Jukebox 40/2006

04.10.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Ratatat, Dani Siciliano, Toma Waitse, OOOIOOO a Sparty.

Ratatat - Wild Cat (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ratatat - Classics
Název alba "Classics" se hodí spíše k nějakému best of výběru, newyorské experimentální duo Ratatat ale bylo natolik přesvědčeno o kvalitě nového materiálu, že takhle nazvali svoji druhou desku. Ta stejně jako výtečný bezejmenný debut přináší sblížení kytarových riffů s tanečním podkladem bez asistence vokálů, které Evan Mast & Mike Stroud považují za nadbytečné. První singl a zároveň mp3 promo "Wild Cat" má beatem navozovat dojem kočičí chůze, táhlá kytarová linka má být jako hladká srst jejího hřbetu a ten vokódovaný výkřik zase vrnění.
Dani Siciliano - They Can Wait (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Dani Siciliano - Slappers
Zpěvačka Dani Siciliano sdílí podobný umělecký záměr jako její přítel, anglický producent Herbert. Je to pop a není to pop, jsou tam pěkňoučké melodie a zároveň vás z toho mrazí po zádech. Herbertův rukopis je na mp3 ochutnávce z nové desky originální zpěvačky hodně slyšet. Její novinku "Slappers" se vám těžko podaří stylově zařadit, poslechněte si "They Can Wait" a sami se rozhodněte, jestli je to soul, elektronika, nebo jen moderní coutnry. Tak či onak, Dani má krásný hlas, který s pořádně divným podkladem výtečně souzní. To album bude zdárným bratříčkem Hebertovy "Scales". Nebo spíše sestřičkou.
Tom Waits - Bottom Of The World (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Tom Waits - Orphans: Brawlers, Bawlers and Bastards
Písničky Toma Waitse jsou jako jeho hlas - drsné, škrabavé a přitom tak nějak příjemné. "Bottom Of The World" najdete na jeho nejnovější kolekci "Orphans: Brawlers, Bawlers And Bastards", která na třech nosičích shromáždí nezdárné potomky jeho diskografie, rarity, b-strany singlů a také několik docela nových skladeb. Písnička o chlápkovi ztraceném na úplném spodku světa je z bluesového alba "Brawlers" a původně se objevila na soundtracku k dokumentu "Long Gone".
OOIOO - UMA (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

OOOIOOO - Taiga
Japonský punk-noiseový tým OOIOO nemá jen neuvěřitelně divné jméno, ale také produkci. Čistě dívčí kvarteto v čele s Yoshimi P-We, perkusionistkou z maličko slavnějších Boredoms, si moc nedělá hlavu s melodiemi, jejich cílem je utvořit dosud neslyšené hudební skulptury. Na "UMA", první skladbě z jejich čerstvě vydaného alba "Taiga", se Yoshimi předvede jako bubenice s vlohami rytmem nadané chobotnice, jejíž neuvěřitelný rytmus přehluší všechny ostatní divné šumy a ruchy. Tedy až na její značně expresivní vokál. Tohle je opravdu záležitost jen pro největší fajnšmekry.
Sparta - Taking Back Control (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sparta - Threes
Po dvou letech ohlásila novou desku partička Sparta, pohrobci někdejších alt-rockových bohů At The Drive-In. Jejich někdejší spoluhráči, teď vystupující pod jménem Mars Volta, vydali novinku před dvěma týdny, Spartu i s novým kytaristou Keeley Davisem nástup jejich trojky nazvané příznačně "Threes" čeká na konci října. Už teď ale vypouští "Taking Back Control", která nás má přesvědčit o tom, že se máme na co těšit. Trochu mi to zavání moderním emo-hardcore, které moc nemusím, a je to jen důkaz, že Sparta má blíže k tradičnějšímu rocku než Mars Volta.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY