Poslední míle na stovce dálnic

18.08.2006 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

I po smrti Johnnyho Cashe vycházejí kromě kompilací také stále nové nahrávky s jeho hlasem. Jednou z nich je i páté pokračování série desek "American", tentokrát s názvem "A Hundred Highways". Pro Muže v černém bylo toto album dokonce hitparádovou jedničkou v Billboard Top 200.
8/10

Johnny Cash - American V: A Hundred Highways

Skladby: Help Me, God's Gonna Cut You Down, Like The 309, If You Could Read My Mind, Further On (Up The Road), On The Evening Train, I Came To Believe, Love’s Been Good To Me, A Legend In My Time, Rose Of My Heart, Four Strong Winds, I'm Free From The Chain Gang Now
Celkový čas: 42:51
Vydavatel: Universal
Novinka Johnnyho Cashe - zní to trochu morbidně, ale je to tak. Dokonce je to od dob živáku v San Quentinu jeho první albová hitparádová jednička. Dolují se archivy, vycházejí výběrové kolekce a také nikdy nevydané nahrávky. Písně na albu "American V: A Hundred Highways" vznikly těsně před Cashovou smrtí, tedy alespoň vokální party. V podobě, v jaké znějí na desce, je zpěvák neslyšel, protože hudba byla dokončena až po jeho skonu pod producentským dohledem Ricka Rubina, muže, který stál za Cashovým návratem do ringu v polovině devadesátých let minulého století.

Ricka Rubina musíme speciálně ocenit za jeho přínos albu, zejména za cit, jak skladby dokončil. "A Hundred Highways" je oproti minulému albu "Man Comes Around" ještě komornější a smutnější. Zpěvák místy nestačí s dechem a hlas se mu třese - a to je paradoxně projevem ohromné síly a touhy. Proč to Cash dělal, na vozíčku, v bolestech a smutku, s vědomím blízkého konce? Zřejmě to byl jediný způsob, jak se s tím vším vyrovnat - díky tomuto odhodlání můžeme poslouchat silné, jednoduché a krásné písně.

Nahrávání střídmého, ovšem fantastického doprovodu skladeb (jen dvě jsou Cashovy, zbytek je převzatý ze zpěvníků jiných) se zhostila elitní eskadra, jíž vévodí dva borci z Pettyho Heartbreakers, kytarista Mike Campbell a na klávesy Benmont Tench. Tento povedený casting je dalším plusovým bodem pro Rubina. Naléhavost Cashova zpěvu ještě dokázal producent dokonale umocnit: nejlépe se to povedlo v tradicionálu "God's Gonna Cut You Down" a v "If You Could Read My Mind", i u nás dobře známé Lighfootově skladbě.

Přijde mi jako velmi nepatřičné až neslušné nějak "A Hundred Highways" hodnotit či dokonce kritizovat. Při poslechu posledních Cashových písní (hovoří se ještě o albu "American" č. 6, které by mělo vyjít ještě letos, nebo v roce 2007) se nejde oprostit od faktu, že zpěvák při jejich nahrávání umíral a je to slyšet. Tato mrazivá okolnost se odráží v náladě celé desky a v textech. Nemoc, utrpení, blízkost posledního dne a ztráta milované bytosti (manželka June zemřela čtyři měsíce před Johnem) jsou tu naprosto hmatatelné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY