Snadný zásah: vábničky zaručených hitů v novém

28.11.2006 15:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Výběrovky, remixové kolekce, to vše před Vánocemi frčí na plné obrátky. Jedno takové rádobyohlédnutí nachystala i popová hvězda Sandra. Její "Reflections" jsou nové úpravy léty provařených hitů. Posluchače sice již od první minutky balamutí a vedou za nos, ale jako předvoj nového alba fungují.
5/10

Sandra - Reflections

Skladby: Around My Heart, Stop For A Minute, Hi! Hi! Hi!, Maria Magdalena, In The Heat Of The Night, Heaven Can Wait, Everlasting Love, Hiroshima, One More Night, Secret Land, Innocent Love, We'll Be Together
Celkový čas: 46:12
Vydavatel: EMI
Po hodně dlouhé době se jejich hudební cesty rozcházejí. Řeč je o Michaelu Cretu a Sandře, popové hvězdě let osmdesátých. Ta se právě navrací do povědomí posluchačů (stejně tak to v poslední době provedla i Kim Wilde). Michael si zcela sám udělal sólo na nové Enigmě "A Posteriori", Sandra se vydala do sousedských producentských rukou (Jens Gad) a sama začala psát písničky, což se dříve moc často nestávalo. Prvním výsledkem je album nových úprav lety provařených hitů "Reflections". Druhým bonbónkem bude studiová novinka "The Art Of Love", která by měla vyjít v únoru příštího roku. "Reflections" připomínají nejvýraznější hity Sandry z osmdesátých let, síto výběru skladeb se zastavilo u desky "Paintings In Yellow", z které byla přetvořena dvojice "Hiroshima" a "One More Nights". Ostatní byly taktně zamlčeny, ale nenechte se zmást reklamní přelepkou.

Ta totiž hlásá, že se jedná o znovu přeprodukované skladby, ale to je tak trochu chyba lávky a vábnička. Není to totiž nic jiného, než sešlost remixů. Podobný tah tu už jednou byl. Na mysli rychle vyplave dvojalbum "My Favourites" z roku 1999, kde na prvním disku byly remixy a na druhém originální verze oblíbených písniček samotné Sandry. Pod nově vyprodukovaným materiálem bych čekal nejenom novotou vonící hudební kabát, ale i přetočené vokály, a to je ten největší kámen úrazu na "Reflections".

Jednotlivé verze vycházejí z módních střihů, které teď frčí v Evropě. Některé se povedly více, některé už méně. "Around My Heart", "Hi! Hi! Hi!" a hlavně "In The Heat Of The Night" vskutku šlapou a jsou přímo předurčeny znovu ovládnout taneční parket na mnoha diskotékách. Zádrhel přichází u sedmičky, tedy u "Everlasting Love". Ta jako jediná splňuje onu přelepku. Vokál byl znovu natočen, protože z této pecky byla udělána balada, a tak nešly použít původně natočené Sandřiny zpívánky. Je však slyšet znatelný rozdíl oproti jiným - snadno rozpoznáte, že její hlas se za ta léta markantně změnil. Jsem zvědav, jak se s tím poprala na nové studiovce, a myslím, že její výkon v "Everlasting Love" by si vysloužil velkou kritiku i od Edy.

"Reflections" plní hlavně úlohu připomenout Sandru a nachystat půdu pro chystané "The Art Of Love". Pro řadové posluchače skoro nepotřebný disk, pro fandu však povinnost. Všechen materiál je zde vytvořen pro tuto dobu. Za nějaký ten čas už to nebude tolik fungovat, tak jako v případě "My Favourites". Stále tedy platí, že nejlepší verze jsou originály, které udělal Michael Cretu, ty totiž neztratily nic ze svého kouzla zřetelné formulky osmdesátkového soundu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY