovním seriálu "Návštěvníci", děti ji měly možnost poznat například v "Létajícím Čestmírovi". A i když je už tento výčet poměrně bohatý, stále se jedná o pouhý výcuc z celé jeho rozmanité práce, kterou cizeloval svůj skladatelský rukopis až téměř k dokonalosti.

Sametová revoluce znamenala ale zároveň stopku v chuti psát hitové singly spoustě interpretů české popmusic a Svoboda se naplno vrhl do práce na muzikálech. I z nich se nakonec vylouplo pár hitů, které jsou zde obsaženy - "Jsi můj pán" z "Draculy", "Ó, Monte Christo" z "Monte Christo" nebo "Přísahám" z posledního Svobodova díla "Golem".

Plnému hodnocení brání pouze dva faktory. Nedostatečně využitá časová kapacita, kdy by se možná i dalo umístit při nedožitých pětasedmdesátinách právě pětasedmdesát písní na tato tři CD, a také nepovedená verze písně "Dobrá zpráva" z roku 1980 od Václava Neckáře. Kompilace jinak nabízí jeden z nejzevrubnějších pohledů právě na Svobodu - hitmakera. Právě díky hitům se stal známým, oblíbeným mezi lidmi. Ti ale patrně nemohli tušit, že jako prakticky každý génius má i Svoboda problémy, se kterými bojuje, a má pocit, že je na ně sám. Bohužel se je rozhodl řešit radikálním a definitivním způsobem.

Zbylo po něm mnoho krásných melodií. A jelikož hudba jsou vzpomínky, bude se na Svobodu ještě hodně dlouho vzpomínat jako na skladatele, kterých Česká republika měla jako šafránu, a v budoucnu jich bude ještě míň.

NÁZORY
  • 9/10??? vážně (mediafire, 29.12.2013 17:30) Reagovat

    výžně newim proč se vydávaj takové kompilace. v podstatě to nepřinší nic novžho od 2CD Karel Svoboda - 50. An jistě byl too výjimečný skladatel české popmusik ale esence toho nejlepšíhouž na trhu koluje řadu let a do tý po 50tce už ničím zásadním nepřispěl tk proč to vydávat znova na 0101. způsob? Aha, slyším zlaťáků cinkání xDD Kdo to koupí neprohloupí, ale proč se dělá umělecké recenze t nechápu??

    • Re: 9/10??? vážně (David, 31.12.2013 14:38) Reagovat

      Hudební nosiče se vydávají za účelem dosažení zisku, ne z důvodu šíření melodií a písniček mezi prostý lid. Dřívější kompilaci, kterou jmenujete, mám a je dost dobře možné, že je už rozebraná, a proto gramofirma uvádí na trh něco dalšího, aby si to mohli pořídit jiní, kteří v době vydání předchozího titulu nebyli ještě v "obraze". Tak to vždycky bylo a bude a nic divného na tom není...

      • Re: 9/10??? vážně (mediafire, 01.01.2014 13:35) Reagovat

        ja tak to njspíš bude na tom nic divného ale divné mi už přijde že se inovované kompilace které jsou plus mínus furt to též snaží někdo dokola umělecky recenzovat

  • Krásna kolekcia, (Patrik, 04.10.2014 21:37) Reagovat

    akurát škoda, že na niektoré piesne sa zabudlo... a Gotta je tam miestami už priveľa. Namiesto niektorých piesní Karla Gotta mohli byť na výber radšej zaradené piesne Na sedmém lánu, Nejkrásnější na světě je láska alebo Zpívám své zpívaní od Heleny Vondráčkovej. Trošku sa zabudlo aj na Bohuša Matuša, ktorému Svoboda zložil na jeho prvé album šesť piesní... Takisto z muzikálu Monte Christo by úplne stačila pieseň Proč nejsi tam kde já. Pieseň Ó Monte Christo mohla byť pokojne nahradená akoukoľvek inou piesňou Daniela Hůlky, napr. prekrásnou Říjen a já, Hádanka s tajenkou alebo Za láskou já půjdu světa kraj... Alebo čo tak pridať pieseň Nebezpečné známosti od Leony Machálkovej alebo Fax mi bejby neposílej (Lucie Bílá, Karel Gott). Škoda. 7/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Dechberoucí život skladatele Karla Svobody představuje výpravná monografie "Žít" (14.11.2023 20:23)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Václav Neckář začíná jubilejní rok reedicí debutového alba (04.05.2023 13:14)
- Recenze: "Bílé Vánoce" připomínají písně Karla Gotta v té nejčistší kráse (04.12.2022 10:30)
- Video: Aneta Langerová a Kateřina Marie Tichá vzdaly hold Martě Kubišové skvělou předělávkou hitu "Časy se mění" (28.11.2022 16:02)
- Osmdesátiny Marty Kubišové připomíná reedice desky "Adventní písně a koledy", kterou natočila s bratry Ebenovými (31.10.2022 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu