Noční bloudění s upřeným pohledem

04.12.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dlouhá čekání v sobě nesou napjaté pocity - co daná kapela přinese nového a co jí navždy odvál čas? The Ecstasy Of Saint Theresa si s "Watching Black" dali dost načas, ale výsledek stojí opět za to. Deska sama o sobě dává za pravdu svému názvu do posledního puntíku: je to totiž nejtěžší a nejponuřejší počin v celé diskografii.
9/10

Ecstasy Of St. Theresa - Watching Black

Skladby: To Work On My Sleep Schedule, V.R.!, Wrong Time Wrong Place, Gun And The Stars, Watching Black White Looking, I'm The Exploding, Thrash About, O.K. (Even If It Doesn't Sound Like), Immortality, Hit By A Cyclist, BarbWire
Celkový čas: 39:15
Vydavatel: EMI
Noční bloudění známými prostory, brouzdání internetem a náhodná setkání povahově rozličných lidí, to jsou základní témata nového studiového počinu Ecstasy Of St. Theresa. Po vypuštění singlu "Watching Black White Looking" se spustila vlna neporozumění a vzkazů ve smyslu, že se Muchow pomátl a nachystal temnotou burcující vizi svého nočního nahánění přízraků.

Realita je však jiná a má svá opodstatnění. Vývoj dosáhl nového bodu, kdy se můžete pevně opřít o své zkušenosti a mistrně servírovat své mikropříběhy. Z celé desky je na první poslech jasně stravitelným jen duet "Wrong Time Wrong Place" s kompletními Selfbrush v novém složení. Převážná část alba je ale budičem mnoha zcela opačných jevů a nálad. Teskná a svým způsobem ledově mystická "Gun And The Stars" (Björk jak vyšitá) je předvojem mnoha dějových zvratů. Ty přistupují pomalu a nenápadně, přesto s jasně definovaným cílem vás zmást a naplno nastartovat vaše vnímání. Důležité milníky přicházejí s "Trash About", hymnickou "Immortality" nebo dramaticky vygradovanou "BarbWire" v úplném závěru.

Prvotní zdání zcela klame, důkladným nasloucháním mnoha vln a rovin linoucích se z reproduktorů zjistíte, že vše není až tak úplně černé, a svá světlá místa dodatečně odhalíte. "Watching Black" je procítěným exkurzem do blízkého okolí, které vás ohrožuje a brání zároveň. EOST ale vše více ohnuli ke svému nitru, které ukazuje svou pravdivou tvář a nebo je ještě více protkáno tajemstvím než kdy dříve. Tato revize je zakonzervována k poslechu v nejsložitějším a nejtemnějším díle v celé jejich diskografii.

P. S.: Ať už ono zdání vede k deziluzi, nebo ne, "Watching Black" je jedním z aspirantů na české album roku, a tak nemůže uniknout drobnohledu dalších deseti redaktorů našeho serveru v chystané makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY