I řezník na rohu může být rokenrol...

22.12.2006 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Za velkou louží se zrovna Kurt Cobain rozhodl vpálit si kulku do hlavy a ukončil vzestup vlny grunge. Steven Spielberg zase děkoval za sedmého Oscara pro "Schindlerův seznam". A v Británii začal řádit britpop a s ním Oasis, kteří teď vydali kolekci hitů. Hitů, které změnily dobu.
9/10

Oasis - Stop The Clocks

Skladby: CD 1 - Rock 'n' Roll Star, Some Might Say, Talk Tonight, Lyla, The Importance Of Being Idle, Wonderwall, Slide Away, Cigarettes & Alcohol, The Masterplan / CD 2 - Live Forever, Acquiesce, Supersonic, Half The World Away, Go Let It Out, Songbird, Morning Glory, Champagne Supernova, Don't Look Back In Anger
Celkový čas: 44:26 + 42:03
Vydavatel: Sony BMG
Když se ve třiadevadesátém Oasis doslechli, že v Glasgow bude vydavatelská společnost Creation Records hledat nové talenty, sebrali dodávku, nástroje, pár kámošů z hospody a vydali se do Skotska. Po příjezdu jim sice oznámili, že hrát nebudou, neboť nejsou na seznamu, ale do dodávky se jich vešlo dost na to, aby klub prostě zabrali s tím, že neodejdou, dokud je zahrát nenechají. A tak je zahrát nechali a bylo hotovo. Producent Alan McGee, který byl v publiku přítomen, vsadil na vítězného koně. Oasis se totiž okamžitě stali fenoménem. Možná ani ne proto, že by jejich písničky byly nějak převratné a světoborné, ale hlavně proto, že jejich příběh byl vyplněnou pohádkou. Důkazem toho, že si opravdu i hloupý Honza může vzít princeznu, že si i prostý kluk z ulice může splnit své sny, že i řezník na rohu může být rokenrol. A rozpoutali obrovskou vlnu národního šílenství, která je - obyčejné kluky z ulice - vynesla do popředí celé tehdejší britské kultury.

Oasis a Noel Gallagher byli úplně všude. Když se rozváděla princezna Diana a princ Charles, četli jste v novinách, co na to říkají členové královské rodiny a co na to říká Noel Gallagher. Když Anglie vypadla v semifinále doma konaného mistrovství Evropy ve fotbale s Německem, byly noviny zase plné reakcí od Sira Roberta "Bobbyho" Charltona, Garyho Linekera a opět Noela Gallaghera. Elektrická kytara s motivem britské státní vlajky, na kterou odehrál Noel Gallagher celé turné, se stala jedním ze symbolů hudby devadesátých let. A medialita znamená úspěch.

První album Oasis se stalo nejprodávanějším debutem všech dob, druhá deska zase druhou nejprodávanější plackou v britské historii (hned za seržantem Pepperem od Beatles), ta třetí pro změnu deskou nejrychleji prodávanou. Po lístcích na jejich koncerty se vždy beznadějně zaprášilo během několika málo minut. Legendární dvojkoncert v Knebworthu, který navštívilo dvě stě padesát tisíc diváků, se stal největším britským koncertem v dějinách - o lístek tehdy požádaly téměř tři miliony fanoušků. Díky Oasis se stal rokenrol opět životním stylem. A tahle výběrovka je vstupenkou do historie. Možností, jak se vrátit zpět do doby, kdy celá Británie věřila, že jsou Beatles konečně zpátky. A věřili hlavně Oasis. Nadšeně si užívali své slávy - mladí kluci s miliony liber na kontech a sbírkou rolls-royců v garáži (přitom neměli ani řidičáky) ujížděli na všem, co se dalo. A ta neuvěřitelná radost ze života, do nebes sahající hrdost a pýcha, se potažmo dostala i do jejich písní, které pak dokázaly pozvednout sebevědomí celého národa. Pokud by někdo chtěl udělat soundtrack k devadesátým létům v Británii, tak přijde pozdě. "Stop The Clocks" jím je.

Každá pohádka má ale také svůj konec. Většinou končí svatbou, dětmi a slovy "žili šťastně dodnes". V tomto případě tomu nebude jinak. Čtrnáct energií nabitých pecek z prvních dvou alb a béček jejich singlů je doplněno jen čtyřmi písničkami z druhé éry Oasis, kdy vše skončilo stejně rychle, jako začalo. Ne, že by Oasis na to dnes již neměli, ale na přelomu století dospěli. A s nimi také jejich posluchači. A v pětatřiceti - s děckama na krku - už ten pravý rokenrol dělat nemůžete. Přenecháte ho zase mladším. Těm, kteří na vaší hudbě vyrostli. A nebylo jich - zaplaťpaníkrálovno - málo.

Dnes už je jasné, že se tenkrát Beatles nevrátili. Snad jen zlehka nakoukli a nechali Oasis vydělat pár milionů, zničit pár letadel, hotelů, inspirovat obrovské množství dnes již zásadních kapel a probudit celou Británii z kulturní recese. Jasné ale také je, že Oasis jsou jednou z nejdůležitějších kapel minulé dekády a tahle výběrovka je toho důkazem. Ačkoli je celá ta euforie již nenávratně pryč a doba se jednoduše změnila a pokročila zase o kousek dále, koncerty Oasis jsou i nadále plné, písničky i nadále hitové. To jen čas nikdo nezastaví. I když si Oasis nabubřele myslí své, jak napovídá samotný název této kompilace. Zastavit čas? Proč? Protože Británie nezapomíná. Osmnáct důvodů na dvou plackách.

PS: Pro ty, kteří nezažili Oasis v době jejich největší slávy, ale rádi by se s nimi seznámili, připravil musicserver stručného průvodce po jejich albech. Článek najdete zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY