Emo-punkové křtiny s chutí kubánského rumu

03.11.2006 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Letošní podzim nám kromě nádherného babího léta přinesl také debutovou desku pražské emo-punkové formace The Airbags. Jako místo, kde svoji prvotinu pokřtí, si kapela zvolila pražský klub Futurum. Fakt, že se nekřtilo tradičním šampaňským, napovídá už titulek. Pojďte se s námi podívat, jak vše probíhalo.
The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 1
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Pražští emo punkeři The Airbags před několika dny vydali svoji první "velkou" desku. Hned na úvod je třeba říct, že na domácí poměry desku vskutku kvalitní. "Broken Symphony" posunula laťku českého ema zase o kus výš. Pro oslavu téhle v historii kapely významné události si vybrali smíchovský klub Futurum. Ten je ostatně hudebně spřízněnými akcemi již důkladně prověřený. "Efko" má totiž oproti jiným podnikům tu výhodu, že zde neplatí desátá hodina večerní coby ta policejní. I když byl začátek akce avizován na osmou, ještě ve čtvrt na devět zely chodby klubu téměř prázdnotou. O to rychleji se však celý sál i s přilehlými prostory v následujících třiceti minutách zaplnil. Když pak těsně před devátou nastoupila na pódium předkapela, klub byl obstojně zaplněný. Ač lidí přišlo poměrně dost, obsluha baru stačila všechny obsluhovat, takže žádné dlouhé čekání s drobnými v dlani se nekonalo.

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 2
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
My First Date spolu nehrají příliš dlouho a na živém vystoupení to je patrné. Kdybyste hledali hudební doprovod k úvodním titulkům amerického seriálu z prostředí amerických teenagerů, ve kterém řeší potíže se svými prvními, maximálně druhými láskami, klidně bych vám doporučil právě tuhle partu. Ostatně tuším, že věk valné části fanoušků nepřesahuje hranici dvaceti let. Hodně melodický pop-punk, kdy slovo pop je v tomhle slovním spojením tím důležitějším, to je pětka My First Date. Zvuk také neměli zrovna ideální, ale to už lze brát v případě předkapely za samozřejmost. Od samého začátku však dávali otevřeně najevo, jak si svoje předskokanství považují, a své pocity se snažili přenést i do řad publika. Tam se ovšem s výraznější odezvou nesetkali. Až při posledních dvou skladbách proběhl pod pódiem náznak pohybu.

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 4
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Michala Škrabáka a spol. jsem naživo naposledy viděl coby předkapelu německých punkových popařů The Donots. Je nutné poznamenat, že od té doby hoši urazili pořádný kus cesty. U nástrojů působí jistěji, sehraněji, hru si celkově víc užívají. Opět došlo k jistým personálním změnám. Zvlášť Toothpick za bicími od samého začátku vystoupení na sebe strhnul velkou část pozornosti. Na nízký věk svůj nástroj ovládá dokonale. Tuhle posilu The Airbags vážně potřebovali. Po čtyřech odehraných skladbách, kterým předcházelo intro a do dýmu zahalená modře prosvícená scéna, přišel na řadu samotný křest. Kapela si pro svého několikadenního novorozence k sobě pozvala hned tři kmotry. Kromě Lejly Abbasové z hudební televize Óčko a Veroniky z časopisu Filter, v záři reflektorů stanul i dávný člen bandu Hubert Topinka. I ten má na debutu svůj muzikantský podíl. Každý z hostů řekl pár slov, místo obligátního šampaňského byla "Zlomená symfonie" pokřtěná kubánským rumem a zatímco ještě mokrý kompakt letěl do tleskajícího davu, The Airbags spustili pecku "On The Road".

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 5
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Peetr s basou, ač ochraptělý, své doprovodné pěvecké party nezanedbával a Michalovi pomáhal, seč mohl. Přitom se stíhal starat o hlavní část pódiové show. Byl to také on, kdo si vystřihl stage dive při skladbě "Ocean View", která zazněla coby úvodní věc prvního přídavku. Ostatně nebyl jediný. V té chvíli už jeho mikrofon byl v rukou rozskákaného kotle. Jednotlivé předěly mezi skladbami byly pak vyplněny nezbytnými děkovačkami. V těch muzikanti neopomněli zmínit bratrské Clou ani managera a současně i producenta Roberta Vlčka.

Úterní večer nebyl nic jiného než mejdan, kde kapela živě předvedla valnou část svého repertoáru. Se skromností sobě vlastní se tak rozdělila o radost s fanoušky, kamarády a známými. Díky tomuhle koncertu jsem konečně pochopil, o čem celé emo vlastně je a doteď mě mrzí, že moje přítelkyně nemohla ten večer strávit se mnou.

The Airbags, My First Date, Praha, Futurum, 31.10.2006

Setlist:

Day We Go
Wind Talk
Moon Novel
Room On Fire
On The Road
The Smile Company
Start All Over
Belief I Seek
Behind The Shelf
Hidden Part
Friends For Tomorrow

Přídavek 1

Ocean View
Burning Skies
Light Of Early Morning

Přídavek 2

Meet You In The Summer

Fotogalerie:

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 3
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 6
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 7
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

The Airbags, Praha, Futurum, 31.10.2006 small 8
© Tomáš Břínek / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY