Nerovné vazby hybridních světů

10.01.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Slovenská kapela Samhain svým albem "Violent Identity" brouzdá temnými přízraky elektronické noise hudby, která evokuje kybertechnickou evoluci, kdy ruchové vlny vámi cloumají a vyvolávají chmurné definice blízké budoucnosti. Razidlo současnosti nabízí jen nevlídné vyhlídky nočních strážců s příznakem "Violent Identity".
7/10

Samhain - Violent Identity

Skladby: Undefinable, Wince, Impession, Veil, Underneath The Earth, Apparition, Wicked Design, Subsist, Bridge, No Load, Your Die, Invoke
Celkový čas: 72:18
Vydavatel: Aliens
V popovodňových dnech roku 2002, kdy ještě nebylo zcela možné navštívit některé pražské lokace, jsem se díky práci dostal do oblasti Karlína. Ten byl ještě místy pod vodou a metro bylo kompletně zatopené. Byl to takový nevábný a neblahý prostor duchů, kdy se brodíte špinavě zabarvenou tekutinou na loďkách a máte za úkol převést nějakou techniku, nutnou pro chod firmy do klidného ústraní. Za každým rohem se ukrývaly přízraky, které nás špehovaly. Strážci zákona byli po nocích skoro bezradní, když měli celou oblast ochránit před rabováním. Noční hlídky musely zažívat nepříjemné chvíle, když slyšely praskání zdí domů a jiné ruchy. Karlín díky několika bývalým továrním komplexům, které se postupně přebudovávají a strhávají dodnes, nabízí nejasné vize budoucnosti. Opuštěné domy a pozůstatky zdejší industrializace tam najdete stále.

Není to tedy žádné totální technické retro nebo jiný kybernetický svět, ale příběhů by tam mohlo vzniknout nespočet. Slovenští Samhain (trio Solo, Blazena a Bob, vznik se datuje k roku 1996) na své nejnovější desce "Violent Identity" nabízejí podkres noise elektroniky, která má svou odhalitelnou tvář a identifikační razítko. Žádná kompozice není bezduchým tápáním v nikterak ohraničeném undergroundovém hledání té nejvíce odhalující a vystihující atmosféry.

Jsou tu patrné paralelní světy, kdy dark ambientní hybridy totálně nabourávají rytmy, prapodivné ruchy a samplované zvuky, které bezesporu znáte z továrních hal plných běžících strojů nebo naopak z těch zcela vyprázdněných, kde slyšíte každé vrznutí uvolňujících se vstupních vrat. "Violent Identity" celistvě vypovídá a odhaluje příčiny technické evoluce, kdy se neobejdeme bez všemožných výdobytků doby, nad jejichž budoucí funkčností visí velké otazníky, když nám dojdou přírodní zdroje a vzduch se na této planetě stane nedýchatelným. Hledání alternativ je těžkopádné a vede k novým objevům a překážkám. Smrtící síla nad tím vším bedlivě panuje a neuvážené lidské kroky trestá bez zlehčujících okolností. Noční hlídky ochraňující dobro a ono bílé světlo na konci tunelu mají nelehký úkol.

Samhain nabízejí zhudebněný pohled na tuto mašinérii, která dokonale ovládá vše živé, a doba, kdy stroje vezmou moc do svých rukou, se plíživými kroky přibližuje. Důmyslná zvuková výprava vede k vnímavému poslechu, hledání východů z bludných kruhů a nebezpečných přízraků temných zákoutí. "Violent Identity" nezklame žádného vyznavače ponurých experimentů s několika dějovými liniemi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY