Vítejte v devět let starém, ale stále majestátném království

25.09.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Kapela No Doubt si sice dává menší pauzu, to ale nebrání tomu, aby se jejich koncert "Live In The Tragic Kingdom" dočkal po devíti letech vydání na DVD. Přibyly nějaké ty bonusy a hned je na světě nosič, který sice ocení především věrní fanoušci, ale rozhodně je na co se dívat.
7/10

No Doubt - Live In The Tragic Kingdom

Skladby: Tragic Kingdom, Excuse Me Mr., Different People, Happy Now?, D.J.'s, End It On This, Just A Girl, The Climb, Total Hate, Hey You, The Imperial March, Move On, Don't Speak, Sunday Morning, Spiderwebs, Ob-la-di, Ob-la-da, Bonus Features: Home Movies (1992-1997), Don't Speak Video (Alternate Edit), Photo Gallery, Live From Den Haag: Different People, Don't Speak, Hey You
Celkový čas: asi 149 minut
Vydavatel: Universal
Čas od času se stane, že se vydání dočká titul, který už dávno existuje. Přesně to se stalo s koncertem kapely No Doubt "Live In The Tragic Kingdom", který byl až dosud k dostání pouze na videokazetě. Zhruba po devíti letech se dočkává reedice na nosiči DVD. A skutečně jde o velice příjemné ohlédnutí zpátky. Osobně patřím k těm, kteří se k No Doubt dostali přes album "Tragic Kingdom", a bohužel musím říct, že žádnou jejich následující tvorbou už mě nedostali tak jako touhle deskou. Anaheimský koncert z roku 1997, jehož obrazového zpracování se ujala známá Sophie Müller, je postaven z valné většiny na skladbách ze jmenované desky a dle mého názoru tak máme možnost zhlédnout kapelu v její nejpřirozenější podobě. Tohle jsou No Doubt, když ještě drželi nástroje pevně v ruce, lehce si pohrávali se ska, reggae a punkem, neobešli se bez tehdy pro ně pověstných trumpet a když pomineme, že Gwen občas ujede nějaké to sprosté slovo, působili neskutečně uvolněně.

Samotný koncert se nedá popsat jinak než neuvěřitelná jízda. No Doubt se s ničím nepárají, přijdou a hned spustí jednu z největších pecek "Tragic Kingdom" a servírují jednu lahůdku za druhou. Snad jediným slabším momentem je coververze skladby "D.J.'s" a myslím, že bychom se obešli i bez bláznivé závěrečné "Ob-la-di, Ob-la-da". Příjemným zpestřením je akustické provedení "Hey You" a za vrchol snad nemůže být považována žádná jiná skladba než balada "Don't Speak".

Mezi bonusy najdeme poměrně dlouhý záznam domácích videí, zachycujících kapelu mezi lety 1992 a 1997. Občas je rozhodně na co se dívat (třeba akustická zkouška skladby "Excuse Me Mr." nebo živé provedení původní verze hitu "Don't Speak".), občas nezbývá než sedět a čekat, že se konečně něco stane. Avšak pro pozorování, jak se věci kolem kapely vyvíjely, je to docela zajímavé, jenom je třeba překousnout občas otřesnou kvalitu obrazu a zvuku. Dále byly zařazeny tři skladby z koncertu v Haagu, pravděpodobně ze stejného turné jako hlavní koncert, což je v podstatě nuda, a alternativní verze klipu "Don't Speak", což je taky nuda.

Na nosiči bohužel chybí titulkové vybavení a ani zvukové zařízení ničím nepřekvapí. Bonusový "dokument" je občas o ničem, a tak se pozornost bude pravděpodobně upínat k samotnému koncertu. A nepochybuji, že staří fanoušci No Doubt se na něj budou moci dívat dokola a dokola. Zapomeňte na No Doubt, kteří hrají "Hey Baby" nebo "It's My Life", a podívejte se na No Doubt, kteří hrají "Don't Speak", "Spiderwebs" nebo "Sunday Morning".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY