Jukebox 43/2006

25.10.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Alberta Hammonda Jr., Simian Mobile Disco, Miho Hatori, Fisz Emade, The Walkmen a Klaxons.

Albert Hammond Jr. - In Transit (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Albert Hammond Jr. - Yours To Keep
The Strokes se po třech albech ještě určitě nerozpadají, jen kytarista Albert Hammond Jr. cítí, že po boku dvorního autora hudby a zpěváka Juliana Casablancase skomírají jeho hudební ambice. Hammond zatím na desky The Strokes přispěl jen spoluautorstvím "Automatic Stop" na druhé album a několika instrumentálkami, teď dostal šanci zazářit na své vlastní sólové desce "Yours To Keep". To Jr. je u jména nutnost, jeho otec byl v 70. letech produktivním hitmakerem ("It Never Rains In Southern California", "Down By The River") a junior od něj zdědil chuť psát písničky lehkou rukou s příchutí blues. "In Transit" je přesně takovým příkladem, povedená skladba už zněla v oficiálním záznamu z turné The Strokes z roku 2001. A ani nepotřebuje Casablancasův zpěv.
Simian Mobile Disco - Tits & Acid (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Simian Mobile Disco
Zrůdné, úchylné, syrové osmdesátkové electro se zvuky, které vydávají roboti z "Hvězdných válek" po nějaké vážné hardwareové závadě. To je stručně popis toho, co hraje anglická kapela Simian Mobile Disco. Jedna polovina nedávno rozpadlé electro-rockové kapely Simian, podle všeho ta více electro než rock, pokračuje dále v bombardování ušních bubínků věrných posluchačů. Dobře je znají ti, kteří sledují povedené remxixy (Air, Peaches nebo The Go!Team), Simian Mobile Disco ale už vypouští i své vlastní singly, "Tits & Acid" je čerstvá novinka.
Miho Hatori - Barracuda (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Miho Hatori - Ecdysis
Japonská zpěvačka Miho Hatori zpívala s Gorillaz, Beastie Boys nebo Handsome Boy Modeling School, ale hlavně s Cibo Matto, japonským bandem, s nímž zpíval i Sean Lennon. Je dobré slyšet, že i na sólové dráze si zachovala to, co kapelám kolem tokijské čtvrti Shibuya (Cornelius, Pizzicato Five, Fantastic Plastic Machine) vždy slušelo nejvíce - lehounký mix popu, bosanovy a mírné švihlosti. Její debutové album "Ecdysis" sice vyšlo už přesně před rokem, ale jen v Japonsku, do Evropy se dostává teprve teď. "Barracuda" mi připomíná Beckovu "Troppicalia", zasněnou vzpomínku na letní plážovou sezónu někde v Karibiku. Třeba z ní budete mít stejný pocit.
Fisz Emade - Imitacje (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Fisz Emade - Piatek 13
Sourozenecká dvojice - rapper Fisz a producent Emade - tvoří už několik let mimořádně silný tým, díky kterému polský hip hop vstoupil do docela nového evolučního stádia. Moderním jazzem šmrncnuté podklady a originální rap krásně znějící polštiny je zárukou kvality, a to ať už hrají jako Tworzywo Sztuczne nebo pod vlastními jmény. I na novém album "Piatek 13" všechny ingredice sedí tak, jak mají, posoudit to ostatně můžete ze skladby "Imitacje", kterou chlapci vyvěsili na svém webu. Deska vyšla stylově předminulý říjnový pátek, který měl u sebe právě číslovku třináct.
The Walkmen - Don't Forget Me (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Walkmen - Pussy Cats
Newyorští indie-rockeři The Walkmen letos v květnu vydali své třetí album "A Hundred Miles Off", ale americká kritika už má patrně jiné oblíbence a deska docela úspěšně zapadla. Teď se The Walkmen ohlašují novým projektem, kterým je coververze kompletního alba "Pussy Cats" zpěváka Harryho Nilssona. (Nazpíval například hlavní píseň z filmu "Půlnoční kovboj", skladbu "Everybody's Talkin'".) Nilsson album nahrál desku v roce 1974 s Johnem Lennonem, který se tehdy poprvé rozešel s Yoko Ono a žal zapíjel v Los Angeles. The Walkmen se rozhodli dát materiálu z desky ještě jednu šanci a natočili ho celé znovu. Celé album si můžete poslechnout zde.
Klaxons - The Bouncer (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Klaxons - Xan Valleys
Britským Klaxons jsme už věnovali prostor v Radaru, jejich hvězda ale stoupá vzhůru rychlostí světla. Právě podepsali firmě Polydor a vydávají první velký singl "MagicK". V Jukeboxu upozorníme na b-stranu jejich předchozího singlu "Gravity's Rainbow", kterou byla nahrávka "The Bouncer", pěkně divoká coververze jednoho raveového hitu z roku 1992, původně od kapely Kicks Like A Mule. Právě tahle píseň jim zajistila ideové spojení s raveovou scénou počátku 90. let a nálepku neo-rave, jinak je to ale zuřivá punková vypalovačka s řídkou melodií. Všechny dosavadní singly Klaxons zároveň právě vycházejí na EP "Xan Valleys".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY