Když soundtrack dělá prachy

28.12.2006 05:00 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

"Prachy dělaj člověka"? Další soundtrack, na kterém je všechno špatně. Zajímat bude možná fanoušky Clou, kteří zatouží po dvou nových a dvou akustických písních svých oblíbenců, popřípadě ty, které zaujala píseň "Kdo nekrade není Čech" pražských NightWork. Nadchne však málokoho, pokud tedy vůbec někoho.
1/10

Různí - Prachy dělaj člověka (soundtrack)

Skladby: Intro - Money, Clou - Choked On Memories, Dialog - Útěk, Djordje Erič - Mysterion River, Clou - Everything Inside (acoustic), Dialog - Máma, Djordje Erič - Corrida, Dialog - 8 let, 4 Life - Srdce mi zlámej, Dialog - Emporio, Djordje Erič - Waiting, Djordje Erič - WAT ! (We Are Time), Dialog - Modeman, Clou - Girls Go Crazy (NuMethan George E-3006 remix), Dialog - Elegantně bez krve, Twice As Nice - Love Me, Dialog - Krást se musí, Clou - Still Running, Dialog - Plán, Clou - Exe Cut, Dialog - Kytárka, Djordje Erič - Night In Prague, Dialog - Tučné, tučné, Djordje Erič - One Day Left, Dialog - Kaffe, Clou - We Have Time (acoustic), Dialog - Big Beat, Djordje Erič - Achtung, Dialog - Bohoušku, Djordje Erič - Zeus, Dialog - Francie, Djordje Erič - Hathor, Dialog - Pomalu, Djordje Erič - 9 11 1 19, Dialog - Policie komedie, NightWork - Tlama Vlčí, Dialog - Breburda, Hidden From Film
Celkový čas: 63:36
Vydavatel: Sony BMG
Hledím do tracklistu soundtracku k filmu "Prachy dělaj člověka": pár písniček Clou, řada citací z plátna, scénická hudba plus několik neznámých jmen, z nichž zajímavé je maximálně jedno. Stačilo by zajít do kina a můžu rovnou psát recenzi, říkám si, když tisknu play. O hodinu později beru zpět a trestám se představou, v níž tak vážně učiním a dávám víc než 1/10. To bych se asi styděl.

Kdybych alespoň měl rád Clou, nechal se mediální masáží nadchnout pro jejich vlezlý pop-rock bez charismatu, u nějž lze ocenit leda schopné vokály (které však naživo často zní hrozně). Do filmu se ty písničky asi hodí, sedí k dějové lince a nijak nevyrušují, jakmile však chybí obrázky, mé sluchovody nepříjemně rozpíná vakuum potažené rockovou průměrností. Clou jsou přitom nejmenší zlo desky. Tupý taneční lovesong "Srdce mi zlámej" nešťastných nástupkyň šťastně zaniklých Holki 4 Life (z listopadové desky "Na zemi svítá") natahuje dlaň k peněženkám raných puberťáčků tak ostentativně, až je mi zle. Nechtěná parodie na Darinku Rollins jménem Twice As Nice (bývalé Tweens ze Slovenska) je mým osobním tipem pro soundtrack k filmu "Hostel II". A vcelku příjemný rap'n'roll NightWork je zase - kdoví proč - oproti zbytku desky hodně divně ztlumený, byť by pro svoji tvrdost zasluhoval pravý opak. Fuj.

To, co mohlo úroveň desky vyšvihnout o několik tříd, to, co běžně dělá soundtrack soundtrackem, je upozaděno. Často zábavné scénické motivy z dílny jistého Djordje Eriče - tu elektronické, tu jemně či drsně kytarové, někde odkazující na Španělsko a jinde na Orient - dokazují, že autor má skladatelský talent a aranžérský cit. Bohužel, jeho slibně znějící skladby musely ustoupit zbytečným hláškám z filmu. Povětšinou tak mají stopáž pětačtyřiceti vteřin, někde dokonce patnácti vteřin, jen výjimečně hrají přes minutu, třeba na konci v absolutní prasárně jménem "Hidden From Film", poskládané ze tří melodických motivů, násilně utnutých, s několikavteřinovými odmlkami za sebe řazených.

Vážně nebrat. Pachatelé soundtracku se zjevně nechali ovlivnit hlavními postavami filmu a tohle CD vydali s pocitem, že vydělat na druhých s minimem vlastního úsilí je v pořádku. Kát by se měli. Tisíc otčenášů, stokrát zdrávas a odprosit pány herce, že jejich tváře přišly na obal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY