Fyzická krása vítězící nad tou hudební

17.10.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

U některých zpěvaček si spíše všimnete fyzických předností než vlastního pěveckého umu. Janet Jackson o tom ví své, ale její nová deska "20 Y.O." zrovna nepatří k tomu nejlepšímu, co má tato děva ve své diskografii. Nezachraňují to ani hosté Nelly, Khia, ani její přítel Jermaine Dupri. Pryč jsou ty doby, kdy frčela deska "Control".
6/10

Janet Jackson - 20 Y.O.

Skladby: 20 (Intro), So Excited (feat. Khia), Show Me, Get It Out Me, Do It 2 Me, This Body, 20 part 2 (Interlude), With U, Call On Me (with Nelly), 20 part 3 (Interlude), Daybreak, Enjoy, 20 part 4 (Interlude), Take Care, Love 2 Love, 20 part 5 (Outro)
Celkový čas: 49:56
Vydavatel: EMI
Neblahá tušení se začínají vyplňovat. Nad hvězdnou drahou Janet Jackson se začínají zatahovat temná mračna a možná už brzy se budeme pozastavovat spíše nad jejími fyzickými vnadami než nad samotnou tvorbou. Pokud desky "All For You" a "Damita Jo" znamenaly sestupnou tendenci (v případě druhé jmenované to byl razantní skok dolů), nový opus "20 Y.O." tento trend zastavuje. Ale přesto se nejedná o něco zcela super, něco, co by bouralo váš hudební vkus. Není ani možné se ubránit dojmu, že tým Janet Jackson - Jimmy Jam a Terry Lewis - je již opotřebován bez sebemenší snahy být v něčem invenční a nezachraňuje to ani výpomoc přítele Jermaine Dupriho. Singl "Call On Me" s hostujícím Nellym je spíše slabý průměr. Kde jsou ty chvíle, kdy Janet udávala tempo a byla inspirující?

Časově orientovaná otázka je zcela na místě. Letos to bylo rovných dvacet let, co vyšlo průlomové album "Control". Jeho úspěch zdatně vyburcoval hned následný zásah do černého v podobě "Rhythm Nation 1814". Tehdy trojka Janet, Jimmy a Terry měla vyšlápnuto a psala zásadní tracky hudební historie. To je však dnes zcela pryč, ani retrospektiva fotografií uvnitř bookletu, ani v preludiích použité samply z milníků tvorby Janet Jackson to prostě nezachraňují. Promo aktivity postavené na prezentaci fyzických předností jsou též okoukané a trapas s Justinem v přímém přenosu je již mlhavou vzpomínkou, i když nesoucí určitý šrám na popularitě.

"20 Y.O." (paralela na dvacáté výročí "Control") zastavuje sestupnou tendenci, přesto nedosahuje kvalit desek "Janet" a "The Velvet Rope". Singlovou slabotu "Call On Me" snad zachrání následný pokus se "So Excited". V té hostuje Khia a jsou zde trefně použité samply z legendární "Rock It" Herbieho Hancocka. "So Excited" a "Show Me" vás příjemně navnadí, ale záhy přijdou nudné a okoukané chvilky. To lepší se navrací opět až v druhé polovině. Vkusná balada "With U" nebo asi nejlepší dvojice z celé desky "Daybreak" a "Enjoy" vylepšují celkovou reputaci. Špatně si nevedou ani "Take Care" a "Love 2 Love", ale to už máte tohle cédéčko skoro za sebou.

Janet Jackson se tak nějak nepoučila a sází na stejný tým, který vychází ze stále ohraných základů r'n'b. Asi by jí pomohla jen jeho kompletní výměna nebo pozvání někoho, kdo by s tímto pilířem pořádně hýbnul. Jermaine Dupri s tím moc nesvedl a k jeho účasti asi spíše dopomohly blízké vztahy s Janet. "20 Y.O." je lepší průměr, ale u téhle dámy se očekávají zcela jiné výsledky, tak snad příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY