Tiché cinkání rolniček a jiná vánoční kouzla

07.12.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Enya patří ke stálicím, jejíž alba většinou vycházejí v jedné podobě. Teď však udělala výjimku a nabízí své zatím poslední album "Amarantine" ve speciální předvánoční podobě, jejímž bonusem je přiložené cédéčko s vánočními kompozicemi. Nejedná se však pouze o převzaté tradicionály, které s velkou radostí přezpívávají rozliční interpreti.
7/10

Enya - Amarantine (Special Christmas Edition)

Skladby: CD1 - Less Than A Pearl, Amarantine, It's In The Rain, If I Could Be Where You Are, The River Sings, Long Long Journey, Sumiregusa, Someone Said Goodbye, A Moment Lost, Drifting, Amid The Falling Snow, Water Shows The Hidden Heart / CD2 - Adeste Fideles, The Magic Of The Night, We Wish You A Merry Christmas, Christmas Secrets
Celkový čas: 45:30 + 14:58
Vydavatel: Warner Music
Hudba Enyi se k blížícím se vánočním svátkům hodí jako vyšitá. Za vším hledejte povznášející atmosféru a něžné andělské hlasy, které z jejích alb pravidelně znějí u mnoha miliónů posluchačů. Zatím poslední deska "Amarantine" asi nebyla tolik úspěšná, a tak podruhé v kariéře vydává Enya pozměněnou edici již dříve vydaného nosiče. Podobná věc potkala její eponymní debut, který z kraje devadesátých let vyšel znovu pod názvem "The Celts", tedy v době, kdy o její tvorbu byl rostoucí zájem. U "Amarantine" se ale kromě pozměněného obalu dočkáte i bonusového disku s vánočními písněmi, jak napovídá samotný podtitul.

V Evropě není zvykem vydávat vánočně koncipované nahrávky. Toto je spíše doména amerického trhu, kde i sebemenší hvězda musí mít ve své diskografii "Christmas Album". Něco podobného však není pro Enyu úplnou novinkou, již dříve natočila upravenou podobu nejprovařenější vánoční koledy "Tichá noc" v irštině. "Oíche Chiún (Silent Night)" poprvé vyšla v roce 1989, později se objevila i na singlu "How Can I Keep From Singing?" a nebo na "The Christmas EP" (1994).

Nové čtyřskladbové cédéčko přináší dvě autorské skladby s touto tématikou a dva tradicionály. "Adeste Fideles" je v latině nazpívanou "O Come All Ye Faithful" a "We Wish You A Merry Christmas" není potřeba nijak zvlášť představovat, zpíval ji již kdekdo. Jako mnohem zajímavější počin se jeví druhá dvojice, kterou společně napsaly Enya a její dvorní textařka a básnířka Roma Ryan. "The Magic Of The Night" a "Christmas Secrets" působí stejně dobře, možná i lépe a klidně by bez problémů našly místo na jiném řadovém albu Enyi.

Potenciál tohoto vydání je jasně patrný a pod nosem šimrá snadno odhalitelný komerční tah vydavatele. Enya však poctivě nachystala čtyři písně, které si snadno oblíbíte a které budou mít šanci znít i mimo vánoční chvíle. Jen fandům přibude k řešení problém, co s prvním vydáním jinak velmi povedeného alba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY