Se učit, se učit, se učit

27.12.2006 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Pět alb a slušná řádka koncertů dělí No Name od jejich prvního DVD. Koncert, který "Tour 2006 Live In Prague" zachycuje, byl možná dobrý. Bohužel ten, kdo si toto DVD koupí, to nepozná, protože má opravdu hodně chyb převážně technického rázu.
5/10

No Name - Tour 2006 Live In Prague

Skladby: Starosta, Na tej istej vlne, Žily, Čas minulý, Lekná, Medzi blokmi, Biologické hodiny, Jednoduché dievča, Panic a panna, Za oknami, Keby, Stromy, Ďakujem že si, Počkám si na zázrak, Cesta, Nie alebo áno, Věčnost, Hľadám, Prvá, Ty a tvoja sestra, Čím to je?!
Celkový čas: asi 114 minut
Vydavatel: Universal
První DVD, zvlášť pokud je koncertní, musí být pro každou kapelu velkou událostí. No Name se k dévédéčku propracovali po deseti letech, pěti albech a velké řádce koncertů. DVD s názvem "Tour 2006 Live In Prague" doprovází i stejnojmenné CD, jehož recenzi jste si mohli přečíst před krátkým časem. Záznam koncertu zachycený na DVD byl pořízený 2. května letošního roku v pražské Sazka Aréně, kde No Name končili celé turné. Kdo by si myslel, že je naše největší hala pro No Name příliš velký prostor, věřte, že není. Stačí pouze postavit pódium doprostřed haly a rázem srazíte kapacitu na polovic. I tak měsíc lásky oslavil společně s No Name slušný dav fanoušků.

Ač s tím budou někteří nesouhlasit, dovolím si tvrdit, že hlavní devizou No Name jsou jejich chytlavé melodie, které nejsou kýčovité, a pochopitelně jejich texty. Tyhle přednosti jaksi ale nestačí k tomu, aby natočili dobré DVDčko, protože instrumentálně nikterak neexcelují a neumí či snad ani nemohou udělat velkou show. I když tady se o to snažili - pyrotechnické, dokonce i laserové efekty, potažmo konfety jsou jistým plusem, ale byly to spíše takové výstřely do tmy. Pokud by chtěli zaujmout svým koncertním DVD i někoho jiného, než své fanoušky, muselo by být všechno ostatní perfektní, což bohužel není.

První věcí, která může vadit, je trošku zastaralá dramaturgie koncertu. Na rozjezd jeden, dva hity, nevýrazný střed a drtivá většina hitů natlačená na konec. Uvítal bych lepší rozložení známých skladeb. Další věcí je naprosto tragický střih celého koncertu. Ve chvíli, kdy má být vidět celá scéna, tedy když se rozzáří lasery nebo vytrysknou konfety, je záběr na část pódia, nebo na jednotlivé členy kapely. Vždyť přeci podobné věci v Československu nejsou vidět tak často. A naopak, ve chvíli, kdy se nic moc neděje, divák musí koukat na dlouhé záběry scény. Občas je vidět, že na plátnech vedle pódia probíhá jakási projekce, proč se alespoň fragmenty neobjevily i na DVD? O prakticky nijakém bookletu snad nemá ani smysl psát, ovšem co je hodně špatné, je i výsledný hudební mix. V Dolby Digital 5.1 je příliš zvýrazněný zpěv Igora Timka, zatímco kapela, potažmo i publikum, které přeci tvoří danou atmosféru, je hodně v pozadí. Chvílemi mi přijde, že obyčejné stereo je i o fous lepší, což jistě není v pořádku. Je vidět, že i mistr tesař, v tomto případě Yarda Helešic, který měl zvukovou produkci na starosti, se někdy utne.

Co se týče bonusů, je "Tour 2006 Live In Prague" takovým standardem. Nechybí fotogalerie obsahující šedesát položek a asi desetiminutový rozhovor, kde No Name vypráví o fungování kapely nebo přípravě turné. Obal slibující multiangle sice nelže, ale týká se to jen jedné jediné písničky. Posledním bonusem je ne moc povedený videoklip.

Nepochybuji o tom, že "Tour 2006 Live In Prague" je takřka nezbytnou záležitostí pro fanoušky kapely, vždyť je to první koncert, který si mohou pouštět v klidu domova. Ovšem pokud byste se mě zeptali, jestli mohu doporučit tenhle titul i člověku, který zná tuhle košickou kapelu pouze povrchně, pak odpovím spíše negativně. No Name ještě v tomto oboru čeká hodně práce a hodně učení. Koncert v Sazce byl možná dobrý, ale ten, kdo si toto DVD koupí, to nepozná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY