A teraz chcem počuť spievať Sazku!

28.11.2006 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Deset let trvalo, než se nejznámější písně slovenské skupiny No Name dostaly na jednu desku. Přání se fanouškům splnilo letos, kdy u příležitosti prvních kulatých narozenin kapely vychází dvojdeska se záznamem jarního koncertu v pražské Sazka Areně. Jmenuje se "Live In Prague" a je dobrá.
8/10

No Name - Live In Prague

Skladby: CD 1 - Starosta, Na tej istej vlne, Žily, Čas minulý, Lekná, Medzi blokmi, Biologické hodiny, Jednoduché dievča, Panic a panna, Za oknami, Keby, Stromy, Ďakujem že si, Počkám si na zázrak / CD 2 - Cesta, Nie alebo áno, Věčnost, Hľadám, Prvá, Ty a tvoja sestra, Čím to je?!
Celkový čas: 61:46 + 34:06
Vydavatel: Universal
Po pěti studiových albech slovenské pop-rockové skupiny No Name bylo jasné, že co nevidět musí vyjít výběrová deska. Košičtí chalani na jarním turné propagovali svůj poslední titul "Čím to je?!" a při té příležitosti natočili v pražské Sazka Areně záznam koncertu. Ten nyní vychází pod názvem "Live In Prague" jako CD a DVD. Živé dvojalbum v podstatě bestofku supluje - najdete na něm písně z poslední řadovky plus největší hity kapely.

Zatímco koncerty na podporu "Oslávme si život" byly vyloženě kytarovou záležitostí a na turné k desce "Slová do tmy" hrály prim klávesy, letošní série koncertů byla - co se této stránky týče - příjemně vyvážená. Výraznou osobou v kapele je klávesák Zoltán Sallai. Někde jsem četl, že příležitostně vyučuje na bratislavské konzervatoři, čemuž se ani trochu nedivím. Desku od desky dostává v písních stále více prostoru a je to skutečně pán svého řemesla. Na CD "Live In Prague" zpestřuje skladby různými vyhrávkami a především jeho zásluhou znějí písně z "Čím to je?!" jinak než na desce.

Nevýhoda živého CD oproti DVD je ta, že posluchač nevidí, co se v tu a tu chvíli děje na pódiu. A tak slyšíme, že se publikum směje a tleská, ale nevíme proč. Když se mrkneme na DVD do stejných okamžiků, vidíme, že bubeník Ivan sedí s Igorem na kraji pódia a zpěvák mu do ouška odšeptává píseň "Stromy". Jindy nám nemusí být jasné, proč Timkův zpěv zní tak udýchaně. Kdybychom jej ale i viděli, ihned chápeme - frontman skáče po pódiu a dělá show. A udýchaný hlas mu odpustíte, respektive si ho ani nevšimnete, protože sledujete jeho taneční kreace. Tohle bez obrazu nemůžete, a jste tak oproti těm, co sledují DVD, o trochu ochuzeni. Nic to ale nemění na tom, že zde je první živák skupiny No Name napěchovaný jejich nejlepšími písněmi, navíc dobře zahranými. Zvukově je deska také čistá (jako sound producent je uveden Yarda Helešic, někdejší duše Support Lesbiens.)

Patříte-li mezi fanoušky No Name, nemělo by vám "Live In Prague" chybět. Já osobně bych raději volil DVD, protože bez obrazu bych o dost přišel. Koncerty No Name (a samozřejmě nejen jejich) jsou totiž především show. I tak si ale pouhý zvukový záznam zaslouží osm bodů.

P. S.: Na závěr dvě poznámky k obalu: trošku plusem je, že cover není tak odporně modrý, jako tady v článku, je tmavší a oko posluchačovo tolik nedráždí. Trošku minusem je, že na zadní straně obalu je špatně rozepsáno rozmístění skladeb. Druhé CD začíná písní "Cesta" a nikoliv "Stromy", jak je uvedeno, neb píseň je zachycena ještě mezi posledními tracky na CD 1.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY